Τα φυτά είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για να διακοσμήσετε οποιοδήποτε δωμάτιο σε ένα σπίτι και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο μπάνιο, όπου οι σχεδιαστικές επιλογές συνήθως είναι περιορισμένες. Ωστόσο, η βιωσιμότητα όσο και η άνθηση ενός φυτού σε ένα δωμάτιο όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να είναι δύσκολη.

 

Όμως μην αποθαρρύνεστε, δείτε παρακάτω 10 φυτά που απολαμβάνουν την υψηλή υγρασία, τις ζεστές θερμοκρασίες και τον χαμηλό φωτισμό.

 

1.

Ζαμιοκούλκας

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Ξεκινάμε με το Ζαμιοκούλκας (Zamioculcas zamiifolia), ένα φυτό με γυαλιστερά φύλλα που είναι σχεδόν αδύνατο να σκοτώσεις. Το Ζαμιοκούλκας ή αλλιώς Ζάμια ευδοκιμεί τόσο σε χαμηλό όσο και σε άμεσο φως και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε συνθήκες υγρασίας. Άλλωστε η Ζάμια κατάγεται από τη Ζανζιβάρη όπου η υγρασία είναι υψηλή και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -1º έως 32º C μέσα στον χρόνο.

 

2.

Σπαθίφυλλο

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Τα σκοτεινά μπάνια είναι ιδανικό περιβάλλον για το σπαθίφυλλο (Lily of Peace) που απαιτεί λίγο φως αλλά αγαπά τις τροπικές συνθήκες. Αυτό το φυτό βγάζει επίσης όμορφα λουλούδια που θα προσθέσουν λίγη κομψότητα στο μπάνιο σας.

 

3.

Πόθος

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Αυτό το αναρριχητικό φυτό είναι τέλειο για μικρά μπάνια με περιορισμένο χώρο, καθώς μπορεί να κρεμαστεί ψηλά ή να τυλιχτεί ακόμα και στις πιο δύσκολες γωνίες. Ο πόθος (Golden Pothos) μπορεί επίσης να επιβιώσει σε διάφορες συνθήκες φωτισμού και αγαπά τις ζεστές θερμοκρασίες. 

 

4.

Φτέρη

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Η φτέρη προέρχεται από το υποτροπικό και τροπικό δάσος και είναι ιδανικό φυτό για ένα ζεστό και υγρό μπάνιο. Ωστόσο, οι φτέρες χρειάζονται μια καλή ποσότητα έμμεσου ή φιλτραρισμένου φωτός. Το πολύ άμεσο φως θα κάψει τα φύλλα, ενώ το σκοτάδι θα καθυστερήσει την ανάπτυξή της και θα κάνει το φυτό να κιτρινίσει. Ψεκάστε τη με λίγο νερό τις μέρες που είναι ιδιαίτερα ξηρές.

 

5.

Τυχερό μπαμπού

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Αυτό το εύκολο φυτό εσωτερικού χώρου ευδοκιμεί σε χαμηλό, έμμεσο φως και μπορεί ακόμη και να ζήσει σε ένα απλό δοχείο με νερό. Απλώς φροντίστε να αλλάζετε το νερό κάθε μήνα.

 

6.

Φοίνικας του τσαγκάρη

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Το φυτό αυτό αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, στον χαμηλό φωτισμό, δεν χρειάζεται πολύ νερό και επιβιώνει ακόμη και σε κακές συνθήκες εδάφους. Κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και αφήστε το χώμα του να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα.

 

7. 

Αερόφυτα

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από τα αερόφυτα. Αυτές οι λεπτεπίλεπτες ομορφιές διατίθενται σε περισσότερες από 700 ποικιλίες και δεν χρειάζονται χώμα για να επιβιώσουν. Μπορείτε επίσης να τα κρεμάσετε, να τα τοποθετήσετε σε ένα δοχείο ή απλώς να τα χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε κενά και γωνίες στο μπάνιο σας. Θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρειάζονται από τα αχνιστά ντους σας, αλλά αν σας φανούν ξηρά, απλώς βρέξτε τα με λίγο νερό.

 

8.

Ορχιδέα

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Οι ορχιδέες λατρεύουν τα περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία και τα όμορφα λουλούδια τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε έντονο χρώμα σε ένα μπάνιο. Το έμμεσο φως είναι απαραίτητο για αυτό το ιδιότροπο λουλούδι που καίγεται αν εκτεθεί απευθείας στις ακτίνες του ήλιου. 

 

9.

Σανσεβιέρια

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Το φυτό που είναι γνωστό και ως «η γλώσσα της πεθεράς» είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί ακόμα και αν το παραμελήσετε και ανέχεται σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι επίσης ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού.

 

10.

Χλωρόφυτο

Τα δέκα καλύτερα φυτά για το μπάνιο σας

 

Αυτό το φυτό χρειάζεται χαμηλό φωτισμό, είναι εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα του και λατρεύει την υγρασία. Απλώς έχετε κατά νου πως μπορεί να χρειάζεται ανά περιόδους ελαφρύ κλάδεμα.