άι ντου

Η Όλγα Μανέτα και ο Γιώργος Μπρίνιας δημιούργησαν έναν νέο προορισμό για φυτά μέσα στο μπαρ του Kinono, γεμίζοντάς το με φυτά εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου. Προτείνουν να πάρουμε σπίτι μας αλοκάσιες, μονστέρες, κάκτους, μπιγκόνιες, γρεβιλέες, ανθεκτικά φυτά που μπορούν εύκολα να ζήσουν τόσο μέσα όσο και έξω. Γιατί υποστηρίζουν ότι πρέπει να ασχοληθεί κανείς με αυτά; «Γιατί η φύση είναι αδιάσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και όλοι μπορούμε να φτιάξουμε την προσωπική μας ζούγκλα, γιατί δημιουργούμε ένα υγιές περιβάλλον και βοηθάμε στη διαιώνιση των μελισσών».

Φαλήρου 48, Κουκάκι, 211 4086826

 

Kopria

Το πρώτο μαγαζί νέας γενιάς, επικεντρωμένο στα φυτά, άνοιξε το 2018 στα Εξάρχεια. Αν λοιπόν κινείστε στο κέντρο και έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το άθλημα, μου φαίνεται αδύνατο να μην το γνωρίζετε. Απ’ όσα φυτά έχει συγκεντρώσει αυτές τις μέρες στον χώρο της Ερεσού η ομάδα του Kopria, δηλαδή ο Βασίλης, η Ιφιγένεια, ο Γιάννης, ο Λορέντζο και η Χαρά, μας συστήνουν τον ευκάλυπτο γκούνι, που είναι πολύ αρωματικός και ζει σε εξωτερικό χώρο, κάκτους για να ομορφύνουμε τα μπαλκόνια μας πριν φύγουμε για διακοπές και να μην έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας πώς θα επιβιώσουν όσο απουσιάζουμε.

 

Επίσης, κάθε Παρασκευή φτιάχνουν μπουκέτα με άνθη και τα προτείνουν, σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε χρώμα στο σπίτι σας για περίπου μία εβδομάδα, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσετε ένα νέο φυτό αυτούς τους μήνες που όλο και κάπου μακριά από την έδρα σας θα βρεθείτε για να χαλαρώσετε.

 

Εκεί θα βρείτε κρεμαστά φυτά με ανάπτυξη και όγκο, που θα δώσουν το κάτι άλλο στο δωμάτιο όπου θα επιλέξετε να τα τοποθετήσετε, όπως και ο φίκος Audrey με τον κορμό σαν γλυπτό .  

Ερεσού 30, Εξάρχεια, 211 1132535

 

kopria
Το πρώτο μαγαζί νέας γενιάς, επικεντρωμένο στα φυτά, άνοιξε το 2018 στα Εξάρχεια.

 

Minū

To concept store που σερβίρει βιολογικό καφέ και έχει ρίξει άμμο κάτω από κάποια τραπέζια της μικρής (instagrammable) αυλής του λειτουργεί και ως μέρος πώλησης design αντικειμένων, επίπλων, table books αλλά και φυτών εσωτερικου χώρου, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα του βοηθά στη δημιουργία ανθισμένων εξωτερικών χώρων. Αυτή την περίοδο βρίσκουμε εκεί alocasia silver dragon, Licuala grandis, syngonium podophyllum variegated, podophyllum mottled variegated, calathea white fusion, monstera variegated deliciosa.

Σαρρή 50, Ψυρρή, 210 3232022

 

minu
Μinu. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Monstera Athens

Με αυτό το μαγαζί η Ειρήνη Ορφανίδου θέλει να συνδυάσει δύο αγάπες της, το μακραμέ και τη φροντίδα των φυτών, δηλαδή δύο τάσεις που μπορούν να ομορφύνουν τον προσωπικό μας χώρο. Προτείνει εύκολα και όμορφα φυτά, τον πόθο και το φιλόδεντρο, που έχουν διαφορετικά είδη και αποχρώσεις, γρήγορη ανάπτυξη, μπορούν να κρεμαστούν και να αναρριχηθούν, ενώ είναι εύκολα στον πολλαπλασιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον φίκο, που μπορεί να σταθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο –ακόμα ένα εύκολο φυτό που ψηλώνει αρκετά και έχει ποικιλία ειδών–, την πεπερόμια και τη χόγια με τα «κέρινα» λουλουδάκια της. «Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο βελτιώνουν την εμφάνιση του σπιτιού μας αλλά έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν τη διάθεση, αυξάνουν τη δημιουργικότητα, μειώνουν το άγχος και εξαλείφουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους», όπως μας υπενθυμίζει.

Σποράδων 38, Κυψέλη, 211 7152146

 

monstera
Η Ειρήνη Ορφανίδου θέλει να συνδυάσει δύο αγάπες της, το μακραμέ και τη φροντίδα των φυτών, δύο τάσεις δηλαδή που μπορούν να ομορφύνουν τον προσωπικό μας χώρο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Mother

Ο Μάνος Τζιαπώνης δίνει ζωή στον δρόμο που οδηγεί στο Α’ Νεκροταφείο με τα φυτά εσωτερικού χώρου που συγκεντρώνει, έχοντας αδυναμία σε όλα τα αροειδή, κάτι που μπορεί να καταλάβει ένα έμπειρο μάτι που θα επισκεφτεί τον χώρο του, αφού θα βρει από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο σπάνια και «συλλεκτικά» της κατηγορίας.

 

«Η μονστέρα, όπως και όλα τα υποείδη της, είναι ένα φυτό ιδανικό για έναν αρχάριο, θα σας κάνει να παρατηρείτε τα φύλλα της να ξετυλίγονται», όπως περιγράφει ο ίδιος. «Να πάρετε και μια αλοκάσια με τα ιδιαίτερα και όμορφα φύλλα, ανθούριο clarinervium για ακόμα πιο εντυπωσιακά φύλλα – είναι κι ένα εύκολο φυτό για να φροντίσετε. Η Begonia maculata ή “πουά βιγόνια” είναι μια εύκολη και παράλληλα πολύπλοκη περίπτωση φυτού, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τον ρόλο που παίζει το σημείο στο οποίο επιλέγετε να τοποθετήσετε τα φυτά σας, γιατί, πέρα από τα υπέροχα φύλλα της, όταν βρει τον χώρο, βγάζει και πολύ όμορφα άνθη. Το pink princess philodendron είναι το ιερό δισκοπότηρο των plant parents, ένα από τα πιο σπάνια είδη με ξεχωριστό ροζ φύλλωμα». Γιατί να ασχοληθούμε με τα φυτά; «Γιατί θα σας κάνουν χαρούμενους».

Αναπαύσεως 16, Μετς, 211 1181329

 

mother
Mother. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Παπιγιόν Project

To Παπιγιόν του Αχιλλέα Χαρίσκου είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την αναζήτηση, την ενασχόληση και την προώθηση second-hand φυτών. Φιλοξενεί όσα βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα είτε στα σκουπίδια, είτε σε μπαλκόνια, είτε έφτασαν στα χέρια του από μια διαδικασία ανταλλαγής. «Mε αφετηρία αυτά ξεκινά η παρατήρηση, η φροντίδα, το νοιάξιμο, που οδηγούν στο recycling, στην παράταση ζωής και στην αναδιανομή τους. Το πρότζεκτ έχει να κάνει με την ερώτηση “γιατί να προτιμήσω ένα μεταχειρισμένο και να μην πάρω ένα καινούργιο”. Το να έχεις ένα τέτοιο φυτό στο σπίτι σου σημαίνει ότι δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία. Με τη σειρά του, αυτό το φυτό θα σε ηρεμεί, θα σου προκαλεί όμορφα συναισθήματα και χτυποκάρδια κάθε που ανθίζει».

 

Από τη στιγμή που το Παπιγιόν ασχολείται με used φυτά, το τι θα βρείτε κάθε φορά εκεί αποτελεί μια έκπληξη. Έχει και χειροποίητες γλάστρες, φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά.

Παπιγιόν project, Αγίας Ζώνης 13, Κυψέλη

 

papigion
Από τη στιγμή που το Παπιγιόν ασχολείται με used φυτά, το τι θα βρείτε κάθε φορά εκεί αποτελεί μία έκπληξη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Paraphernalia

Αν και είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του Paraphernalia, στο design store της Παπαρρηγοπούλου θα βρείτε φυτά εσωτερικού χώρου που συνοδεύουν και συμπληρώνουν τη συλλογή του από ποτιστήρια, φτυαράκια και ψαλίδια. «Δεν ειδικευόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, αλλά η μεγάλη οικογένεια των φυλλόδεντρων είναι αυτή που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις» όπως έχουν διαπιστώσει ο Γιώργος Καρράς και η Αγγελική Κουτρουλάκη. Τα πέντε φυτά που προτείνουν και μπορεί να τα βρει κανείς στο μαγαζί με τα παρελκόμενα και τα σύνεργα είναι: scindapsus pictus exotica, philodendron narrow Leaf, calathea orbifolia, hoya linearis, rhipsalis wercklei.

 

«Το να αφήσεις για λίγο στην άκρη τον υπολογιστή, να βουτήξεις τα χέρια σου στο βρεγμένο χώμα για να το μυρίσεις κι αν είσαι τυχερός να δεις ένα καινούργιο φύλλο ή άνθος να γεννιέται από την προσπάθεια που κατέβαλες είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση», κατά τους ίδιους.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Πανεπιστήμιο, 213 0343663

 

paraphernalia
Paraphernalia. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Στο ολοκαίνουριο Rizom Athens

Λίγα βήματα από το μετρό της Ακρόπολης, το Rizom φέρνει περισσότερο σε γκαλερί όπου φυτά, κεραμικά, χειροποίητες δημιουργίες και αντικείμενα τέχνης ενώνονται σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο. Οι curators του είναι δυο φίλοι που συναντήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια στο Βερολίνο, ενώ εργάζονταν για ένα art project space. Πριν από δύο χρόνια μετακόμισαν στην Αθήνα, η Θάλεια Παρασκευά επέστρεψε στις ρίζες της και ο Ολλανδός Vincent Theunissen ξεκίνησε την αναζήτησή του για μια νέα περιπέτεια. Οι δυο τους αισθάνθηκαν ότι η Αθήνα είναι μια πόλη για νέες ιδέες, γεμάτη έμπνευση για δημιουργία.

 

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο τέχνης, αλλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι δυο τους πέρασαν πολλές ώρες χτίζοντας μια άνετη ατμόσφαιρα στο σπίτι, επικεντρωμένη στα φυτά και τα αντικείμενα design. Κάπως έτσι συνειδητοποίησαν τη σημασία των φυτών, την ενέργεια που μπορούν να χαρίσουν στη ζωή κάποιου. «Όλη αυτή η περίοδος μας ώθησε να πάρουμε την απόφαση και να συνδυάσουμε τελικά την τέχνη με τη διακόσμηση και τα φυτά σε ένα concept store που θέλουμε να θυμίζει αστική ζούγκλα, κάτω από τις “ρίζες” του Παρθενώνα».

 

Ειδικεύονται στα φυτά εσωτερικού χώρου, εκτός από τα γνωστά και πολύ δημοφιλή, εστιάζουν σε σπάνιες, ιδιαίτερες και δυσεύρετες ποικιλίες. «Έχουμε λατρεία στα αροειδή, μας αρέσει να δημιουργούμε συνθέσεις, μπουκέτα φυτών και plant installations».

 

rizom
Πριν από δύο χρόνια μετακόμισαν στην Αθήνα, η Θάλεια Παρασκευά επέστρεψε στις ρίζες της και ο Ολλανδός Vincent Theunissen ξεκίνησε την αναζήτησή του για μια νέα περιπέτεια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

5 προτεινόμενα φυτά που θα βρείτε στο Rizom από την επόμενη εβδομάδα που ανοίγει τις πόρτες του:

- Anthurium clarinervium | Ένα από τα πιο αγαπημένα μας φυτά και το απόλυτο Ιnstagram trend με φύλλα καρδιάς, έντονες φλέβες και βελούδινη υφή.

 

- Philodendron painted lady | Ίσως το πιο εντυπωσιακό φυτό στη συλλογή μας. Φανταχτερά neon φύλλα, αφηρημένες πιτσιλιές, βαθιά κόκκινοι βλαστοί. Την έχουμε ερωτευτεί.

 

- Alocasia sarian | Η αδερφή της Alocasia zebrina έχει παρόμοιο κορμό, αλλά πολύ πιο εντυπωσιακά μυτερά φύλλα και κίτρινες φλέβες.

 

- Tillandsia xerographica | Σίγουρα το πιο hyped αερόφυτο, μοιάζει με γλυπτό, σαν μέδουσα με εκατοντάδες πλοκάμια. Το ένα και μοναδικό που φιλοξενούμε στον χώρο είναι ίσως το μεγαλύτερο που θα συναντήσετε ποτέ!

 

- Syngonium podophyllum albo - variegatum | Συναγωνίζεται εύκολα τη Monstera variegata, είναι πιο οικονομικό, πολύ εύκολο στη συντήρηση και ανάπτυξη, ενώ κλέβει τα βλέμματα.

 

Yperalfeia
Στο Yperalfeia θα βρείτε φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου την εποχή που αυτά ευδοκιμούν.

 

Yperalfeia

Η Μαρία Παπαδοπούλου μεγάλωσε μέσα στα αμπέλια και τις ελιές των παππούδων της, ενώ οι σπουδές της στη γεωπονία τής έδωσαν όλα τα εφόδια για να εξελίξει όσα είχε δει και μάθει από εκείνους. Στο κατάστημά της θα βρείτε φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου την εποχή που αυτά ευδοκιμούν. «Καθώς διανύουμε τη θερινή περίοδο, προτείνω τους κάκτους και τα παχύφυτα, υπάρχουν σε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, τα αερόφυτα του γένους tillandsia δεν χρειάζονται χώμα για να επιβιώσουν, αφού οι ρίζες τους παίρνουν από τον αέρα τα συστατικά που χρειάζονται, και θέλουν μόνο ψέκασμα με νερό μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, δημιουργώ πολύχρωμα μπουκέτα από αποξηραμένα λουλούδια που αντέχουν χωρίς νερό στο βάζο όλο το καλοκαίρι. Είναι μια ανάγκη μας να δώσουμε φροντίδα σε κάτι ζωντανό που θα ανταποκριθεί σε αυτήν ικανοποιώντας τις αισθήσεις μας. Έτσι συνεχίζεται η ζωή».

Κειριαδών 49, Κάτω Πετράλωνα, 6974 179703

 

Τα φυτώρια

Gryllis water lilies, Αυλώνος 48 – Βρανάς, Μαραθώνας, grylliswaterlilies.gr. Ένα πάρκο που αξίζει και μόνο για επίσκεψη, με μεγάλη ποικιλία από μεσογειακά, ξηροφυτικά και υδρόβια φυτά, κάκτους και παχύφυτα, αλλά και ανθοφόρα εξωτερικού χώρου, που μπορούν να επιβιώσουν στο κλίμα της Αττικής.

 

Gryllis
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φύση, Αγίας Παρασκευής 114, Χαλάνδρι, fisi.gr. Περισσότερα από 6.500 λουλούδια, θάμνοι και δέντρα, λαχανικά και αρωματικά για τον κήπο και τη βεράντα, Χώματα, λιπάσματα αλλά και είδη άρδευσης, συστήματα αυτόματου ποτίσματος, πλαστικές και πήλινες γλάστρες, εργαλεία και είδη κηπουρικής. Φυτά εσωτερικού χώρου, ορχιδέες, μπονσάι, κάκτοι και παχύφυτα.

 

Νησιώτης, Λεωφ. Μεσογείων 301, Χαλάνδρι, nisiotis-plants.gr. Φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χώματα, λιπάσματα, γλάστρες, όλα όσα χρειάζονται για να είναι τα φυτά σου ευτυχισμένα, μαζί με οδηγίες και συμβουλές για κάθε είδους πρόβλημα που τα αφορά.

 

Μεσογαία, Λεωφ. Μεσογείων 484, Αγία Παρασκευή, gemma.gr/mesogaia. Μια τεράστια γκάμα προϊόντων για να διαμορφώσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού ή εργασίας του σύμφωνα με τις ανάγκες του, αλλά επιπλέον παρέχει και όλες τις αναγκαίες συμπληρωματικές υπηρεσίες που πιθανότατα θα χρειαστεί οποιοσδήποτε, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω έλλειψης γνώσεων κηποτεχνίας.

 

Πουλημένος (κάκτοι), Συράκου 14, Καπανδρίτι, poulimenos.gr. Οτιδήποτε έχει σχέση με κάκτους και παχύφυτα, μια τεράστια ποικιλία από κάκτους από κάθε μέρος του κόσμου, κάθε μεγέθους και ηλικίας, αλόες, εχεβέριες, συνθέσεις, χώματα, οδηγίες. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε εξωτικό μέρος.

 

Θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, greenhouse.aua.gr. 1.757 στρέμματα με μια μεγάλη ποικιλία καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε πολύ καλές τιμές. Όσο πιο συχνά το επισκέπτεσαι, τόσο πιο πολλές «ευκαιρίες» μπορείς να πετύχεις.

 

Τα online

Eikō Flower Studio
Eikō Flower Studio

 

Ενημερωμένο και εύχρηστο είναι το greenleaf.gr με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο θα βρείτε όλες τις νέες πράσινες τάσεις, ιδιαίτερες ποικιλίες για τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, έτοιμες συνθέσεις, σπόρους αλλά και χλοοτάπητες. Το airplants.gr των Σερρών δημιουργήθηκε το 2015 ως το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα για αερόφυτα στην Ελλάδα, ξέρει από ορχιδέες και ειδικές κατασκευές με βρύα, διαθέτει ποικιλία εργαλείων και εξαρτημάτων.

 

Σε ένα μικρό κτήμα και καλλιεργώντας λεβάντα, γαρίφαλο, ορτανσία, μέντα, ευκάλυπτο, χρυσάνθεμο και ζέρμπερα, το thepowerofaflower.gr είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και απόκτησης δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρίες, υποστηρίζοντας ενεργά την κοινωνική ενσωμάτωση. «Επιλέγουμε την ανθοκομία ως μέθοδο ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία, γιατί επιδρά θεραπευτικά στη σωματική και ψυχική υγεία. Εφαρμόζουμε την υποστηριζόμενη εργασία, μια νέα μέθοδο που διευκολύνει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο εργασιακό περιβάλλον και τους επιτρέπει να ζουν καλύτερα και πιο αυτόνομα. Είναι το αυτονόητο για μια σύγχρονη κοινωνία που αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα μέλη της και σέβεται τα δικαιώματά τους. Η αδυναμία των κοινωνιών μας να ενσωματώσει τα άτομα με αναπηρία μεταφράζεται σε απώλεια 3-7% του ΑΕΠ παγκοσμίως» αναφέρουν στη σελίδα τους. Με μια μικρή συνδρομή σε αυτήν, ένα μπουκέτο φρέσκα, όμορφα, οργανικά καλλιεργημένα λουλούδια μπορεί να φτάνει στο γραφείο ή το σπίτι σας κάθε εβδομάδα.

 

Αν σας ευχαριστεί να γεμίζετε τα βάζα σας με εντυπωσιακές συνθέσεις, αν πιστεύετε ότι τα λουλούδια είναι ένα δώρο με συμβολισμό, τότε μπορείτε να αναζητήσετε και το Eikō Flower Studio σε instagram και facebook.

 

Η (πανκ) περίπτωση του Τέξας

Texas
Το τέξας φυτεύει, θεραπεύει, μοιράζει καθημερινά γλάστρες πόρτα -πόρτα σε όλη την Αθήνα, κι όχι μόνο.

 

«Η ιδέα ξεκίνησε ένα απόγευμα που καθόμασταν στη βεράντα με τις κόρες μου. Ακούγαμε Lou Reed και χαζεύαμε τις εργασίες που γίνονταν στο απέναντι μπαλκόνι προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Airbnb. Είχε κάτι υπέροχα φραγκόσυκα το ρετιρέ, όμως τα διαμέλιζαν και τα κατέβαζαν στους κάδους με τα μπάζα. Φορέσαμε γάντια και τζιν φόρμες, πήγαμε και τα μαζέψαμε όλα. Τα απλώσαμε στην ταράτσα, παρακολουθήσαμε βίντεο από φυτείες στο Tέξας και μεθόδους πολλαπλασιασμού, έτσι ξεκίνησαν όλα. Κάναμε ένα μικρό θερμοκήπιο εκεί, ένα ακόμα στη βεράντα, το ένα έφερε το άλλο».

 

Η Άννα Γεωργάτου ειδικεύεται πλέον στους κάκτους και τα παχύφυτα. «Ούτως ή άλλως, τριγυρνούσαμε χρόνια σε φυτώρια και αγορές, τρυπώναμε στα αμφιθέατρα της Γεωπονικής με κάθε τρόπο, τρέχαμε σε σεμινάρια και προγράμματα κηπουρικής με κάθε ευκαιρία, παίζαμε με το χώμα, συμβουλεύαμε και προμηθεύαμε φίλους και γείτονες. Ανάμεσα σε πολλά άλλα πρότζεκτ, παράλληλα με τη συγγραφή, τα DJ sets, και τις ραδιοφωνικές εκπομπές μπήκε κι αυτό. Όλα τα χόμπι μας τα κάνουμε επάγγελμα για να μην έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε στην καθημερινότητά μας».

 

Το Τέξας φυτεύει, θεραπεύει, μοιράζει καθημερινά γλάστρες πόρτα-πόρτα σε όλη την Αθήνα και όχι μόνο. Σε αυτό βοηθάει ο Γιώργος Πατσάνης, όταν δεν ασχολείται με LEGO, μηχανές αυτοκινήτων και συντήρηση έργων τέχνης. Πρόκειται για φυτά μεγαλωμένα σπιτικά, "τα μεγαλώνουμε με μουσική, έχουν τα ονόματα αγαπημένων μας πανκ καλλιτεχνών και δεν μένουν μόνα όταν σβήνουν τα φώτα των καταστημάτων". Μετά προέκυψε η ιδέα για το πρώτο ελληνικό plant club, "plant community" ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων, με το όνομα “Gangster Gardeners”. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από πάρτι με DJ sets από τα μέλη της κοινότητας και όχι μόνο, σεμινάρια, έκδοση ετήσιου αναμνηστικού ημερολογίου στο τέλος κάθε έτους με συγκεντρωμένες τις καρτ ποστάλ που τυπώνουμε και μοιράζουμε με τις παραγγελίες μας κάθε μήνα. Θα έχουμε κάρτα μέλους, θα διοργανώσουμε μπαζάρ προκειμένου να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για φυτά, μουσική και βιβλία πάνω από κοκτέιλ και ποτά».

 

Αυτή την περίοδο η Άννα μας προτείνει να πάρουμε στύπες που τους αρέσει ο ήλιος και το καλοκαιρινό αεράκι, «πολλαπλασιάζονται εύκολα και θυμίζουν Αργεντινή και Μεξικό. Να πάρετε και οπουντίες που θυμίζουν νησιά και εξοχές, σίγουρα τσερέους σε κάθε μορφή (peruvianus, monstrosus,spiralis), αλόες και αθάνατους (αγαύες) που είναι ανεξάρτητοι, χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, αγαπούν το ξηρό κλίμα, είναι αυτό που θέλουν οι φωτεινές αυλές, οι βεράντες και τα μπαλκόνια, της πόλης.  Χρώμα να δώσετε με γεράνια, γλυτσίνες, μπιγκόνιες, ιβίσκους, που είναι τα απόλυτα καλοκαιρινά λουλούδια, να κρεμάσετε παντού τηλέγραφους που θυμίζουν τα μπαλκόνια των γιαγιάδων μας, όπως και οι ριψαλίδες».