Pixies Quad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Ένα από τα πράγματα που κάνουν το skate μοναδικό σε όλες του τις εκφάνσεις, είτε πρόκειται για roller skates και roller blades είτε για skateboards, είναι ότι, σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα υπόλοιπα αθλήματα, δεν έχουν καμία ρουτίνα, μόνο απόλυτη ελευθερία – μπορείς να είσαι όσο δημιουργικός θέλεις.

Tα quads είναι αυτά τα vintage roller skates που ξέρουμε όλοι, με δύο ρόδες μπροστά και δύο πίσω. Ωστόσο, αυτή η μικρή κοινότητα παίρνει τα κλασικά πατίνια και τα «κωλοφτιάχνει», όπως οι κάγκουρες τα αμάξια τους.

Όπως μας εξηγεί η Τζένη Σάλλο, η ιδρύτρια μιας μικρής quad ομάδας που ονομάζεται Pixies Quad: «Αν μιλήσουμε τεχνικά, αυτά τα πατίνια είναι σαν δυο μικρά skateboards, ένα στο κάθε πόδι».

Η ομάδα απαρτίζεται από τις Τζένη Σάλλο, Δανάη Μικέδη-Προδρόμου, Θεοδώρα Σαββαλαρίδη, Μαρία Πελεκάνου και Βίλλυ Μερατζή. «Οι Pixies είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με στόχο τη διάδοση του αγαπημένου μας street skating στην Ελλάδα», λένε, «αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, όπου δεν είναι όσο διαδεδομένο όσο στην Αμερική. Αγαπάμε και το skatepark, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από το να βγαίνεις στην πόλη σου και να γίνεσαι δημιουργικός με ό,τι σου προσφέρει ο δρόμος. Δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε αυτόν τον στόχο». 

Το όνομα της παρέας είναι εμπνευσμένο από τα φολκλόρ παραμύθια που διάβαζε στην Τζένη η μητέρα της και προέρχονταν από τον τόπο της, την Αλβανία. Συχνά είχαν αναφορές σε ξωτικά (pixies) χωρίς φύλο, ηλικία ή καταγωγή. Ήταν πλάσματα ζωηρά, εκ φύσεως ελεύθερα, που δεν ένιωθαν πόνο ή φόβο, με φυσική περιέργεια για τον κόσμο, που έμπλεκαν πάντα σε περιπέτειες.

Όπως η ίδια εξηγεί, «αρχικά έκανα quads με τους City Skaters και τους Syeah – και οι δυο είναι ομάδες μπλεϊντάδων. Με βοήθησαν πάρα πολύ να εξελιχθώ, ακόμη δηλαδή με βοηθάνε και μαθαίνω από εκείνους απλά παρατηρώντας τους, αφού η τεχνική για blades και quads είναι παρόμοια. Βλέποντάς τους να "χώνουν", να λειτουργούν σαν ομάδα, να κανονίζουν skate trips, στη Χαλκιδα, στην Άνδρο, στον Βόλο και αλλού, να διοργανώνουν φοβερά events όπως το Bladehouse των Syeah, όλη αυτή η δράση με έκανε να σκεφτώ πόσο πολύ χρειάζεται η μικρή quad κοινότητα της χώρας μας μια ενεργή ομάδα που να δίνει έμπνευση».

Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2022 με αφορμή την επίσκεψη της κορυφαίας αθλήτριας Barbie Patin στην Ελλάδα. Η Τζένη της έστειλε μήνυμα στο Instagram, εκείνη ενθουσιάστηκε, έτσι πολύ γρήγορα οι δυο τους διοργάνωσαν ένα skate event στο Χαλάνδρι και μάζεψαν όλες τις quad skaters της Αθήνας.

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Η ομάδα δημιουργήθηκε με αφορμή την επίσκεψη της κορυφαίας αθλήτριας Baribe Patin στην Ελλάδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

«Φτιάξαμε μια ωραία αφίσα, γεμίσαμε ψυγειάκια με μπίρες και φέραμε τεράστια ηχεία με μια εξάωρη playlist να παίζει στη διαπασών», εξηγεί. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τόσες quad skaters μαζεμένες να “χώνουμε”, να δίνουμε tips η μία στην άλλη, να πέφτουμε, να δοκιμάζουμε ή να βγάζουμε καινούργια κόλπα. Λίγες μέρες αργότερα είπα σε κορίτσια που θαυμάζω και είχαμε βγει ήδη για skate μαζί την ιδέα μου γι’ αυτή την ομάδα. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Pixies». 

Το όνομα της παρέας είναι εμπνευσμένο από τα φολκλόρ παραμύθια που διάβαζε στην Τζένη η μητέρα της και προέρχονταν από τον τόπο της, την Αλβανία. Συχνά είχαν αναφορές σε ξωτικά (pixies) χωρίς φύλο, ηλικία ή καταγωγή. Ήταν πλάσματα ζωηρά, εκ φύσεως ελεύθερα, που δεν ένιωθαν πόνο ή φόβο, με φυσική περιέργεια για τον κόσμο, που έμπλεκαν πάντα σε περιπέτειες.

Οι Pixies έχουν απασχολήσει και τα περιοδικά του εξωτερικού, όπως μας εξηγεί η Τζένη. «Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους που φτιάξαμε για τον διεθνή διαγωνισμό των Syeah!, το “Grind Challenge 8”, η ομάδα έγινε αφορμή να ασχοληθεί για πρώτη φορά ο ξένος Τύπος με την ελληνική quad σκηνή.

Το πιο γνωστό περιοδικό της roller skate σκηνής, το "Dog Days Magazine", έγραψε άρθρο για την ομάδα μας αλλά και για την ταινία μας Gc8: Close encounters of the Quad Grind σε σκηνοθεσία Κώστα Γούναρη. Μάλιστα, ανέβασε στο Instagram το teaser που είχαμε φτιάξει για την προώθηση της ταινίας και λάβαμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα. Επίσης νιώθουμε ευγνώμονες που ένα από τα πιο ανερχόμενα και πρωτοπόρα brands, το Brunny Hardcore, χορηγεί πλέον την ομάδα μας και τα σχέδια που έχουμε για την εξάπλωση της quad κουλτούρας στη χώρα μας». 

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Tα quads είναι αυτά τα vintage roller skates που ξέρουμε όλοι, με δύο ρόδες μπροστά και δύο πίσω. Ωστόσο, αυτή η μικρή κοινότητα παίρνει τα κλασικά πατίνια και τα «κωλοφτιάχνει». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

«Το Gc8: Close Encounters of the Quad Grind είναι μια sci-fi ταινία διάρκειας έξι λεπτών, όπου βλέπουμε τις περιπέτειες πέντε κοριτσιών» εξηγεί ο Κώστας Γούναρης, σκηνοθέτης της ταινίας. «Quad street films υπάρχουν κυριολεκτικά μετρημένα στα δάχτυλα παγκοσμίως. Είναι φοβερό το πόσο σύγχρονο είναι αυτό το άθλημα.

Αν δεις συνεντεύξεις κορυφαίων skateboarders των '90s, λένε όλοι ότι το να τραβάνε υλικό από street sessions τούς έκανε καλύτερους γιατί υπήρχε μία δημιουργική πίεση να καταφέρουν να βγάλουν το κόλπο. Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε δημιουργικά και για τις Pixies και για μένα που τις τραβούσα με την κάμερα.

Θυμάμαι τράβηξα το πρώτο τους street session έτσι, για πλάκα, χωρίς να έχουμε κάτι στο μυαλό μας, και είδα μπροστά μου μία πολύ γρήγορη πρόοδο μέσα σε δύο-τρεις ώρες. Σκεφτήκαμε ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να κινηματογραφήσουμε την εξέλιξη αυτή και να ανακαλύψουμε τα στάδιά της.

Επίσης πέρα από την εξέλιξη τους ως quad skaters, τα κορίτσια έχουν ένα τρελό vibe από την πρώτη στιγμή. Μια χημεία που σε κάνει να θες να είσαι και εσύ μέρος της, κομμάτι του αθλήματος, μέλος της παρέας, να βγεις στους δρόμους και να κάνεις πράγματα που όχι απλά τα φοβόσουν, αλλά δεν τα φανταζόσουν καν. Να πάρεις τις φίλες και τους φίλους σου και να κάνετε κάτι δικό σας. Η ταινία μας είναι ένα έναυσμα για ακόμα περισσότερες ομάδες και για ακόμα περισσότερους αθλητές να βγουν έξω και να "χώσουν".

Το βασικότερο για μένα ήταν αυτό που θα δει ο κόσμος να είναι κάτι αληθινό. Το vibe των κοριτσιών, τις τούμπες τους, τις σκέψεις τους και το άγχος πριν από το κόλπο, τη συλλογικότητα και το πόσο badass μπορεί να βγει ένα quad street film. Αυτό νομίζω το πετύχαμε.

Αν πούμε ότι κάτι με δυσκόλεψε, ήταν το γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο μου skate film και η πρώτη φορά που κάνω camera operation φορώντας rollers. Οι πρώτες μέρες ήταν κάπως tricky, αλλά με τη βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας μας και πολύ έμπειρου camera man σε skate films, Γιάννη Μπούκρα, οι δυσκολίες ξεπεράστηκα πολύ γρήγορα.

Ο filmer είναι πολύ βασικό μέλος του skate crew και πρέπει να έχει άμεση επικοινωνία με τον αθλητή. Να τον εμψυχώνει, να του δείχνει footage, να τον βοηθάει να βρούνε το σποτ όπου θα γυρίσουν. Εμένα αυτή είναι η δουλειά μου και νιώθω τυχερός που το crew αυτό είναι οι Pixies».

ΚΥΡΙΑΚΗ Pixies Quad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Gc8: Close encounters of the Quad Grind», Κώστας Γούναρης, την ώρα του γυρίσματος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

«Η δημιουργία αυτής της ομάδας, πέρα από την προσωπική και συνολική εξέλιξή μας ως skaters, έχει ως κύριο στόχο να εμπνεύσει κι άλλους να βγουν στους δρόμους, να γίνουν δημιουργικοί, να “βγάζουν” σκαλιά, να χώνουν grinds, να μαζεύονται με τους skate buddies τους και να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Ελπίζουμε σύντομα η σκηνή στην Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, με όλα τα θετικά που μπορεί να έχει αυτό.

Οι Pixies είναι η πρώτη street quad ομάδα της χώρα μας, θέλουμε να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε κι άλλους quad skaters να βγουν στους δρόμους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους, αφού το skate είναι ένα άθλημα τόσο ατομικό όσο και συλλογικό» καταλήγει η Τζένη.
 

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Pixies Squad: Κορίτσια με πατίνια στην πιο ζόρικη εκδοχή τους Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO

Η ταινία «Gc8: Close Encounters of the Quad Grind» σε σκηνοθεσία Κώστα Γούναρη.

Instagram: @pixiesquadskate 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

Urban Culture / Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

H νέα μεγάλη κόντρα της πόλης είναι ανάμεσα στους πεζούς που θέλουν να έχουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια και στους μαγαζάτορες που τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν τα διπλάσια τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα τους επιτρέπει η άδειά τους. Είναι όμως ένας καινούργιος πόλεμος αυτός ή υπήρχε πάντα; Και ποιος ευθύνεται πραγματικά γι’ αυτόν;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Αθήνα / Από τη Νέα Σμύρνη στη Φιλοθέη: Οι αθηναϊκές κηπουπόλεις του Μεσοπολέμου - Άνθηση και παρακμή

Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την καταιγίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι κηπουπόλεις άκμασαν, «θρέφοντας» τα νοικοκυριά και διατηρώντας την επίφαση της υπαίθρου στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ
Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Αντωνόπουλός / Η αβάσταχτη ακρίβεια του ενοικίου 

«Γιασεμί μου φαντασμένο δε βαστώ / Σ’ έναν τοίχο νοικιασμένο να κλειστώ» έλεγε το τραγούδι, στις μέρες μας ωστόσο είναι ευκολότερο να βρεις γιασεμιά στα τσιμέντα της Αθήνας παρά κάποιον τοίχο να νοικιάσεις, κι αν τυχόν βρεις, θα τον ακριβοπληρώσεις!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Generation new: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Summer in the city / New generation: Μια όμορφη, διαφορετική Αθήνα

Είναι μια γενιά αλλιώτικη, απελευθερωμένη, που δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό σε φύλα, σεξουαλικότητα και προτιμήσεις, που δέχεται το διαφορετικό και κάνει ό,τι μπορεί για ένα καλύτερο μέλλον. Οχτώ ξεχωριστά παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι ακομπλεξάριστα, αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους, και φωτογραφίζονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
M. HULOT & ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ