Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο! Φωτο: Δημήτρης Κούμανης
0

Πρωινή πτήση της Aegean για Milano Malpensa, στη συνέχεια πενήντα λεπτά οδήγηση για να απολαύσουμε τον δεύτερο εσπρέσο της ημέρας στις όχθες της λίμνης Maggiore (Lago Maggiore).

Η ανατολική όχθη της πανέμορφης λίμνης ανήκει στη Λομβαρδία, η δυτική στο Piemonte και η βόρεια στην Ελβετία.

Αν τις τελευταίες δεκαετίες η λίμνη Como προσελκύει αστέρες του Χόλιγουντ, διάττοντες και μη, η Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα για το «παλιό χρήμα» του MiTo (Μιλάνο-Τορίνο).

Επίκεντρο της κοσμικής ζωής είναι η Stresa, μια όμορφη κωμόπολη με κτίσματα art nouveau, που απολαμβάνει τη θέα και την πρόσβαση στα τρία νησιά Borromeo – για αιώνες φέουδο της ομώνυμης οικογένειας του Μιλάνου.

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι θα σας μαγέψει, όμως το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο!

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι, θα σας μαγέψει, όμως το πρωϊνό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (νησί των ψαράδων), θα σας μείνει αξέχαστο!

Σε ό,τι αφορά το οινικό γίγνεσθαι της περιοχής, βρισκόμαστε στο Piemonte, άρα το Nebbiolo πρωταγωνιστεί, τα πιο «φιλικά» Barbera και Dolcetto έχουν το κοινό τους και ακολουθούν αξιόλογες λευκές ποικιλίες όπως οι Timorasso, Arneis, Cortese, Erbaluce και το πολυφυτεμένο Μοσχάτο.

Τα πλησιέστερα στη λίμνη Maggiore οινοπέδια αφορούν τις ζώνες (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) Gattinara και Ghemme, αμφότερες ρουστίκ εκφράσεις του Nebbiolo με ρωμαλαίες τανίνες και υψηλές οξύτητες.

Αν συμπαθείτε τον νεωτεριστικό χαρακτήρα των Barolo και Barbaresco, ίσως σας σοκάρουν τα παλιομοδίτικα «ξαδελφάκια» αυτών.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Κρασιά της περιοχής

Προϋπόθεση για την ονομασία προέλευσης Gattinara είναι να προέρχεται τουλάχιστον κατά 90% από Nebbiolo, με τη συμμετοχή άλλων τοπικών ερυθρών ποικιλιών, κυρίως Vespolina, ενώ για το Ghemme 75%. Και για τα δύο απαιτείται η 36μηνη παλαίωση πριν από την κυκλοφορία τους (μεταξύ των δύο περιοχών αλλάζει ο χρόνος σε βαρέλι και φιάλη αντίστοιχα).

Σταθερή αξία στο ράφι και τις λίστες εστιατορίων η Gattinara του οινοποιείου Travaglini με το εκκεντρικό σχήμα της φιάλης, προκειμένου να αγκαλιάζεται εύκολα από την παλάμη και να συγκρατεί πιθανό ίζημα κατά τη μετάγγιση.

Αν αναζητάτε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, βάθος και συμπύκνωση, δοκιμάστε προτάσεις του Antoniolo, ιδιαίτερα το υποδειγματικό Osso San Grato.

Από τα περιορισμένα αριθμητικά οινοποιεία στο Ghemme επιλέγουμε το Rovellotti.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Στις όχθες της λίμνης. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

Σχετικά με γαστρονομικά προϊόντα, το Piemonte είναι διάσημο για τις λευκές τρούφες γύρω από την Alba, την τοπική ράτσα βοδινών Fassona, εξού και παντού θα συναντήσετε το πιάτο vitello tonnato, και τα εξαιρετικά τυριά όπως τα Castelmagno, Toma Brusca, Montebore. Υπάρχει ένα σπάνιο τυρί (παράγεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) που ονομάζεται Bettelmatt. Έχει έντονα φυτική γεύση και αξίζει να το απολαύσετε, συνοδεύοντας ένα τοπικό, επιδόρπιο κρασί.

tips:

• Τους καλοκαιρινούς μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια για και από Μιλάνο είναι ιδιαίτερα προσιτά. Η πόλη «ζει» από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο με αφορμή τις εμπορικές εκθέσεις, τις εκδηλώσεις μόδας και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

• Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Malpensa, όμως αν είστε παθιασμένος δικυκλιστής, σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα ενός ταξιδιού με μοτοσικλέτα. Αποτελεί υπέρτατη ευχαρίστηση η οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο από τα πεδινά προς τις Άλπεις.

• Όπως γράψαμε νωρίτερα, αξίζει να περάσετε μια νύχτα στο Isola dei Pescatori. Μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο Verbano και να κοιμηθείτε σε ένα από τα δώδεκα δωμάτια που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Με την κράτηση η διεύθυνση θα φροντίσει για τη μεταφορά σας με σκάφος από τη Stresa.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Η λίμνη Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

• Το πιο αξιόλογο εστιατόριο της λίμνης Maggiore την τελευταία δεκαετία είναι το Battipalo στη Lesa. Σύγχρονη κουζίνα, καλή λίστα κρασιών, άριστη εξυπηρέτηση.

• Σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η τρατορία San Salvatore. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και ρουστίκ πιάτα της περιοχής.

• Εάν επιθυμείτε εστιατόρια με ενημερωμένη λίστα κρασιών και γνώση των εσοδειών, τότε το Il Grappolo στην Arona και το Osteria del Castello στη Verbania είναι αυτά που ψάχνετε.

• Τέλος, στην Enoteca da Giannino και στην Enoteca Simonotti σε Stresa και Arona αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές προτάσεις σε ποτήρι συνοδεία κρύων εδεσμάτων και να προμηθευτείτε φιάλες από την κάβα τους.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Γεύση / Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Η νεαρή οινοποιός που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γουμένισσας και Θεσσαλονίκης φτιάχνει κρασιά για τα οποία μπορεί να ακούσετε ότι «είναι πολύ σωστά για να είναι φυσικά», αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και καλό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

Πολιτισμός / Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

 Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί, λένε οι αρχαιολόγοι,  αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ