Χίος: Παράδοση, ωραίοι άνθρωποι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά

Χίος: Παράδοση, ωραίοι άνθρωποι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
3

Το πέμπτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί φημίζεται όχι μόνο για τη μακραίωνη ιστορία του, τη μεγάλη ναυτική παράδοση, τα αξιόλογα μνημεία –αρχαιοελληνικά, μεσαιωνικά αλλά και νεότερα–, τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα, με κορυφαίο, εννοείται, τη μαστίχα, αλλά και για τους διατηρητέους μεσαιωνικούς παραδοσιακούς οικισμούς, τις φυσικές ομορφιές και τις πολλές υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, άλλες απέραντες και τουριστικά αξιοποιημένες, άλλες πιο απόμερες, προσφερόμενες για ελεύθερο κάμπινγκ και γυμνισμό. Γενέτειρα, μεταξύ άλλων, των Μίκη Θεοδωράκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάγκου Πεσμαζόγλου, Πέτρου Μολυβιάτη, Γιάννη Χρήστου, Δήμου Αβδελιώδη, Γιάννη Μακριδάκη αλλά και του Ομήρου κατά μία εκδοχή, έχει επίσης να επιδείξει πλούσια πνευματική παράδοση, όπως και εμπορικό «δαιμόνιο». Η έκρηξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού και οι δύο μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων αναστάτωσαν το νησί, επηρεάζοντας αρνητικά και τον τουρισμό. Όμως ο επισκέπτης κάθε άλλο παρά θα απογοητευτεί: οι χιώτικες ομορφιές και γεύσεις είναι πάντα εκεί, ο «βηματοδότης» του, το ύψους 1.297 μ. Πελινναίο Όρος, εξακολουθεί να στέκει αγέρωχο, οι θάλασσές του παραμένουν υπέροχες. Ο τόπος αργά, αλλά σταθερά, ξαναπαίρνει τα πάνω του και πραγματικά το τελευταίο που θα σε «χαλάσει» εκεί –μπορεί, αντίθετα, να γονιμοποιήσει προβληματισμούς, όπως συνέβη με τους πολλούς ντόπιους που στάθηκαν αλληλέγγυοι– είναι οι πρόσφυγες στα δύο κέντρα υποδοχής στην πρωτεύουσα. Το πεδίο εξερεύνησης είναι ευρύ, το κόστος διαμονής, διατροφής, μετακίνησης κ.λπ. είναι απροσδόκητα ελκυστικό, οι Χιώτες γενικά άνθρωποι άνετοι και φιλόξενοι, ενώ εύκολα αποφεύγεις, αν θες, την πολυκοσμία ακόμα και Δεκαπενταύγουστο. Πάμε λοιπόν!


Φτάνοντας ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς στη Χώρα, χαζεύεις τα πολλά της αρχοντικά νεοκλασικά, σουλατσάρεις στην προκυμαία, στο κάστρο, στη Σούδα και στην Απλωταριά, επισκέπτεσαι την ιστορική Βιβλιοθήκη του Κοραή, το τέμενος Μετζιτιέ που σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο, τη Μητρόπολη, τις οθωμανικές κρήνες, το Αρχαιολογικό Μουσείο και, φυσικά, το Mastihashop. Καφέ και λουκουμάδες στο Άχνη και Κανέλλα, ελληνικές γεύσεις αξιώσεων στον Χότζα, στο Βυζάντιο (κέντρο) και στον Γιώργο με την πανοραμική θέα στην Ευρετή, θαλάσσια σπορ στον ΝΟΧ, καταδύσεις στον Καρφά. Ψαρομεζέδες και ούζα στην Ιχθυόσκαλα, βιολογικά προϊόντα στο Μέσα Κει, σούπερ χυμοί και τσάγια στο Blender (Κτήμα Χωρέμη). Ελληνικά παίζουν στου Μπάμπη στο λιμάνι, ροκιές στο Kubrick, βραβευμένα κοκτέιλ στο Oz, καφές ή ποτό στο Sueno. Επισκέψου το ακόμη εντυπωσιακό, παρ' ότι ημιερειπωμένο Λεπροκομείο, το αρχαιότερο στην Ευρώπη, κολύμπα στον όρμο του Λω, στον Αφανή Ναύτη, στο Τάγμα και στη Δασκαλόπετρα.

Χίος: Παράδοση, ωραίοι άνθρωποι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
Τα φημισμένα Μαύρα Βόλια


Κατευθυνόμενος νότια προς τον κάμπο βρίσκεις τα θρυλικά Μαστιχοχώρια (Πυργί, Μεστά, Θυμιανά, Καλαμωτή, Βουνό, Καλλιμασιά, Νένητα, Όλυμποι, όπου και το ονομαστό σπήλαιο κ.λπ., όλα με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον), καθώς και οργανωμένες παραλίες αξιώσεων, όπως ο Καρφάς, η Αγία Φωτιά, ο Μέγας Λημνιώνας, η Αποθήκα, τα φημισμένα Μαύρα Βόλια και τα Βρουλίδια στο Εμποριό. Για πιο απόμερα, κινείσαι σε Σαλάγωνα, Αυλωνιά, Αγία Δύναμη και Κάτω Φανά. Φαγητό στον Σπύρο, στον Αμέθυστο (Όλυμποι), στο Iris (Μεστά) ή στον Πάσα στη Λαγκάδα, για ψάρι στους Καταρράκτες, για καφέ στη Maona, για σπιτικό παγωτό στο Μοναστηριακό (Μεστά). Συνεχίζοντας προς Βορρά από τα δυτικά παράλια, απαντάς μια σειρά πανέμορφες και σχετικά παρθένες αμμουδιές (Δίδυμα, Αγία Ειρήνη, Λιθί, Τραχήλι, Ελίντα, Τηγάνι, Μετόχι), με κορυφαία τον Μάναγρο και όλη την ακτογραμμή ως την Αγία Μαρκέλλα, πολιούχο του νησιού και τόπο διεξαγωγής του σπουδαιότερου χιώτικου πανηγυριού (22/7).

Στην πανέμορφη Βολισσό με το βυζαντινό κάστρο μπορείς να ξεναγηθείς δωρεάν από τον δήμο σε όλη τη βόρεια Χίο, να παρακολουθήσεις μαθήματα ιστιοπλοΐας στον Αθλητικό Σύλλογο Αμανής (11/7-10/9, συνδιοργάνωση με τον ΝΟΧ και τον δραστήριο τοπικό πολιτιστικό σύλλογο), καθώς και σεμινάρια λογοτεχνίας, φυσικής καλλιέργειας και ζωής στο αγρόκτημα του Γιάννη Μακριδάκη. Ουζομεζέδες στον Αγραφιώτη, κρέατα στη Φάμπρικα, παραδοσιακή κουζίνα στον Πυθώνα, κοκτέιλ στο Μαύρο Πρόβατο. Παραλιακά, βρίσκεις το Barouzo με τις «πειραγμένες» γεύσεις και τον τηγανητό αστακό στα Λιμνιά, το Juji lounge, το beach bar στα Λευκάθια, και θαυμάσιες ψαροταβέρνες στην παραλία Λήμνος και στη Λαγκάδα. Συνεχίζεις την εξερεύνηση στο Άγιο Γάλας, όπου υπάρχει σπήλαιο και πολυχώρος εκδηλώσεων, στη Μονή Μουνδών (όπου τρως στον Πεύκο), στα πετρόκτιστα Καρδάμυλα και στο γραφικό Γυαλισκάρι.

 
Άλλα φημισμένα αξιοθέατα είναι η Νέα Μονή Χίου (μνημείο της UNESCO), η Παναγία Κρήνα, ο επιβλητικός μεσαιωνικός οικισμός του Ανάβατου, τα πολλά πηγάδια με τους παραδοσιακούς ξύλινους ή μεταλλικούς μάγγανους και οι πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Διεθνές Συνέδριο για τον Όμηρο (16-23/7 Ομήρειο, Χώρα), το Chios Art Festival (Ιούλιος, Βολισσός), οι δυνατότητες κοντινών αποδράσεων σε Ψαρά, Οινούσσες, Τσεσμέ (Kanaris Tours, Sunrise Lines) και –έκπληξη!– η εξαιρετική χιώτικη μπίρα. Όχι, δεν τα έγραψα όλα, άφησα και μερικά να τα ψάξεις μόνος σου. Καλό ταξίδι!

Χίος: Παράδοση, ωραίοι άνθρωποι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
Το Πυργί είναι ένα από τα θρυλικά Μαστιχοχώρια
Χίος: Παράδοση, ωραίοι άνθρωποι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
Στον Ανάβατο της Χίου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Ταξίδια / Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Για τα Νuii Almond & Java Vanilla και Nuii White Chocolate & Java Vanilla το εξωτικό άρωμα βανίλιας Ιάβας αιχμαλωτίζεται σε μία στρώση σοκολάτας γάλακτος ή λευκής σοκολάτας, μαζί με μια γενναιόδωρη μερίδα τραγανού αμυγδάλου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην Ινδονησία που κράτησε επτά μήνες

Ταξίδια / Ένα συγκλονιστικό ταξίδι επτά μηνών στην Ινδονησία

Ο 31χρονος Δημήτρης μιλάει με την Άννα Κόκορη για το μεγάλο του ταξίδι στην Ινδονησία, τους ανθρώπους που γνώρισε, τα ιδιαίτερα ηχοτοπία που συνάντησε, την κουλτούρα, την καθημερινότητα και φυσικά το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φώτης Βαλλάτος

Οι Αθηναίοι / Φώτης Βαλλάτος: Έχω πάει σε περίπου εβδομήντα πέντε χώρες. Δεν είναι πολλές.

Τravel editor του «Blue Magazine», συνδιοργανωτής του Saristra Festival. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Πάτρα και στην Κεφαλονιά. Παρότι τα τελευταία χρόνια περνάει μόλις τριάντα μέρες τον χρόνο στην πόλη, έχει τη φήμη του αθηναιολόγου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 03/04 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Στην Κένυα των ακροτήτων

Ταξίδια / Στην Κένυα των ακροτήτων

Ο Γιώργος Σούλης έκανε ένα αξέχαστο ταξίδι στην Κένυα, από τις φαβέλες και τους ουρανοξύστες του Ναϊρόμπι μέχρι την άγνωστη για τους τουρίστες επαρχία, βιώνοντας συνθήκες περασμένων δεκαετιών αλλά με χαρούμενους ανθρώπους γύρω του.
M. HULOT
Eνα περιπετειώδες ταξίδι στο Βιετνάμ με πονόδοντο και καλό φαγητό

Ταξίδια / Eνα περιπετειώδες ταξίδι στο Βιετνάμ με πονόδοντο και καλό φαγητό

O Τάσος Μπρεκουλάκης μιλά με τον Γιάννη Καρλόπουλο για το ταξίδι που έκανε προ-Covid στο Ανόι. Αν και χρειάστηκε να επισκεφθεί δημόσιο οδοντιατρείο, αυτό καθόλου δεν τον πτόησε από το να γευτεί το πιο συγκλονιστικό street food στον κόσμο.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ