ADVERTORIAL

Η ΥΠΟΥΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ της ηπατίτιδας C απειλεί τον καθένα, καθώς η νόσος δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά στάδια, παρά μόνο όταν είναι πλέον αργά. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το focus της δημόσιας υγείας στον κορωνοϊό έχει αφήσει στη σκιά χρόνια νοσήματα, με συνέπεια να υπάρχει εφησυχασμός και να κυριαρχεί η άγνοια, συνδυασμός που κάνει κακό στην υγεία! Ειδικά σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κόσμου για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, η πανδημία διεύρυνε το πρόβλημα. Γι’ αυτό και η καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κόσμου για τον ιό της ηπατίτιδας C και τη σιωπηλή χρόνια λοίμωξη πήρε τους δρόμους, με όχημα τα αστικά λεωφορεία που ντύθηκαν το μήνυμά της. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα και η δράση με τα «ντυμένα» λεωφορεία θα διαρκέσει όλον τον Ιούλιο.


Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την ηπατίτιδα C τώρα», η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου, οι δράσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 8 Ιουλίου στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο επίσημοι φορείς της πόλης και το ευρύτερο κοινό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με τη σιωπηλή νόσο, την έκταση του προβλήματος αλλά και την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης. Παράλληλα, για έναν μήνα λεωφορεία που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης «ντύνονται» με τα εικαστικά της εκστρατείας για να προτρέψουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να προχωρήσουν σε εξέταση για την ηπατίτιδα C.

 

Η πανδημία Covid αποτελεί το ισχυρότερο παράδειγμα ότι οι λοιμώξεις απειλούν τη δημόσια υγεία και συνιστούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού ποσοστού νοσηρότητας και θνητότητας. Η ιογενής ηπατίτιδα C είναι μια λοιμώδης νόσος του ήπατος που ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου.


Η ΕΕΜΗ, ο «Προμηθέας» και η Gilead Sciences φέρνουν σε πρώτο πλάνο την προσπάθεια για την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα την έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση των ασθενών με την κατάλληλλη φροντίδα προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς η εκρίζωση της νόσου μέχρι το 2030, όπως ακριβώς έχει ορίσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Αυγέρη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος.

 

Παίρνει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης η εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C

 

Η σιωπηλή λοιμώδης απειλή

Η πανδημία Covid αποτελεί το ισχυρότερο παράδειγμα ότι οι λοιμώξεις απειλούν τη δημόσια υγεία και συνιστούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού ποσοστού νοσηρότητας και θνητότητας. Η ιογενής ηπατίτιδα C είναι μια λοιμώδης νόσος του ήπατος που ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Εκτιμάται ότι το 2016, 399.000 άτομα στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας C, οι νεότερες αντιικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν, να εκριζώσουν δηλαδή, τον ιό σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% των ασθενών κι έτσι να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο. Επίσης, μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του ιού και στη σταδιακή εκρίζωση της νόσου από την κοινότητα.

 

Ο ιός HVC μπορεί να νικηθεί

Η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει σειρά οδηγιών για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Αν τα κράτη-μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λιγότερο από μία δεκαετία θα είναι εφικτό οι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν και, στην πορεία, με τη διασύνδεση με την κατάλληλη γι’ αυτούς φροντίδα, να ιαθούν. Παρά τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το 2017 διαπιστώθηκε πως ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% των στόχων και ο ρυθμός νέων διαγνώσεων κατά 60%. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Σχεδίου, η επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων αλλά και η πολιτική βούληση ώστε να είναι εφικτός ο στόχος της εκρίζωσης της νόσου έως το 2030 (σύμφωνα με τη στρατηγική του ΠΟΥ).

 

Παίρνει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης η εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C
Γιώργος Καλαμίτσης (Πρόεδρος Προμηθέα), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Δ. Θεσσαλονίκης), Ιωάννης Γουλής (Αντιπρόεδρος ΕΕΜΗ), Σάββας Χαραλαμπίδης (Γενικός Δ/ντής Gilead Sciences)

 

Τι δηλώνουν γιατροί και ασθενείς για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C

 

Ιωάννης Γουλής

(αντιπρόεδρος ΕΕΜΗ): 

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη σημαντικές δράσεις από τη Δ’ Παθολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΕΜΗ, τον ΟΚΑΝΑ, το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και τον Σύλλογο Ασθενών “Προμηθέας”, με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C. Εστιάζουν κυρίως σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, με ιστορικό χρήσης ουσιών ή κρατούμενους σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια ευκαιρία να αναδειχτούν τα σημαντικά αποτελέσματα αυτών των δράσεων, που συνεχίζονται αδιάλειπτα, παρά το δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και να τονιστεί η ανάγκη για την ενίσχυση των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση των διαφόρων μορφών ηπατίτιδας έως το 2030».

 

Γιώργος Καλαμίτσης

(πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών «Προμηθέας»): 

«Η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας όχι μόνο δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία αναχαίτισης των δράσεων εξάλειψης λοιμωδών νοσημάτων αλλά πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την περαιτέρω εντατικοποίησή τους. Η στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την πλήρη εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030, καθώς και το υγιές πλέγμα συνεργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της υγείας εν μέσω πανδημίας κάνουν τον χαρακτήρα αυτών των δράσεων ακόμα πιο επιτακτικό».