Μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν χρειαζόμαστε στα αλήθεια το χαρτί υγείας;

Το ταπεινό χαρτι τουαλέτας είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι η ανθρωπότητα σκούπιζε τον πισινό της με ό,τι έβρισκε εδώ και χιλιετίες χωρίς πρόβλημα

LIFOTEAM,

Η πρώτη χρήση του χαρτιού τουαλέτας για λόγους υγιεινής καταγράφηκε στην Κίνα τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Ωστόσο πέρασαν αρκετά χρόνια, μέχρι το 1857, μέχρι να κατασκευαστούν και να πωληθούν τα πρώτα εργοστασιακά ρολά τουαλέτας από τον Αμερικανό Τζόσεφ Γκαλέτι. Και μπορεί σήμερα το ρολό υγείας να θεωρείται απαραίτητη οικιακή άνεση όμως εκείνα τα χρόνια η ιδέα του να πετάξει κανείς τα λεφτά του για κάτι τέτοιο φάνταζε εξωφρενική!

 

Πριν από αυτό οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα σωρό άλλες μεθόδους καθαρισμού. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν ένα ραβδί, οι Ρωμαίο ένα κοινόχρηστο σφουγγάρι, κάτι που βοήθησε στην εξάπλωση διαφόρων νοσημάτων. Άλλες μέθοδοι ήταν επαναπλυνόμενα κομμάτια υφάσματος, καλαμπόκια, χορτάρι, φλοιός δέντρου, δέρματα ζώου, χιονόμπαλες ακόμα και πέτρες.

 

Αργότερα η έλευση της τυπογραφίας έμελλε να προμηθεύσει τον Δυτικό με νέα μέσα για την περιποίηση της επίμαχης περιοχής: εφημερίδες, φυλλάδια και μπροσούρες ήταν πλέον διαθέσιμα για την πρωκτική φροντίδα.

 

Σήμερα η καθημερινή χρήση χαρτιού υγείας γίνεται ολοένα και λιγότερο οικολογικά βιώσιμη μια και κόβονται δάση για τα ρολά πολυτελείας.

Πηγή: BBC Reel

 

Lifo Picks