PTX: Ο queer πολυχώρος που ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
«Για μας, ποικιλομορφία είναι να υπολογίζεις άτομα, είδη και ιδέες στα οποία διαφορετικά δεν θα έδινες σημασία», λέει ο Jordan, που μαζί με τον Σάββα έφτιαξαν τον χώρο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Το PTX είναι ένας πολυχώρος που εμφανίστηκε πριν από κάποιους μήνες στην πλατεία Θεάτρου. Στεγάζεται στον χώρο του θρυλικού Guru Bar και οι παλιοί θαμώνες του θα βρουν ελάχιστα στοιχεία να το θυμίζουν. Η νοσταλγία δεν είναι η λέξη-κλειδί εδώ πέρα.

Βασικός στόχος του PTX είναι η ποικιλομορφία, η εκπροσώπηση και μια ασυμβίβαστη προσέγγιση στην πολιτισμική παραγωγή κι αυτό είναι κάτι που φάνηκε από τα πρώτα του βήματα. Η αγγελία για την πρόσληψη προσωπικού έδινε προτεραιότητα σε queer και trans άτομα που θα έκαναν αίτηση.

«Για μας, ποικιλομορφία είναι να υπολογίζεις άτομα, είδη και ιδέες στα οποία διαφορετικά δεν θα έδινες σημασία», λέει ο Jordan, που μαζί με τον Σάββα έφτιαξαν τον χώρο.

«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είμαστε ένα εξειδικευμένο μαγαζί, αλλά στην πραγματικότητα το γεγονός ότι ασχολούμαστε με τόσα πράγματα μας κάνει το ακριβώς αντίθετο. Θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι εκεί έξω υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα, ένας μεγαλύτερος κόσμος.

Αν και είμαστε ένα μικρό venue, θα προσπαθήσουμε να το δείξουμε αυτό στην Αθήνα, όπου το εύρος των επιλογών είναι μικρό. Τα κλαμπ είναι ελάχιστα και δεν ξεχωρίζουν πολύ το ένα από το άλλο. Πάντοτε έβρισκα ενδιαφέρουσα την ιδέα της πολιτισμικής μετανάστευσης και το να εκτίθεσαι ταυτόχρονα σε διαφορετικά πράγματα. Αισθάνομαι ότι τώρα, με την παγκοσμιοποίηση αλλά και τη διασύνδεση που επικρατεί ανάμεσα στους ανθρώπους, ταιριάζει να κάνω κάτι βλέποντάς το υπό μια παγκόσμια σκοπιά.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο χώρος είναι περισσότερο σε επαφή με τα νεαρά άτομα και τη σύγχρονη νεανική κουλτούρα. Επιπλέον, είναι σπάνιο ένα νεαρό queer ζευγάρι να διευθύνει έναν χώρο αυτού του μεγέθους. Είναι αρκετά φιλόδοξη κίνηση, παλιότερα, σε άτομα σαν εμάς, δεν δίνονταν τέτοιες ευκαιρίες».

Αισθάνομαι ότι τώρα, με την παγκοσμιοποίηση αλλά και τη διασύνδεση που επικρατεί ανάμεσα στους ανθρώπους, ταιριάζει να κάνω κάτι βλέποντάς το υπό μια παγκόσμια σκοπιά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο χώρος είναι περισσότερο σε επαφή με τα νεαρά άτομα και τη σύγχρονη νεανική κουλτούρα. Επιπλέον, είναι σπάνιο ένα νεαρό queer ζευγάρι να διευθύνει έναν χώρο αυτού του μεγέθους. Είναι αρκετά φιλόδοξη κίνηση, παλιότερα, σε άτομα σαν εμάς, δεν δίνονταν τέτοιες ευκαιρίες

Ο Jordan, που έχει καταγωγή από το Μόντρεαλ, δούλευε ως μάνατζερ καλλιτεχνών και booking agent πριν αναλάβει την παραγωγή του PTX. Είναι ένας λόγος που προτιμούν να μη νοικιάζουν τον χώρο αλλά να φτιάχνει μόνος του το πρόγραμμά του. Ένας άλλος είναι ότι έτσι θα διατηρηθεί μια μορφή τακτικότητας και οικειότητας.

Στην Ελλάδα ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια. Την πρώτη φορά από περιέργεια, όπως μου αναφέρει. «Το επόμενο μήνα γνωριστήκαμε με τον Σάββα, ξεκίνησε η σχέση μας και μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να μετακομίσω εδώ. Ήταν η σωστή στιγμή, γινόταν μια στροφή προς κάτι καλύτερο. Ανακαλύψαμε το κτίριο κατά τύχη. Δεν ψάχναμε για κλαμπ, ίσως για ένα μικρότερο συναυλιακό χώρο».

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
«Το κτίριο δεν ήταν σε καλή κατάσταση όταν ήρθε στα χέρια μας», αναφέρει ο Jordan. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Το PTX χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Στο ισόγειο μπορεί να πιει κανείς καφέ από τις εννιά το πρωί, ενώ μετά τις εννιά το βράδυ θα μετατρέπεται σε μπαρ και χώρο συναυλιών. Το υπόγειό του θα χρησιμοποιείται ως γκαλερί, έξτρα κλαμπ χώρος ή dark room, ανάλογα με το event που θα φιλοξενεί κάθε φορά.

Το mezzanine, o δεύτερος όροφός του, είναι ιδανικός για να δουλέψεις με το laptop σου ή να χαλάρωσεις και ο τρίτος λειτουργεί ως το κλαμπ. Υπάρχει και μια ταράτσα, η οποία θα ανοίξει προσεχώς.

Αυτή την εβδομάδα διοργανώνει σε όλους τους χώρους του το Exist Festival, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο προσκαλεί μουσικούς και παραγωγούς από το εξωτερικό και το εσωτερικό για τις χορευτικές βραδιές του.

«Το κτίριο δεν ήταν σε καλή κατάσταση όταν ήρθε στα χέρια μας», αναφέρει ο Jordan. «Το να το φτιάξουμε από την αρχή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε,. Ήταν σαν ερείπιο. Κάναμε όλα τα σχέδια μόνοι μας. Δεν προσλάβαμε κάποιον αρχιτέκτονα. Τα πάντα σχεδόν είναι χειροποίητα ή custom made. Θέλαμε μια συγκεκριμένη αισθητική, σοφιστικέ και εκλεπτυσμένη, με αρκετά ακατέργαστα στοιχεία».

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Κυρίως εμπνεύστηκαν από χώρους όπως το βερολινέζικο OHM, που λειτουργούσε αυτόνομα μέσα στο ιστορικό κλαμπ Tresor, το All Club στη Σανγκάη ή το Café Oto στο Λονδίνο, που φημίζεται για τις experimental συναυλίες του. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του PTX είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το ηχητικό σύστημα L’Acoustics που υπάρχει σε όλους τους χώρους.

«Σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι μη αναμενόμενο», λέει ο Σάββας. «Δεν θέλαμε να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε κάτι μαξιμαλιστικό, όπως ένα κλαμπ σε μια αποθήκη. Την ίδια στιγμή δεν θέλαμε να ακούσουμε τι πίστευε ο καθένας ότι θα ταίριαζε σε ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Για μένα πάει λίγο παραπέρα από ένα κανονικό κλαμπ. Λειτουργεί σαν ένας ασφαλής χώρος. Θέλουμε ο κόσμος να το αισθάνεται σαν στο σπίτι του σε αυτόν. Να μη νιώθει ότι τον κριτικάρουν ή ότι περιορίζεται αλλά να επικοινωνεί και να συνυπάρχει με τον κόσμο τριγύρω του. Ένας χώρος του οποίου είσαι ήδη μέρος. Νομίζω ότι φτιάξαμε κάτι που αρχικά χρειαζόμασταν εμείς οι ίδιοι».

Το PTX ζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

https://www.instagram.com/ptxathens/?hl=el

Προσεχώς έχουν κλείσει ονόματα όπως οι Mumdance, Dis Fig, Lechuga Zafiro, Low Jack, Shannen SP κ.ά.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athens Pride - HE.SHE.THEY.

Μουσική / «Οι queer χώροι πρέπει να είναι ασφαλείς για τις μαύρες ή Ασιάτισσες τρανς, όπως είναι για τους cis λευκούς γκέι»

Μια μεγάλη συζήτηση για τη διαφορετικότητα και την ισότητα στη μουσική από το Athens Pride σε συνεργασία με το #HER και τη διεθνή κολεκτίβα HE.SHE.THEY.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΠΕΜΠΤΗ 09/03- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-«Κόκκινα φανάρια»: Νομιμοποιείται ένας cis άνδρας, σκηνοθέτης να παρουσιάζει μια queer εκδοχή ενός παλιού έργου;

The Review / «Κόκκινα φανάρια»: Νομιμοποιείται ένας cis straight άνδρας ν' ανεβάζει queer παραστάσεις;

Ο Χρήστος Παρίδης και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης συζητούν για τα «Κόκκινα Φανάρια», την παράσταση που ανέβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μπισμπίκης και η ομάδα Cartel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

Urban Culture / Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

H νέα μεγάλη κόντρα της πόλης είναι ανάμεσα στους πεζούς που θέλουν να έχουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια και στους μαγαζάτορες που τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν τα διπλάσια τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα τους επιτρέπει η άδειά τους. Είναι όμως ένας καινούργιος πόλεμος αυτός ή υπήρχε πάντα; Και ποιος ευθύνεται πραγματικά γι’ αυτόν;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Αθήνα / Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την καταιγίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι κηπουπόλεις άκμασαν, «θρέφοντας» τα νοικοκυριά και διατηρώντας την επίφαση της υπαίθρου στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ
Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Αντωνόπουλός / Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

«Γιασεμί μου φαντασμένο δε βαστώ / Σ’ έναν τοίχο νοικιασμένο να κλειστώ» έλεγε το τραγούδι, στις μέρες μας ωστόσο είναι ευκολότερο να βρεις γιασεμιά στα τσιμέντα της Αθήνας παρά κάποιον τοίχο να νοικιάσεις, κι αν τυχόν βρεις, θα τον ακριβοπληρώσεις!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Generation new: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Summer in the city / New generation: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Είναι μια γενιά αλλιώτικη, απελευθερωμένη, που δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό σε φύλα, σεξουαλικότητα και προτιμήσεις, που δέχεται το διαφορετικό και κάνει ό,τι μπορεί για ένα καλύτερο μέλλον. Οχτώ ξεχωριστά παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι ακομπλεξάριστα, αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους, και φωτογραφίζονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
M. HULOT & ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ