Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων λατρεύουν τα Χριστούγεννα

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων λατρεύουν τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα..
0

Μετά τη μελαγχολία, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και την πηγή των Χριστουγέννων μέσα στον εγκέφαλό μας! 

Μια μικρή αλλά αποκαλυπτική έρευνα Δανών επιστημόνων ανακάλυψε πως οι εγκέφαλοι κάποιων από εμάς διαθέτουν 5 αλληλένδετα κέντρα τα οποία ενεργοποιούνται όταν σκεφτόμαστε ή βιώνουμε την εορταστική σεζόν! Αυτό το εύρημα ίσως και να εξηγεί για ποιο λόγο η εορταστική περίοδος έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα, όποια ερμηνεία κι αν της δίνει καθένας από εμάς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal και διεξήχθη από το University of Copenhagen με δείγμα 20 άτομα που γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με διαφορετικούς τρόπους. Οι μισοί από αυτούς είχαν χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που τιμούν κάθε χρόνο ενώ οι άλλοι μισοί έρχονταν από διαφορετικές οικογενειακές και πολιτιστικές περιστάσεις με αποτέλεσμα να μην τα γιορτάζουν καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όλοι ήταν κάτοικοι Δανίας, μία χώρα που γιορτάζει έντονα τα Χριστούγεννα ως μέρος της παράδοσής της.

Τα Χριστούγεννα (και) στον εγκέφαλο σημαίνουν χαρούμενες αναμνήσεις με οικογένεια και φίλους και η απόλαυση της βαθιάς σύνδεσης με τους άλλους.

Οι 20 συμμετέχοντες συνδέθηκαν με μαγνητικούς απεικονιστές εγκεφάλου (fMRI), καθώς κοιτούσαν εικόνες κάποιες εκ των οποίων ήταν σχετικές με τα Χριστούγεννα. Και παρ'όλο που η έρευνα στόχευε στο να εξερευνήσει γιατί κάποιοι από εμάς λατρεύουμε τις γιορτές και κάποιοι άλλοι όχι, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα για κάθε έναν από εμάς!

Και οι δύο ομάδες, βλέπεις, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό -το σημείο του εγκεφάλου που γίνεται η πρώτη επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων. Εκτός από αυτό, το προφανές, σημείο ωστόσο, υπήρχαν και 5 ακόμα σημεία που ενεργοποιούνταν με κάθε χριστουγεννιάτικο ερέθισμα, μονάχα σε εκείνους που είχαν εκδηλώσει την αγάπη τους για τα Χριστούγεννα: o πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός, η αριστερή κινητική και προκινητική περιοχή, ο δεξιός βρεγματικός λοβός και ο αμφίπλευρος σωματοαισθητικός φλοιός.

Και ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ακριβώς ποιες είναι οι λειτουργίες των περιοχών που ενεργοποιούνται στους λάτρεις των Χριστουγέννων, οι ερευνητές έχουν τις θεωρίες τους. Ο πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός "παίζει ρόλο στην πνευματικότητα του καθενός, η προκινητική περιοχή ενεργοποιείται από αναμνήσεις συναισθημάτων ή ενεργειών που έχουν συμβεί στο παρελθόν ενώ ο αμφίπλευρος σωματοαισθητικός φλοιός αναλαμβάνει την επεξεργασία των συναισθημάτων όπως αποτυπώνονται στο πρόσωπο.

Συμπερασματικά, τα Χριστούγεννα (και) στον εγκέφαλο σημαίνουν: χαρούμενες αναμνήσεις με οικογένεια και φίλους και η απόλαυση της βαθιάς σύνδεσης με τους άλλους.

Παρά την αλήθεια που μοιάζουν να κρύβουν τα αποτελέσματα της έρευνας, αξίζει να θυμάται κανείς πως το δείγμα ήταν εκπληκτικά μικρό και τοπικό και ίσως να μην καταδεικνύει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των... χαρωπών χριστουγεννιάτικων ξωτικών εδώ στην Ελλάδα! Κάτι ωστόσο μας λέει πως και εδώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει.

Με στοιχεία από το bustle.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ