Καλοκαίρι στην Πάρο: Ποικιλία για τον καθένα και καλό φαγητό

Καλοκαίρι στην Πάρο: Ποικιλία για τον καθένα και καλό φαγητό Facebook Twitter
Οι οπαδοί του kite surfing διαλέγουν κατευθείαν την Πούντα, στο θαλάσσιο στενό απέναντι από την Αντίπαρο.
0

Η Πάρος περιτριγυρίζεται από πολλές πανέμορφες παραλίες που μπορείς να τις διαλέξεις ανάλογα με τον τύπο σου. Αν είσαι τύπος beach bar έως εξαντλήσεως, θα πας κατευθείαν στο Punta Beach στην ανατολική πλευρά του νησιού ή στο πρώτο κομμάτι, στη Σάντα Μαρία, κοντά στη Νάουσα. Αν ζητάς κάτι οργανωμένο, αλλά σχετικά ήρεμο και σε εξαιρετικό περιβάλλον, θα προχωρήσεις για τις διάσημες Κολυμπήθρες ή προς Άι-Γιάννη και Μοναστήρι, αλλά και στον Μόλο με τη χρυσή άμμο και τα αρμυρίκια. Αν θες να κολυμπήσεις απαλλαγμένος από οτιδήποτε εμποδίζει την επαφή του σώματος με το νερό και τον ήλιο, πας κατευθείαν Λάγγερη. Η Χρυσή Ακτή, ως η μεγαλύτερη του νησιού με άμμο, με μήκος 1,5 χλμ. και πλάτος που δεν σε περιορίζει, είναι πολυσυλλεκτική. Έχει χώρο για κοσμικούς αλλά και για σερφίστες. Οι οπαδοί του kite surfing διαλέγουν κατευθείαν την Πούντα, στο θαλάσσιο στενό απέναντι από την Αντίπαρο. Στη δυτική πλευρά θα κολυμπήσεις στις οργανωμένες παραλίες Παρασπόρο, Αγία Ειρήνη, Φάραγγα, Βουτάκο.


H βασίλισσα του night life στην Πάρο είναι, αναμφισβήτητα, η Νάουσα. Εκεί θα πας να πιεις μέχρι πρωίας, να θαυμάσεις ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε κορμί, γυναικείο και ανδρικό, στο νησί. Μπαράκια και εστιατόρια για κάθε γούστο. Η Παροικιά, το λιμάνι και το διοικητικό κέντρο της Πάρου, ακολουθεί, όχι ασθμαίνουσα αλλά σε μια διακριτική απόσταση. Εκεί θα βρεις πιο ήρεμα μπαράκια και μεγαλύτερη αγορά.


Η ορεινή Πάρος: Λεύκες, Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μάρπησσα. Τα «ορεινά» χωριά του νησιού σού δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που ξέρουμε. Τόλμησε να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια σε καθένα από αυτά ή και σε όλα μαζί, αν αντέχεις λίγο περισσότερο περπάτημα. Στις Λεύκες μπορείς να ακολουθήσεις τον βυζαντινό δρόμο. Εκεί, η τουριστική προσέγγιση είναι περιορισμένη και αρκετά διακριτική. Τα κτίσματα κατοικούνται, η εικόνα της καθημερινότητας παραμένει ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα βρεις παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες που θα σε κάνουν ν' αλλάξεις εποχή.


Αρχαιολογικοί χώροι: Δώδεκα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αξίζουν την προσοχή σου στην Παροικιά. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα πάρεις γεύση από μια πλούσια και ανεπτυγμένη πόλη λόγω του παριανού μαρμάρου αλλά και από την καίρια θέση της στο κέντρο του Αιγαίου. Στην παλιά αγορά θα θαυμάσεις τα νεοκλασικά κτίρια των πλούσιων ναυτικών οικογενειών. Αξίζει να επισκεφθείς τη φημισμένη εκκλησία Εκατονταπυλιανή, χτισμένη από 3.500 αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.

Γαστρονομία: Οι ανεμόμυλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής και αρχιτεκτονικής κατασκευής, υπενθυμίζουν την παράδοση της αρτοποιητικής τέχνης. Στην Πάρο θα δοκιμάσεις μια πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων από παξιμάδια, κουλούρια και ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες – τυρόπιτες, μυζηθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κολόπια (μικρές πίτες γεμισμένες με χόρτα), μαραθοπιτάκια. Η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού είναι απλή, βασισμένη σε φρέσκες πρώτες ύλες. Οι πιο διάσημοι μεζέδες είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά και το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα που θα συνοδεύσεις με δροσερή σούμα, το τοπικό τσίπουρο. Θα γευθείς σαλάχι σαλάτα, εξαιρετική ρεβιθάδα, αμπελοφάσουλα σαλάτα με σκορδαλιά, ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Πάρου, καραβόλους (σαλιγκάρια) φρικασέ, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και βότανα. Όσο για την οινική συνοδεία, θα πιεις κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου με τις περίφημες ποικιλίες ερυθρή Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά. Οι οινόφιλοι θα επισκεφτούν το παραδοσιακό οινοποιείο του Μανώλη Μωραΐτη και το νεότερο του Γιώργου Μωραΐτη.

Καλοκαίρι στην Πάρο: Ποικιλία για τον καθένα και καλό φαγητό Facebook Twitter
Ένας από τους πιο διάσημους μεζέδες είναι η «γούνα», κολιός που στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα.


Για φαγητό, στη Νάουσα θα πάτε στα εξής: Mario, Σιγή Ιχθύος, Τσαχπίνης, Barbarossa, Mediterraneo, Μαντζουράνα, Γιεμενί, Τα Κρητικάκια, Κάππαρη, Ζαχαροπλαστείο Χαμηλοθώρης, Somaripa Consolato, Καφενείο η Παλιά Αγορά, Ραγκούσης. Στον Αμπελά στο Θαλάμι, στην Ξιφάρα, στο Siparos. Στην Παροικιά στον φούρνο Ραγκούση, στο Μπουταράκι, στο Magaya, στο Απόλλων, στο Port Café, στο Ελλάδας Σπίτι. Στο Πίσω Λιβάδι μπορείτε να πάτε στον Χάλαρη και στον οικισμό Δρυός στο Green Project. Επίσης, μην παραλείψετε να πάτε στην Αλυκή, στη Θάλασσά μου, στην Πούντα, στη Θέα, στις Λεύκες στον Κλαρίνο, στη Μάρπησσα στο BuonVento και στη Χαρούλα, και, τέλος, στον Πρόδρομο στο Καλλιτεχνικό Καφενείο.

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Ταξίδια / Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Για τα Νuii Almond & Java Vanilla και Nuii White Chocolate & Java Vanilla το εξωτικό άρωμα βανίλιας Ιάβας αιχμαλωτίζεται σε μία στρώση σοκολάτας γάλακτος ή λευκής σοκολάτας, μαζί με μια γενναιόδωρη μερίδα τραγανού αμυγδάλου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην Ινδονησία που κράτησε επτά μήνες

Ταξίδια / Ένα συγκλονιστικό ταξίδι επτά μηνών στην Ινδονησία

Ο 31χρονος Δημήτρης μιλάει με την Άννα Κόκορη για το μεγάλο του ταξίδι στην Ινδονησία, τους ανθρώπους που γνώρισε, τα ιδιαίτερα ηχοτοπία που συνάντησε, την κουλτούρα, την καθημερινότητα και φυσικά το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φώτης Βαλλάτος

Οι Αθηναίοι / Φώτης Βαλλάτος: Έχω πάει σε περίπου εβδομήντα πέντε χώρες. Δεν είναι πολλές.

Τravel editor του «Blue Magazine», συνδιοργανωτής του Saristra Festival. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Πάτρα και στην Κεφαλονιά. Παρότι τα τελευταία χρόνια περνάει μόλις τριάντα μέρες τον χρόνο στην πόλη, έχει τη φήμη του αθηναιολόγου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 03/04 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Στην Κένυα των ακροτήτων

Ταξίδια / Στην Κένυα των ακροτήτων

Ο Γιώργος Σούλης έκανε ένα αξέχαστο ταξίδι στην Κένυα, από τις φαβέλες και τους ουρανοξύστες του Ναϊρόμπι μέχρι την άγνωστη για τους τουρίστες επαρχία, βιώνοντας συνθήκες περασμένων δεκαετιών αλλά με χαρούμενους ανθρώπους γύρω του.
M. HULOT
Eνα περιπετειώδες ταξίδι στο Βιετνάμ με πονόδοντο και καλό φαγητό

Ταξίδια / Eνα περιπετειώδες ταξίδι στο Βιετνάμ με πονόδοντο και καλό φαγητό

O Τάσος Μπρεκουλάκης μιλά με τον Γιάννη Καρλόπουλο για το ταξίδι που έκανε προ-Covid στο Ανόι. Αν και χρειάστηκε να επισκεφθεί δημόσιο οδοντιατρείο, αυτό καθόλου δεν τον πτόησε από το να γευτεί το πιο συγκλονιστικό street food στον κόσμο.
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ