Ανανέωση μαθητικού δωματίου: Από χώρος παιχνιδιού, δημιουργικός χώρος μελέτης

Ανανέωση μαθητικού δωματίου: Από χώρος παιχνιδιού, δημιουργικός χώρος μελέτης Facebook Twitter
Ο χώρος στον οποίο θα μελετά ένα παιδί για το σχολείο έχει μεγάλη σημασία.
0

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει ήδη. Εκτός από τσάντα, τετράδια και είδη γραφικής ύλης, που είναι απαραίτητα, ο χώρος στον οποίο θα μελετά ένα παιδί για το σχολείο έχει μεγάλη σημασία. Η μετατροπή του δωματίου από χώρο παιχνιδιού σε χώρο μελέτης και ξεκούρασης, βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι μια χρονοβόρα ή κοστοβόρα διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα.

Είτε πρόκειται για ένα δωμάτιο μέσα στο οποίο το παιδί σας θα μελετά για όλα όσα μαθαίνει στις πρώτες τάξεις του σχολείου είτε μόλις τελείωσε το σχολείο και ετοιμάζεται για την πρώτη του φοιτητική χρονιά, είναι σημαντικό να έχει έναν χώρο στον οποίο να νιώθει άνετα να εκφράζει την προσωπικότητά του.

Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση ή τη διακόσμηση, λοιπόν, αφιερώστε λίγο χρόνο και μιλήστε μαζί του για όλα όσα του αρέσουν να έχει μέσα σε έναν χώρο, για το ποια είναι τα αγαπημένα του χρώματα, πώς φαντάζεται το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μελετά, θα κοιμάται και θα χαλαρώνει. Βρείτε μαζί αυτά που χρειάζεται έτσι ώστε να νιώθει δημιουργικό και να μπορεί να συγκεντρώνεται. Στη συνέχεια μπορείτε να βάλετε μπροστά την επιχείρηση «ανανέωση μαθητικού δωματίου».

Ξεκινήστε με τους τοίχους

Αν τα παιδιά σας ζουν και παίζουν στο δωμάτιό τους από τα πρώτα τους χρόνια στο σχολείο, είναι μια καλή στιγμή για ένα βάψιμο στους τοίχους. Αφήστε τα να επιλέξουν τα χρώματα και σχέδια που τα εκφράζουν. Μπορείτε, επίσης, να βάψετε ένα μέρος του τοίχου σαν μαυροπίνακα, έτσι ώστε να μπορούν να κρατούν σημειώσεις, να γράφουν υπενθυμίσεις, να ζωγραφίζουν, ή να κάνουν ό,τι άλλο σκεφτούν.

Αν πρόκειται για φοιτητικό δωμάτιο, μπορείτε να δώσετε έναν πιο minimal χαρακτήρα στον χώρο έτσι ώστε να έχουν το περιθώριο για να εκφράσουν όπως θέλουν τα νέα τους ενδιαφέροντα. Άλλωστε, είναι η στιγμή που η «παιδικότητα» του δωματίου ξεκινά να μην ταιριάζει σε έναν άνθρωπο που ενηλικιώνεται και οι προτιμήσεις του αλλάζουν συνεχώς.

Επενδύστε στα κάδρα

Αντί να τοποθετείτε τις ζωγραφιές τους στην πόρτα του ψυγείου, μπορείτε να τις κορνιζάρετε και να τις κρεμάσετε στον τοίχο του δωματίου τους – και να φτιάξετε τη δική τους μικρή γκαλερί. Μεγαλώνοντας, θα μπορούν να τοποθετούν ό,τι θέλουν στις κορνίζες, δημιουργώντας μίνι εκθέσεις τέχνης. Ταυτόχρονα, αν το νεαρό παιδί σας ξεκινά τη φοιτητική ζωή του, θα θέλει να εκφράσει μουσικές επιλογές και να «αποθεώσει» αγαπημένους καλλιτέχνες, αθλητές ή διάσημα είδωλά του –που αλλού;– στους τοίχους. Προσφέρετέ του αρκετά κάδρα σε διαφορετικά μεγέθη για να μπορεί να τα αλλάζει κατά βούληση.

Φτιάξτε μια δημιουργική γωνιά για μελέτη

Είναι εξαιρετικά βοηθητικό όταν ένα παιδί έχει συγκεκριμένο χώρο/σημείο όπου μελετά για το σχολείο – αυτός είναι ένας τρόπος για να γίνει η διαδικασία πιο διασκεδαστική. Επενδύστε σε ένα γραφείο που θα αντέξει στην πάροδο του χρόνου ή, αν έχετε έλλειψη χώρου, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα έπιπλο με συρόμενο γραφείο, ιδανικό και για υπολογιστή και πληκτρολόγιο. Ανάλογα με τις ανάγκες του, σχολικές ή φοιτητικές, θα χρειαστεί τον ανάλογο εξοπλισμό, οπότε ο χώρος στον οποίο μελετά  να περιλαμβάνει τα απαραίτητα αλλά και αυτά που θα μπορούν να μπαίνουν στην άκρη όταν δεν θα τα χρειάζεται.

Προωθήστε την οργάνωση

Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή τα παιδιά να αναλάβουν την οργάνωση του δωματίου τους. Βοηθήστε τα, προσφέροντάς τους μεγάλα κουτιά ή καλάθια στα οποία μπορούν να τοποθετούν μικροπράγματα, παιχνίδια ή σχολικά είδη που μπορεί να χρειάζονται, για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και να έχουν την ευθύνη τους. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, κάθε παιδί πρέπει να μάθει την αξία της οργάνωσης και της ευθύνης των προσωπικών του αντικειμένων, είτε αυτά αφορούν στο σχολείο είτε όχι.

Ανανέωση μαθητικού δωματίου: Από χώρος παιχνιδιού, δημιουργικός χώρος μελέτης Facebook Twitter
Ανεξάρτητα από την ηλικία του, κάθε παιδί πρέπει να μάθει την αξία της οργάνωσης και της ευθύνης των προσωπικών του αντικειμένων, είτε αυτά αφορούν στο σχολείο είτε όχι.

Καθαρίστε τα ράφια

Μετά τα παιδικά βιβλία και τα διάφορα διακοσμητικά, τα ράφια χρειάζεται πια να έχουν αρκετό χώρο για τα βιβλία του σχολείου ή και τα εξωσχολικά. Εκτός από υπολογιστές και tablets, είναι σημαντικό να έχουν τυπωμένα βιβλία που θα τα εμπνεύσουν. Μερικά έξτρα ράφια θα βοηθήσουν στη γενικότερη οργάνωση του δωματίου και θα δώσουν περισσότερη ζεστασιά στον χώρο. Επιπλέον, αν πρόκειται για την πρώτη φοιτητική χρονιά, τα βιβλία του σχολείου πια περισσεύουν, οπότε τη θέση τους θα πάρουν τα αντίστοιχα βιβλία της σχολής, όπως και τα λογοτεχνικά.

Αφήστε την προσωπικότητά τους να λάμψει

Ενδεχομένως τα παιδιά να έχουν ανακαλύψει ήδη αυτά που τους αρέσει να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, είτε αυτό είναι κάποιο άθλημα είτε ένα χόμπι, οπότε φροντίστε να υπάρχει στο δωμάτιο μια θέση για την κιθάρα, για τους μουσικούς, ένας χάρτης για τους εξερευνητές, ίσως ένα καβαλέτο και καμβάδες για τους νεαρούς ζωγράφους. Αν, μάλιστα, βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση, σίγουρα θα έχουν αναπτύξει νέα ενδιαφέροντα τα οποία θα εναλλάσσονται συνεχώς – δώστε τους τον απαραίτητο χώρο να τα εκφράσουν.

Οργανώστε ξανά τις ντουλάπες

Όπως και το δωμάτιο, οι ντουλάπες χρειάζεται να αλλάζουν όσο μεγαλώνουν τα παιδιά. Αθλητικά ρούχα, καθημερινά ρούχα για το σχολείο, παπούτσια για διαφορετικές περιστάσεις, όλα αυτά χρειάζονται τον δικό τους χώρο. Προσθέστε κρεμάστρες, δωρίστε ή ανταλλάξτε όσα δεν τους κάνουν πια και χρησιμοποιήστε κουτιά ή συρτάρια για όσα ρούχα και αξεσουάρ δεν φορούν καθημερινά αλλά ίσως χρειαστούν μέσα στη χρονιά. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα τοποθετήσετε κάτω από κρεβάτια ή στο πατάρι, για όταν έρθει η σεζόν τους.

Προσθέστε μια «πράσινη» νότα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ικανότητα να φέρνουν μια «ανάσα» οξυγόνου και ενέργειας σε οποιοδήποτε σπίτι. Μερικά μικρά φυτά μπορούν ομορφύνουν το δωμάτιο του παιδιού – και μάλιστα μπορείτε να δείτε πώς τα πάει με την ευθύνη του ποτίσματος και της γενικότερης φροντίδας τους. Επιπλέον, αν το δωμάτιο δεν έχει πολλά έπιπλα, τα φυτά θα «γεμίσουν» τον χώρο και θα προσθέσουν μια έξτρα δόση φύσης και χαλάρωσης στην καθημερινότητα του παιδιού.

ΤΙP: Σίγουρα η νέα σχολική χρονιά έχει τις δικές της απαιτήσεις, αλλά είναι σημαντικό κάθε παιδί να έχει χρόνο ώστε να ψυχαγωγείται και να δημιουργεί. Γι’ αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν μικρό χώρο, έστω μια γωνιά, αφιερωμένη στο παιχνίδι και μόνο. Επενδύστε σε μεγάλα μαξιλάρια και μαλακά υφάσματα, σε χρωματιστά αντικείμενα ή όμορφα διακοσμητικά που θα επιλέξει το ίδιο το παιδί για τις ώρες που θα ξεκουράζεται και θα χαλαρώνει. Αν πρόκειται για φοιτητικό δωμάτιο, και σε αυτή την περίπτωση το παιδί χρειάζεται έναν χώρο στον οποίο θα μπορεί να χαλαρώνει, να ακούει μουσική, να διαβάζει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο δεν αφορά τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (20-26/10/2022)

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (20-26/10/2022)

Ο Κρόνος επιστρέφει σε ορθή φορά και έπειτα από πολλούς μήνες που μείνατε άπραγοι λόγω αισθηματικής κατάπτωσης, μπορείτε πλέον να αφήσετε πίσω το παρελθόν και να σκεφτείτε πώς θα βελτιώσετε τη ζωή σας.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/10 -Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

Ζούμε, ρε! / Περπατώντας με λευκό μπαστούνι στην Αθήνα

H Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος εξηγούν πώς το λευκό μπαστούνι βοηθά τα άτομα με αναπηρία στην όραση να είναι ανεξάρτητα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
THE LIFO TEAM
ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10- Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι είναι δέντρα που συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Παγκρατάρα μου, σ’ αγαπώ

Living / Παγκρατάρα μου, σ’ αγαπώ!

Εφτά κάτοικοι της περιοχής-προέκταση του κέντρου της πόλης μιλούν για τη ρουτίνα τους, για τα αγαπημένα τους μέρη και σημεία στη γειτονιά της Αθήνας που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια πρόκληση για όσους ψάχνουν να παρκάρουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ