Τα πιο κρίσιμα στάδια σε κάθε ερωτική σχέση και πώς θα τα περάσεις με επιτυχία

0

Κάθε σχέση περνάει φάσεις. Κάποιες μοιάζουν εύκολες και άκρως διασκεδαστικές ενώ κάποιες άλλες δοκιμάζουν τα όρια των συντρόφων αλλά και την αφοσίωσή τους.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ωστόσο, πώς μπορεί κάθε φάση να επηρεάσει την πορεία μιας σχέσης; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να δεις μια σχέση πιο σοβαρά; Και τελικά, υπάρχει ο περίφημος «μήνας του μέλιτος»; Κι αν υπάρχει, τι σημαίνει για τη σχέση όταν τελειώσει;

Το MyDomaine αναζήτησε απαντήσεις από δύο ειδικούς: την Bela Gandhi, ιδρύτρια της Smart Dating Academy, και τη Nora DeKeyser, της εταιρείας γνωριμιών Three Day Rule.

Σύμφωνα με εκείνες υπάρχουν 5 κρίσιμα στάδια σε κάθε ρομαντική σχέση. Δες παρακάτω όλα όσα αποκάλυψαν:

Η Άχαρη Φάση

Όσο καλή χημεία κι αν έχεις με κάποιον, υπάρχει πάντα μία πρώτη άβολη φάση πριν, και πολλές φορές μετά, από το πρώτο ραντεβού. Καθώς κάθε πλευρά διερευνά το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος αλλά και ανταπόκριση, αυτή η φάση είναι μία από τις πιο δύσκολες και λιγότερο απολαυστικές για κάθε νέο ζευγάρι. Είναι όμως και μία φάση που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Η συμβουλή των ειδικών; «Και οι δύο πλευρές έχουν άγχος, υπεραναλύουν και ανησυχούν για το αν αυτό θα είναι ένα ακόμα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού. Πάντα λοιπόν να βγαίνεις ένα δεύτερο ή και τρίτο ραντεβού πριν να απορρίψεις το άτομο απέναντί σου, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ακριβώς ο εαυτός τους τόσο νωρίς σε μια γνωριμία. Όταν αυτό το στάδιο περάσει, τα πράγματα γίνονται πιο απλά». Το κλειδί λοιπόν είναι η επικοινωνία.

Η Φάση της Έλξης

Αυτή είναι η περίφημη φάση του «μέλιτος», η χρυσή εποχή μιας σχέσης που η έλξη, η οικειότητα και ο θαυμασμός χτυπάνε κόκκινο. «Αναγνωρίζεις όλες τις καλές πλευρές του συντρόφου σου και θες να σε ερωτευτούν ολοκληρωτικά». Και ενώ αυτή η φάση τελειώνει για όλους κάποια στιγμή, δεν σημαίνει πως τελειώνει και ο έρωτας.

«Όταν τελειώσει ο έρωτας μπορεί να νιώθεις ότι ενδιαφέρεσαι βαθιά για τον σύντροφό σου αλλά να συνειδητοποιείς πως δεν είναι κατάλληλος για σένα σε συναισθηματικό, νοητικό ή πνευματικό επίπεδο».

Για τους υπόλοιπους η έξοδος από τη φάση του μέλιτος σημαίνει πως ανταλλάσσεις τον έντονο πόθο με μία αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας που είναι αναντικατάστατη.

Η Ασταθής Φάση

Αυτή είναι η στιγμή που ένα ζευγάρι αποφασίζει το κατά πόσο η νέα αυτή σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μακροπρόθεσμο και, ως τέτοια, είναι γεμάτη αμφιβολία και για τους δύο συντρόφους. Μπορεί ακόμα να ξανασκέφτεσαι το κατά πόσο ταιριάζουν οι ζωές και οι αξίες σας. «Το κλειδί και εδώ είναι η ανοιχτή επικοινωνία» λέει ο DeKeyser.

«Πριν να πας σε ένα πιο σοβαρό βήμα ρώτα ευθέως τον σύντροφό σου τι θέλει από μία σχέση. Πώς φαντάζεται να ζήσει τη ζωή του στο μέλλον, ποιες είναι οι πρωταρχικές αξίες του. Αυτή είναι η φάση που και οι δύο πρέπει συνειδητά να αποφασίσουν να δουλέψουν τη σχέση τους, με βάση όλα τα υπέροχα συναισθήματα της προηγούμενης φάσης».

Οι προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, όμως τα ζευγάρια που τις ξεπερνούν μαζί εμβαθύνουν τη σχέση τους και χτίζουν εμπιστοσύνη. Μια σχέση που δεν αξίζει να προχωρήσει χαρακτηρίζεται από μία βασική αίσθηση: ότι είσαι μόνος σου. «Δεν μπορείς να πεις στον σύντροφό σου πώς νιώθεις; Γιατί; Μήπως δεν ανοίγεσαι αρκετά ή μήπως ο άλλος δεν θέλει να δουλέψει όσα προκαλούν τριβές; Σκέψου γιατί συμβαίνει αυτό και συζήτησέ το εκτενώς με τον σύντροφό σου».

Η Φάση της Οικειότητας

Αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να δείξεις τη δική σου ευάλωτη πλευρά και να δεις τον πιο ευάλωτο εαυτό του άλλου. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις τα λιγότερο κολακευτικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σου και μαζί, να αποκαλύψεις και τα δικά σου. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να έχεις πρώτα δουλέψει αυτές τις πλευρές σου και να τις έχεις αποδεχτεί.

Οι ανασφάλειες, τα ελαττώματα και οι φόβοι αποκαλύπτονται, και η σύνδεση βαθαίνει. Έπειτα από αυτή την στάση, έρχεται η τελευταία φάση: εκείνη της πραγματικής συντροφικότητας.

Η Φάση της Συντροφικότητας

Η τελευταία και πιο «ώριμη» φάση της σχέσης είναι θέμα ερμηνείας, αφού διαφέρει για κάθε ζευγάρι. Είναι η φάση που άλλοι επιλέγουν την ερωτική αποκλειστικότητα ενώ άλλοι συγκατοικούν ή δεσμεύονται κοινωνικά ή και νομικά. Σε αυτήν τη φάση ο άλλος είναι ο καλύτερος σου φίλος, σύντροφος και εραστής. Μπορείτε να περάσετε εκατοντάδες ώρες ή μήνες μαζί και βελτιώνετε ο ένας τον άλλο. Υπάρχει, κυρίως, η αίσθηση πως είστε μια ομάδα.

«Αν υπάρχει συμβατότητα, η σχέση μοιάζει εύκολη και απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάς με τον άλλο, τότε μπορείτε να προχωρήσετε τη σχέση σας. Αν όμως οι στιγμές που νιώθεις άσχημα είναι περισσότερες από τις καλές, τότε μάλλον αυτή δεν είναι μια υγιής σχέση. Όλες οι σχέσεις θέλουν δουλειά αλλά δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολη. Μια καλή σχέση πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι εύκολη». Αν υπάρχει σωστή βάση τότε δεν υπάρχει όριο στην ευτυχία που μπορεί να βιώσεις δίπλα στο σύντροφό σου.

Με στοιχεία από το mydomaine.co.uk

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ