«Για τα πανηγύρια»: Μια εφαρμογή χαρτογραφεί τα γλέντια της καλοκαιρινής Ελλάδας

panigiri Facebook Twitter
Πανηγύρι στην Καλλονή Γρεβενών. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ την εφαρμογή «Για τα πανηγύρια» από το Ρlaystore, μπορείς να καταλάβεις και από την ονομασία ότι πρόκειται για ένα χιουμοριστικό εγχείρημα. Αφού περιηγηθείς στο εξαιρετικά απλοϊκό format της και διαβάσεις την περιγραφή των δημιουργών, που περιλαμβάνει από διάσπαρτους κεφαλαίους χαρακτήρες μέχρι άτονες φράσεις, είσαι σίγουρος πλέον.

Όμως, όσο κι αν ο Κωνσταντίνος και ο Χρίστος, οι δημιουργοί του, στοχεύουν στη διασκέδασή σου, παραπέμποντας σε αφίσες με ρετουσαρισμένα πρόσωπα, πόζες γεμάτες αυτοπεποίθηση και τεράστια γράμματα που κάθε καλοκαίρι στολίζουν τις κολόνες της ΔΕΗ στην επαρχία, το έργο τους είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστικό· είναι χρήσιμο. 

Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη μόνο σε λογισμικά android, λανσαρίστηκε το 2019, όμως μέσα στην πανδημία η κατάσταση δεν ευνόησε το ταξίδι της. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα χιλιάδες χρήστες την έχουν κατεβάσει με σκοπό να εντοπίσουν τα πανηγύρια που διοργανώνονται στις περιοχές που πρόκειται να επισκεφθούν.

Κατανεμημένα σε τρεις χρονικές περιόδους, «σήμερα», «αύριο» και «μέσα στον μήνα», και αναγράφοντας το χωριό και τον νομό όπου πραγματοποιούνται, τα 1.200 σε αριθμό πανηγύρια σού δίνουν μια ικανοποιητική εικόνα του τι μπορείς να περιμένεις όλο τον χρόνο. 

Κάθε τόπος προσπαθεί να μπλέξει το προϊόν που παράγει με μια γιορτινή εκδήλωση με πολύ χορό, στο πλαίσιο του οποίου, φυσικά, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την προσέγγιση δυνατών ονομάτων της λαϊκής μουσικής σκηνής.

Ο Χρίστος κατάγεται από τη Θήβα και έχει τελειώσει Πληροφορική. Μαζί με τον Κωνσταντίνο, που είχε την αρχική ιδέα, και ψάχνοντας έναν τρόπο για να ασχοληθεί με το πτυχίο του όσο δούλευε στην εστίαση, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής. 

«Στη Θήβα έχουμε πάρα πολλά χωριά που διοργανώνουν πανηγύρια, συνήθως με αγίους και τοπικές εκκλησίες. Πολλοί μας ρωτούσαν αν υπάρχει κάποιο πανηγύρι στην περιοχή. Στην επαρχία τα πανηγύρια απευθύνονται πιο πολύ στην τοπική κοινωνία και στα γύρω χωριά, διαφημίζονται συνέχεια με καλτ αφίσες στον δρόμο, τις οποίες βλέπουν όσοι έρχονται από την Εθνική Οδό. Υπήρχε όμως ένα κενό στην ενημέρωση γι’ αυτόν που πάει σε ένα μέρος και μπορεί να θέλει να μάθει τι υπάρχει κοντά του. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα, χιουμοριστικά, και καταλήξαμε να έχουμε την τελική μορφή στο μυαλό μας», λέει. 

«Για τα πανηγύρια»: Μια εφαρμογή χαρτογραφεί (τα γλέντια) της καλοκαιρινής Ελλάδας Facebook Twitter
Πανηγύρι στη Λαγκάδα της Ικαρίας. Φωτ.: Eurokinissi

«Δεν φτιάξαμε την εφαρμογή με σκοπό το κέρδος, δεν υπάρχουν ούτε διαφημίσεις. Εμείς λέμε “ελάτε να περάσουμε καλά, να γνωρίσετε την περιοχή μας”. Ξεκινήσαμε από τη Θήβα και αργότερα είδαμε ότι τα πανηγύρια, προφανώς, δεν γίνονται μόνο στην περιοχή μας. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που οργανώνουν φοβερά πανηγύρια. Έτσι, συγκεντρώσαμε πάνω από 1.200 σε μια εφαρμογή που δείχνει τι γίνεται όλο τον χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες». 

Τα πανηγύρια σε πολλές περιοχές βασίζονται σε τοπικά προϊόντα: γιορτές σαρδέλας, ντομάτας, καρπουζιού. Κάθε τόπος προσπαθεί να μπλέξει το προϊόν που παράγει με μια γιορτινή εκδήλωση με πολύ χορό, στο πλαίσιο του οποίου, φυσικά, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την προσέγγιση δυνατών ονομάτων της λαϊκής μουσικής σκηνής.  

«Συνήθως τα πανηγύρια ανταγωνίζονται άτυπα το ένα το άλλο ποιο θα φέρει τον καλύτερο τραγουδιστή, ο οποίος με τη σειρά του θα φέρει περισσότερο κόσμο. “Εμείς φέραμε αυτόν, εσείς ποιον φέρατε;”», εξηγεί ο Χρίστος.  

Η έρευνα, όπως μου αναφέρει, αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι. 

«Τα πανηγύρια αρχικά τα περάσαμε ένα-ένα, με το χέρι, και το ημερολόγιο αλλάζει συνεχώς, τίποτα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Υπάρχουν κινητές γιορτές, συνεπώς η έρευνα είναι περίπλοκη. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε πανηγύρια. Για παράδειγμα, στον Έβρο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κρήτης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε μέρη που για πολλούς είναι για πολλούς δυσπρόσιτα, υπάρχουν πολύ αξιόλογα πανηγύρια και οι φορείς κάνουν πολύ καλή δουλειά». 

«Για τα πανηγύρια»: Μια εφαρμογή χαρτογραφεί (τα γλέντια) της καλοκαιρινής Ελλάδας Facebook Twitter
Καλοκαιρινό πανηγύρι στο Ναύπλιο. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν τον ρωτάω για τη χιουμοριστική διάσταση, αναφέρει: 

«Θέλαμε η περιγραφή να παραπέμπει περισσότερο στις αφίσες που κατά καιρούς υπάρχουν στα πανηγύρια. Οι άνθρωποι διαφημίζουν τον τόπο τους με κεφαλαία, φανταχτερά γράμματα, παρόλο που μπορεί να μην έχουν τελειώσει το σχολείο, ή να είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Θέλαμε να διατηρήσουμε αυτό το στοιχείο. Αυτό είναι το ωραίο και αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε μέσα από την εφαρμογή». 

Η high season του τουρισμού συμβαδίζει με τη high season των πανηγυριών, οπότε ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά το peak, με τον Δεκαπενταύγουστο να αποτελεί στο ζενίθ της διασκέδασης και του τοπικού γλεντιού. 

«Από την αρχή πίστευα ότι θα υπάρξει κόσμος που θα ενδιαφερθεί για την εφαρμογή, αν και αρχικά δεν είχαμε τόσο καλά downloads. Φτιάχτηκε το 2019, πέσαμε και στην εποχή του κορωνοϊού ‒ το 2020-21 ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία του τουρισμού γενικά, και για τα πανηγύρια. Μείναμε λίγο στάσιμοι. Φέτος, που παίρνουμε πίσω τη διασκέδαση και ίσως τη ζωή μας, είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που τρέχει η εφαρμογή live και τα πανηγύρια είναι σε ισχύ.

Τα πρώτα δύο χρόνια τρέχαμε πιο πολύ με τοπικά προϊόντα, σε ανοιχτούς χώρους, υπήρχαν και μήνες που δεν υπήρχε καμία εκδήλωση. Φέτος η εφαρμογή τρέχει με γεμάτη βάση δεδομένων. Υπάρχουν πάρα πολλά πανηγύρια που δεν τα έχουμε καταγράψει. Στα σχόλια και στα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολλοί αυτοί που μας λένε “δεν έχεις βάλει το πανηγύρι μου εκεί”, “τι θα γίνει με τον νομό μας;”. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μια πολύ καλή πηγή. Ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα τι γίνεται στο διπλανό χωριό απ’ το δικό τους». 

11 πανηγύρια του Αυγούστου

1. ΙΚΑΡΙΑ 6 Αυγούστου | Σωτήρος | Χριστός (Ράχες)
2. ΛΕΣΒΟ 15 Αυγούστου | Παναγία η Γλυκοφιλούσα | Πέτρα Λέσβου
3. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 15 Αυγούστου | Παναγία | Πορταΐτισσα
4. ΑΜΟΡΓΟΣ 15 Αυγούστου | Παναγία | Αιγιάλη
5. ΛΗΜΝΟΣ 15 Αυγούστου | Παναγία | Λήμνος
6. ΠΑΡΟΣ 23 Αυγούστου | 9μερα Παναγίας | Νάουσα
7. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 15 Αυγούστου | Παναγία | Χώρα
8. ΚΡΗΤΗ 15 Αυγούστου | Παναγία | Λασίθι
9. ΜΕΣΣΗΝΙΑ 15 Αυγούστου | Παναγία | Καρδαμύλη
10. ΑΡΚΑΔΙΑ 6 Αυγούστου | Σωτήρος | Παραλία Τυρού - Σαπουνακαιίκων
11. ΠΡΕΒΕΖΑ 12 Αυγούστου | (τοπικό πανηγύρι) | Κανάλι

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Άννα Κ. / Η Μάγδα ταξιδεύει solo σε όλο τον κόσμο με ελάχιστα χρήματα

Η Μάγδα Γεωργίου μιλάει στην Άννα Κόκορη για την αγάπη της για τα ταξίδια, τις χώρες που έχει επισκεφτεί, τις εμπειρίες που έχει ζήσει και την ανάγκη της να φεύγει συχνά για έναν διαφορετικό προορισμό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ταξίδια / Μια βόλτα στον γοητευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένας γοητευτικός τόπος σε ένα ξεχωριστό νησί, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και σημεία: Μεγάλη ιστορία, δυναμικό παρόν, μοναδική θέα, αναπάντεχα μαγαζιά, ατελείωτα σκαλοπάτια, έντονη καθολική αύρα, πολλές εκκλησίες, μπόλικες γάτες και Αirbnb. Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και ο λόφος που έσωσε χιλιάδες Συριανούς από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι το θεωρείο της Ερμούπολης και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας από τους παλαιότερους δήμους του νέου ελληνικού κράτους με έτος ίδρυσης το 1834.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ (SUB.URBAN IMAGES)
Τα νερά που γιατρεύουν

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.
M. HULOT
Έλλαδα για nature lovers

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Η σαλαμάνδρα, ο κρητικός βάτραχος και άλλα μοναδικά είδη της ελληνικής πανίδας

Στη λίμνη Πλαστήρα έχει άπειρους ξένους περιπατητές που παρατηρούν τρίτωνες και σπάνια ελληνικά αμφίβια, στην Πύλο παρατηρούν τον ελληνικό χαμαιλέοντα και η Παραλίμνη έχει τρία ψάρια που υπάρχουν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο.
M. HULOT

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ