Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter
Η Ελένη Ξένου σε ένα από τα γυρίσματα
0

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη της online ταξιδωτικής εκπομπής της Κύπριας δημοσιογράφου Ελένης Ξένου στο YouTube. Η σειρά ονομάζεται Bus Diaries και είναι μια ολιγόλεπτη καταγραφή ενός ταξιδιού με δημόσιο λεωφορείο σε προορισμούς λιγότερο γνωστούς στη Κύπρο.

Η αλήθεια είναι πως αρχικά η ιδέα της χρήσης του λεωφορείου ως μεταφορικό μέσο ξενίζει. Το επιβεβαιώνει και η ίδια η συν-δημιουργός της σειράς ότι στο νησί η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι εξοικειωμένη με την δημόσια συγκοινωνία. Δεν χρησιμοποιούν πολύ το λεωφορείο και ούτε είναι μέσα στην κουλτούρα του Κύπριου να ταξιδεύει με αυτό. «Ο καθένας προτιμά τις διαδρομές με το αμάξι του και στερεί έτσι από τον εαυτό του την δυνατότητα να εκτεθεί σε μια νέα περιπέτεια. Και όταν λέω περιπέτεια εννοώ τις τυχαίες συναντήσεις, τις ιστορίες που ακούς από τους συνεπιβάτες, την δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο και να μιλήσεις αλλιώς μαζί τους από ό,τι ποτέ θα φανταζόσουν και την ευκαιρία να οξύνεις την παρατηρητικότητα σου. Το λεωφορείο είναι ένα μέσο το οποίο σου προσφέρει το πεδίο για πολλούς συνειρμούς και συμβολισμούς. Είναι τόσο γειωμένο σε μια καθημερινότητα που γι'αυτό ακριβώς έχει τις προδιαγραφές να αποκτήσει μια ποιητική διάσταση. Επέλεξα το λεωφορείο γι'αυτό ακριβώς τον λόγο. Αλλά και γιατί όπως σου είπα και πριν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου σαν ταξιδιώτη. Πάντα σε όποια χώρα κι'αν υπήρξα ταξίδευα με το λεωφορείο, ακόμα και στα πιο υποανάπτυχτα μέρη όπου συνεπιβάτες μου ήταν μέχρι και...κότες», μου εξηγεί η Ελένη Ξένου.

H εκπομπή ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

Η ιδέα για τo Bus Diaries ξεκίνησε όταν η Ελένη Ξένου και ο σύντροφός της και σκηνοθέτης της εκπομπής Χριστόφορος Ροδίτης συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τους άρεσε να ταξιδεύουν με λεωφορείο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. «Νιώθουμε πως μέσα από αυτό μπορείς να αισθανθείς καλύτερα την αυθεντική γεύση ενός τόπου και να παρατηρήσεις τους ανθρώπους του μέσα στις αλήθειες της καθημερινότητας τους. Ανέκαθεν έγραφα ταξιδιωτικά ημερολόγια. Τώρα αυτά τα ημερολόγια απέκτησαν εικόνα και ήχο».

Μια καινούρια online εκπομπή μάς ταξιδεύει με δημόσια λεωφορεία στην αγνή πλευρά της Κύπρου Facebook Twitter

Στα Bus Diaries δεν βλέπουμε αμιγώς τουριστικά και τα μέρη, τα χωριά ή η κάθε διαδρομή δεν προσεγγίζεται με την «γραφική» προδιάθεση που έχουν συνήθως οι τηλεοπτικές εκπομπές. Αντιθέτως ανακαλύπτει και επισκέπτεται χωριά της Κύπρου που διατηρούν ακόμα την αυθεντικότητα τους και στα οποία η φύση έχει καθοριστικό ρόλο είτε γιατί είναι κοντά σε υπέροχες παραλίες είτε γιατί συνδέονται με μαγικά μονοπάτια της φύσης.

«Είμαστε και οι δύο on the road ιδιοσυγκρασίες. Μας αρέσει να είμαστε ανοιχτοί στο τυχαίο και στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει μια περιπέτεια. Την ίδια ώρα θέλαμε να ταξιδέψουμε στον τόπο μας και να τον εξερευνήσουμε όπως εξερευνούμε μια ξένη χώρα. Με μια περιέργεια σχεδόν παιδική και με μια χύμα διάθεση για περιπλάνηση. Και το λεωφορείο ήταν το πιο κατάλληλο μέσο», λέει η Ελένη Ξένου.

 

Βus Diaries - Mουτουλλάς

«Μ' αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους και να κρυφακούω τις ιστορίες του. Μ' αρέσει να παρατηρώ τις εκφράσεις τους. Ηλικιωμένοι που γελάνε σε μικρά παιδάκια, ασιάτισσες με τεράστια χρυσοποίκιλτα γυαλιά ηλίου, φοιτητές, τουρίστες με σακίδια, λατιναμερικάνοι που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, συνταξιούχοι Εγγλέζοι που διαμένουν εδώ. Το πάζλ της κυπριακής πραγματικότητας που δεν βγαίνει συχνά στην επιφάνεια. Διάφορες εικόνες αντιφατικές μεταξύ τους αλλά που συνθέτουν αυτό το πολύ γοητευτικό πάζλ και αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή της Κύπρου με την οποία πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι γιατί ξεφεύγει από την περιορισμένες εικόνες των συνηθειών τους. Ακούω ένα σωρό αλλιώτικες ιστορίες οι οποίες μοιάζουνε ξέχωρες αλλά στην ουσία δεν είναι», λέει με ενθουσιασμό Ελένη Ξένου.

Αν μας μπορούσε να διαλέξει μόνο ένα μέρος για να μας προτείνει για εκδρομή την Άνοιξη στην Κύπρο θα διάλεγε τον Πωμό. «Εκεί, όπως λέω και στο αντίστοιχο φιλμάκι, ο αέρας του βουνού ραντίζεται από το αλάτι της θάλασσας και κάθε χρώμα έχει την δική του μυρωδιά.»

 

Βus Diaries - Πωμός

Info:

Κάθε επεισόδιο των Bus Diaries διαλέγει να ταξιδεύει με συνθέσεις και τραγούδια Κύπριων μουσικών (ως επί τo πλείστoν)
Μπορείτε να βλέπετε τα καινούρια επεισόδια του Bus Diaries εδώ

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ