The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους - Δείτε πώς θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους - Δείτε πώς θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Στην καρδιά του Ελληνικού, σε μία από τις ιστορικές περιοχές της Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου γίνεται πραγματικότητα. Δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, μεγαλύτερο ακόμη και από το Hyde Park του Λονδίνου, το The Ellinikon Park στο πρώην Διεθνές Αεροδρόμιο θα είναι κολοσσιαίας κλίμακας, πρωτοπόρο στον σχεδιασμό και θα γίνει το σημαντικότερο τοπόσημο της αθηναϊκής ριβιέρας.

Με ένα μεγάλο τμήμα του να είναι έτοιμο ως το 2025 και το πρώτο του, το Experience Park, να υποδέχεται ήδη επισκέπτες, η Lamda Development δημιουργεί στα νότια της πρωτεύουσας μια πόλη-πρότυπο με ένα πάρκο που θα δώσει νέα ταυτότητα στην Αθήνα χάρη σε παγκοσμίως πρωτόγνωρα δεδομένα για δημόσιο χώρο.

Οι επτά διαφορετικές περιοχές του πάρκου, όπως παρουσιάστηκαν, έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και μαζί δημιουργούν ένα ιδανικό σημείο συνάντησης για όλο το Λεκανοπέδιο.

Το πάρκο που μας μαθαίνει να συμβιώνουμε με το περιβάλλον

Βιώσιμο και προσβάσιμο για όλους, το πάρκο πρόκειται να μεταμορφώσει την όψη της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου, σηματοδοτώντας ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης του εικοστού πρώτου αιώνα. Με καινοτόμες εφαρμογές αλλά και οικολογικό χαρακτήρα, σεβασμό στο παρελθόν αλλά και υπερσύγχρονες τεχνολογίες, τα 2.000.000. τ.μ. του Ελληνικού θα στεγάσουν έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο ζωής, ωφέλιμο και φιλόξενο προς όλους. 

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Courtesy of Sasaki Architecture/ Lamda Development

Η βιωσιμότητα αποτελεί φυσικά θεμέλιο λίθο του όλου εγχειρήματος, αφού το πάρκο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση και θα αντισταθμίζει απόλυτα το ανθρακικό του αποτύπωμα, ενώ περισσότερα από 1.000.000 νέα δέντρα και φυτά θα εμπλουτίσουν την υπάρχουσα βλάστηση, η οποία θα ενσωματωθεί στον σχεδιασμό. Το The Ellinikon Park θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα και στόχος του θα είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Από τα συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την έντασή τους ανάλογα με την εποχή και την ώρα μέχρι τα συστήματα αδιάκοπης παρακολούθησης των περιβαλλοντικών συνθηκών αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η τεχνολογία θα αξιοποιείται στο μέγιστο με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τόσο του ανθρώπου όσο και της φύσης σε ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης και ευημερίας.

Οι επτά διαφορετικές περιοχές του πάρκου, όπως παρουσιάστηκαν, έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και μαζί δημιουργούν ένα ιδανικό σημείο συνάντησης για όλο το Λεκανοπέδιο. Το The Ellinikon Park, που είναι σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+, θα συνδυάζει με μοναδικό τρόπο υποδομές για άθληση, παιχνίδι, χαλάρωση και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που αποκαλύφθηκαν στην επίσημη παρουσίαση από τη Lamda Development κάνουν σαφές πως με υπευθυνότητα και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον οι ομάδες και οι συντελεστές του έργου «αγκάλιασαν» την άφθονη πολιτιστική κληρονομιά και σεβόμενοι την ιστορία του τόπου καθιερώνουν νέες, ισορροπημένες εμπειρίες ώστε να αισθάνονται όλοι ευπρόσδεκτοι στο πάρκο.

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Courtesy of Sasaki Architecture/ Lamda Development

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς οι συντελεστές του έργου συνεργαστήκαν και με ελληνικά φυτώρια για την αποκατάσταση του τοπίου και τη βελτίωση των τοπικών οικοσυστημάτων, διασφαλίζοντας ότι τα νέα δέντρα και φυτά θα είναι ωφέλιμα για το τοπικό οικοσύστημα. Παράλληλα, ο σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση και στην επιλογή ανθεκτικών υλικών με μεγάλο προσδόκιμο ζωής, μειώνοντας το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα του έργου. Μάλιστα, το πάρκο αναμένεται να επιτύχει ένα λειτουργικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσα σε περίπου 35 χρόνια, καθώς τα φυτά και τα δέντρα που θα φυτευτούν θα απορροφήσουν ποσότητα άνθρακα ίση με αυτήν που απελευθερώθηκε κατά την κατασκευή του πάρκου. 

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως το Πάρκο του Ελληνικού έρχεται για να αναβαθμίσει συνολικά την Αθήνα, να φέρει τη φύση πιο κοντά στον καθένα, να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας και να γίνει μέρος της ζωής όλων των Ελλήνων.

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Tο The Ellinikon Experience Centre είναι το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά προηγμένο κέντρο επισκεπτών αστικής ανάπτυξης στον κόσμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η εμπειρία μέσα από το Experience Centre

Εδώ και αρκετούς μήνες ο κόσμος έχει αγκαλιάσει ήδη μία από τις περιοχές του πάρκου. Το Experience Park άνοιξε τις πόρτες του, προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες ένα μέρος με περισσότερα από 700 νέα δέντρα και 80.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες, χώρους για δραστηριότητες και μια τοποθεσία ιδανική για επίσκεψη όλες τις ώρες της ημέρας. Σε ένα από τα τρία ιστορικά υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, μπορεί κανείς να πάρει μια πρώτη γεύση από το εγχείρημα-πρότυπο αστικής ανάπτυξης. Στο Experience Centre βρίσκεται η μεγαλύτερη μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με εμβαδό 45 τ.μ. Τα εντυπωσιακά κτίσματα που παρουσιάζονται είναι αποτυπωμένα ψηφιακά σε κλίμακα 1/625 και προκαλούν ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Κάτι υπέροχο γεννιέται.

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Η εντυπωσιακή εμπειρία toυ Τhe Experience Centre που σε ταξιδεύει στη Ριβιέρα του Ελληνικού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι πράσινες διαδρομές και οι ποδηλατόδρομοι 50 χλμ., το ριζικά αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο και οι επιβλητικές κατασκευές ενώνονται σε μια μαγική, τρισδιάστατη απεικόνιση. Τη φουτουριστική εμπειρία συμπληρώνουν οι εικονικές προσομοιώσεις, όπως η βόλτα με ένα διαδραστικό ποδήλατο στα μονοπάτια του πάρκου, το έξυπνο σπίτι και η εικονική θαλάσσια πλοήγηση στην αναβαθμισμένη ακτογραμμή και στη μαρίνα του The Ellinikon. Το μεγαλύτερο κέντρο επισκεπτών του είδους του στην Ευρώπη προσφέρει κάτι παραπάνω από μια ματιά στο μέλλον. Εδώ μπορεί κανείς να αρχίσει να βιώνει πώς θα είναι η ζωή εκεί.

Το Experience Park άνοιξε τις πόρτες του, προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες ένα μέρος με περισσότερα από 700 νέα δέντρα και 80.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες, χώρους για δραστηριότητες και μια τοποθεσία ιδανική για επίσκεψη όλες τις ώρες της ημέρας

Με αφετηρία το Experience Park ξεδιπλώνονται και οι υπόλοιπες περιοχές του γιγαντιαίας κλίμακας έργου που θα αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα μας. Στην καρδιά του Ελληνικού, η Ολυμπιακή Πλατεία, με ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 2.000 ατόμων, θα πρωταγωνιστήσει ως ζωντανή κοιτίδα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με θέα από τη θάλασσα μέχρι τις κορυφές των κατασκευών υψηλής αισθητικής και τον Υμηττό, ο λόφος θα αποτελεί πόλο έλξης, με υπαίθριες γκαλερί και εντυπωσιακά γλυπτά να του προσδίδουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Η επένδυση, όμως, έχει προτεραιότητα τον σεβασμό στη φύση ή, πιο σωστά, την απόλυτη ισορροπία και σύνδεση της ανάπτυξης με το περιβάλλον, γι’ αυτό η αξιοποίηση των πόρων της είναι αναγκαία. Στο Ellinikon Park ζωντανεύει ξανά το Ρέμα Τραχώνων με ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης για την προστασία από πλημμύρες, ενώ και η λίμνη κανόε καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων αναδιαμορφώνεται για να γίνει το ιδανικό σημείο χαλάρωσης. 

Παράλληλα, το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού, που για δεκαετίες υπήρξε πύλη εισόδου στην Αθήνα, ένα αληθινό μνημείο της νεότερης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, παίρνει ζωή. Το εμβληματικό κτίριο του αρχιτέκτονα Eero Saarinen μεταμορφώνεται σε ένα εκθεσιακό κέντρο που θα δεσπόζει στην περιοχή ως φάρος πολιτισμού.

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Courtesy of Sasaki Architecture/ Lamda Development

Σε κάθε πτυχή της η πόλη του μέλλοντος μοιάζει να έχει σχεδιαστεί με διορατικότητα και να είναι δομημένη πάνω σε στις ανάγκες της κοινωνίας του μέλλοντος, με σταθερές βάσεις και αξίες που ορίζουν μια νέα ποιότητα ζωής. Η πόλη του Ελληνικού, άλλωστε, φαίνεται ότι θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο βιωσιμότητας. Με έξυπνες εφαρμογές που θα κάνουν τον τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον και νέες τεχνολογίες που θα συνθέτουν έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος θα «αναπνέει» για όλους, το The Ellinikon Park δημιουργεί ένα νέο πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης της ανάπτυξης και του υψηλής ποιότητας σχεδιασμού με την αρχιτεκτονική τοπίου, τον αστικό σχεδιασμό και την προστασία της φύσης.

Θα μπορούσε να είναι μια πραγματικότητα που δύσκολα θα οραματιζόμασταν πριν από λίγα χρόνια. Όμως στο Ελληνικό δημιουργείται μια πόλη-υπόδειγμα του μέλλοντος. Μια πόλη που μας δείχνει ότι το καινοτόμο μπορεί να είναι και οικολογικό και πως το αύριο χτίζεται με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν. Ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ που έχουμε γνωρίσει ποτέ σήμερα αποκτά μορφή στα νότια. Και μας καλεί να γίνουμε κομμάτι του.

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Courtesy of Sasaki Architecture/ Lamda Development

The Ellinikon Park: Έξυπνο, οικολογικό και προσβάσιμο σε όλους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Courtesy of Sasaki Architecture/ Lamda Development

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Urban Culture
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kαλοκαίρι γεμάτο δράσεις και πολιτισμό στο The Ellinikon Experience Park

Good Living / Kαλοκαίρι γεμάτο δράσεις και πολιτισμό στο The Ellinikon Experience Park

Πρωτότυπες δράσεις με άξονα τους τομείς της βιωσιμότητας, του πολιτισμού, της ευεξίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αυτό το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο

Urban Culture / The Ellinikon Experience Centre: Ανακάλυψε σήμερα τον κόσμο του αύριο

Επισκεφθήκαμε και φωτογραφίσαμε το The Ellinikon Experience Centre και μέσα από μια πρωτόγνωρη εμπειρία ανακαλύψαμε πώς η Lamda Development αναπτύσσει το πιο φιλόδοξο και αειφόρο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλεπότρυπα

Αθλητισμός / Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Σήμα κατατεθέν της γειτονιάς της Άνω Κυψέλης, το αθλητικό συγκρότημα, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από οκτώ διαφορετικούς συλλόγους, παραμένει ένα μυστικό της πόλης μας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Η LiFO μέσα στο Νομισματοκοπείο

Αποκλειστικό / Έτσι κόβονται τα ευρώ μας: Πρώτη φορά μέσα στο Νομισματοκοπείο της Αθήνας

Aποκλειστική ξενάγηση σε ένα από τα πιο «αθέατα» μέρη της Ελλάδας με εικόνες και πληροφορίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ
EON: Το νέο μεγάλο venue της Αθήνας στήνεται στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Μουσική / EON: Το νέο μεγάλο venue της Αθήνας στήνεται στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Εναρμονισμένο με ένα πανευρωπαϊκό trend, καλύπτοντας την ανάγκη μιας μερίδας clubbers της πόλης για μέρη rough αισθητικής, ο χώρος-όραμα από την ομάδα του ADD Festival και του six d.o.g.s κάνει soft opening, παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1 «The Wall of Sound», που όμοιό του δεν έχει συμβεί στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα

Ρεπορτάζ / Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα;

Μία έρευνα της LiFO για τα «άτυχα» κτίρια της πόλης και για τις ιστορικές κατοικίες του Μεσοπολέμου που χάνονται εξαιτίας των κατεδαφίσεων που αυξάνονται ραγδαία. Ποιες είναι οι λύσεις για τη διάσωσή τους και γιατί δεν εφαρμόζονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ