Δίνοντας δεύτερη ζωή σε μία νωπογραφία 583 ετών!

Ο Αντρέα Σότζι Σαμπατίνι ήξερε τι πρέπει να κάνει όταν ενημερώθηκε για μία κατεστραμμένη νωπογραφία στην Τοσκάνη

LIFOTEAM,

Ο Αντρέα Σότζι Σαμπατίνι δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Τέχνη ούτε με την αρχαιολογία. Είναι CEO σε μια εταιρεία της Τοσκάνης που παράγει ελαιόλαδο πρώτης ποιότητας. Όταν, όμως, ενημερώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται μία κατεστραμμένη νωπογραφία 583 ετών, ήξερε τι πρέπει να κάνει. 

 

Κατ' αρχάς, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ότι σκοπεύει με δικά του έξοδα και έμπειρο συντηρητή έργων Τέχνης να επιβλέψει τις εργασίες αποκατάστασης της νωπογραφίας. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν 18 μήνες, κατά τις οποίες ο συντηρητής εργαζόταν σκληρά και μεθοδικά, όσο οι ιταλικές αρχές για θέματα αρχαιοτήτων επέβλεπαν την πορεία των εργασιών. 

 

Η συντήρηση ξεκίνησε με αφαίρεση του σοβά, με τον οποίο ασυνείδητοι είχαν περάσει τη νωπογραφία και μετά με το γέμισμα των ρωγμών, ώστε η εικόνα να θυμίζει όλο και περισσότερο την αρχική της μορφή. Ακολούθησε λεπτομερής και λεπτεπίλεπτη διαδικασία επιχρωματισμού, πολύ κοντά στα χρώματα της νωπογραφίας και προκειμένου να διασωθεί ένα πραγματικά μεγαλειώδες έργο Τέχνης που για χρόνια έχασκε απροστάτευτο και εκτεθειμένο σε βανδαλισμούς και καιρικές μεταβολές. 

 

"Σίγουρα δεν κάναμε ό,τι μας κατέβηκε στο κεφάλι και σίγουρα δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε χωρίς να συμβουλευτούμε τους αρμόδιους. Δεν πρόκειται για γκράφιτι, αλλά για ένα σπουδαίο έργο Τέχνης, με το οποίο κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί. Νιώθω περήφανος για τη δουλειά που κάναμε εδώ", εξηγεί ο Σαμπατίνι, ο οποίος φρόντισε να μαγνητοσκοπήσει τη διαδικασία και μέσα από ένα υπέροχο time-lapse να δείξει βήμα προς βήμα την αποκατάσταση της νωπογραφίας. 

 

Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα και με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την τοπική υπηρεσία αρχαιοτήτων της Τοσκάνης, πρόκειται για νωπογραφία του 1400, αγνώστου καλλιτέχνη. 

 

Με στοιχεία από το Insider.com

Lifo Picks