Η αμφιλεγόμενη γκουρού της Αμερικής που διέδιδε ότι η αγάπη θεραπεύει τα πάντα - ακόμη και το AIDS

Η Louise Hay πίστευε ότι η αγάπη για τον εαυτό ήταν το ισχυρότερο αντίδοτο.

The LiFO team ,

Για τους ομοφυλόφιλους άνδρες στη δεκαετία του 1980, η διάγνωσή για HIV και AIDS εκτός από τρόμο για την ίδια τους τη ζωή συνοδευόταν συχνά από ντροπή επειδή είχαν προσβληθεί από μια ιδιαίτερα στιγματιστική αρρώστια.

 

Στην ταινία Another Hayride ο Αμερικανός σκηνοθέτης Matt Wolf διερευνά πώς η Αμερικανίδα γκουρού της αυτο-βοήθειας Louise Hay (1926-2017) βρήκε ένθερμο κοινό μεταξύ των οροθετικών γκέι ανδρών του Λος Άντζελες και στη συνέχεια μεταξύ των ανθρώπων που βίωναν τραυματικές καταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η Hay άρχισε να χρησιμοποιεί το βήμα της για να πει στους ομοφυλόφιλους άνδρες ότι μπορούσαν να ξεπεράσουν το AIDS μέσω της αυτο-αγάπης. Φυσικά, οι ισχυρισμοί αυτοί –αποτέλεσμα της εξάπλωσης των new age φιλοσοφιών σχετικά με τη θετική σκέψη– κατακρίθηκαν ως αντιεπιστημονικοί και επιβλαβείς.

 

Ωστόσο, το μήνυμά της Hay ήρθε σε μια εποχή που τα άτομα με AIDS αντιμετωπίζονταν με βαθιά απαξίωση. Μια δημοσκόπηση των Los Angeles Times του 1985 έδειχνε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστήριζε την καραντίνα των ασθενών με AIDS και ορισμένοι μάλιστα είχαν ταχθεί ακόμη και υπέρ της ιδέας του να στιγματιστούν με τατουάζ.

 

Σε μια εποχή απελπισίας και κυβερνητικής αδιαφορίας, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με τους δικούς τους όρους τα τραύματά τους. Το παραπάνω σύντομο ντοκιμαντέρ διερευνά πώς, για έναν αριθμό ανθρώπων που αντιμετώπιζαν τραύματα που προκλήθηκαν από μια ομοφοβική κοινωνία, η Hay πρόσφερε παρηγοριά μπροστά σε μια σχεδόν βέβαιη καταδίκη σε θάνατο.

 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει αρχειακό υλικό που συνοδεύεται από την αφήγηση του Αμερικανού συγγραφέα και ιερέα David Ault, ο οποίος συμμετείχε στις εβδομαδιαίες ομάδες υποστήριξης της Hay.

 

Πηγή: Matt Wolf

 

Lifo Picks