Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Φιορίτα Πουλακάκη Facebook Twitter
Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS, CEBS, διευθύντρια Κλινικής Μαστού στο Ιατρικό Αθηνών
0ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
 ένας στους τέσσερις πολίτες θα νοσήσει από ένα ογκολογικό νόσημα και ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο, με περισσότερα από 7.500 νέα περιστατικά ετησίως. Χάρη στην επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί, στην πλειονότητά τους τα περιστατικά είναι ιάσιμα, με την προϋπόθεση ότι αντιμετωπίζονται σωστά, σε μια οργανωμένη κλινική μαστού, που διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία. 

— Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τον σύγχρονο χειρουργό μαστού;
O σύγχρονος χειρουργός μαστού θα πρέπει να συνδυάζει εμπειρία, γνώσεις και πιστοποίηση της εξειδίκευσής του. Πλέον υπάρχουν διεθνείς εξετάσεις και ακολουθούν πιστοποιήσεις [FEBS (European Board of surgery) και CEBS (European certification of Breast Surgical Oncology)], οι οποίες εγγυώνται εξειδίκευση υψηλού επιπέδου στη χειρουργική του μαστού.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του ομίλου ό,τι πιο σύγχρονο όσον αφορά τη χειρουργική του μαστού. 

— Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο νεόπλασμα στον γυναικείο πληθυσμό, μαζί με τον καρκίνο του πνεύμονα. Πώς αντιμετωπίζεται μια ασθενής που έρχεται με κάποιο σύμπτωμα στην Κλινική Μαστού του Ιατρικού Κέντρου και ποια είναι τα οφέλη για εκείνη;
Το πρότζεκτ της Κλινικής Μαστού στο Ιατρικό Αθηνών είναι η παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας με την μορφή της One Day Multidisciplinary Breast Clinic, όπου την ίδια μέρα της προσέλευσης της ασθενούς γίνεται η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού, η διενέργεια των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων από το εξειδικευμένο ακτινολογικό εργαστήριο και η ιστολογική ταυτοποίηση του ευρήματος με παρακέντηση ή core biopsy (τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα σε δύο ημέρες). Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο χρόνος αναμονής της ασθενούς και όλες οι δυσάρεστες επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση είναι αποτελεσματικότερη, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στη διάγνωση. Στο πλαίσιο της διεπιστημονικής οργάνωσης της κλινικής, η ασθενής μπορεί να λάβει γονιδιακή συμβουλευτική, γυναικολογική εκτίμηση για τη διατήρηση της γονιμότητας ή την ορμονική κατάστασή της, ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο ψυχολόγο και πλαστική αποκατάσταση, εφόσον υπάρχει αναγκαιότητα. Όλα αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό προς όφελος της ασθενούς, η οποία αντιμετωπίζεται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνη, μια διάγνωση καρκίνου του μαστού, λόγω της οποίας καλείται να επιλύσει ταυτόχρονα πολλά προβλήματα.

— Μιλήστε μας για το όραμα και το έργο του Ιδρύματος «Build a Βridge». Πόσο δύσκολο είναι να διαγνώσει εγκαίρως και να αντιμετωπίσει σωστά τον καρκίνο του μαστού μια ασθενής που ζει σε ένα απομονωμένο χωριό ή σε ένα μακρινό ακριτικό νησί και πόσο δύσκολο είναι να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους των πόλεων;
Το Ίδρυμα «Build a Bridge» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε τον Μάιο 2021, σε συνεργασία με τον γυναικολόγο-ογκολόγο κ. Γιώργο Μάριο Μακρή. Το όραμά μας είναι να γεφυρωθούν οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και των γυναικολογικών κακοηθειών για τους ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Το «Build a Bridge» δημιουργήθηκε για να βοηθήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατοίκους ακριτικών νησιών, άπορους ασθενείς και ανασφάλιστους να αντιμετωπιστούν σε πιστοποιημένες ιδιωτικές μονάδες υγείας στην Αθήνα, δωρεάν, από εξειδικευμένους γιατρούς.

— Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σε συνδυασμό με τις πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας αποτελούν τα «κλειδιά» για την πρόληψη του πιο συχνά εμφανιζόμενου καρκίνου. Πώς συμμετέχει ο ευρωπαϊκός οργανισμός της Europa Donna στην επίτευξη αυτών και άλλων στόχων; Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι ως αντιπροέδρου πλέον αυτού του ευρωπαϊκού οργανισμού; 
H Europa Donna είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τον Καρκίνο του Μαστού, έχει 47 κράτη-μέλη, περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και εδρεύει στο Μιλάνο. Εργάζεται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και την κινητοποίηση των Ευρωπαίων γυναικών ώστε να πιέσουν για καλύτερη εκπαίδευση και δημιουργία πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο, βέλτιστη θεραπεία και αυξημένη χρηματοδότηση στην έρευνα. Η Europa Donna εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γυναικών σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στις τοπικές και εθνικές αρχές καθώς και σε ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε επιτροπές κλινικών μελετών, υπερασπιζόμενη επίσης τα συμφέροντα των ασθενών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχα την τιμή να εκλεγώ μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού οργανισμού το 2019 και τον Ιανουάριο 2022 ανέλαβα χρέη αντιπροέδρου, εξαιρετικά τιμητική διάκριση με πολλές υποχρεώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

— Είναι κοινό μυστικό ότι ο κορωνοϊός επισκίασε εδώ και δύο χρόνια τα πάντα, ωθώντας πολλούς ανθρώπους να παραμελήσουν την πρόληψη και τις προληπτικές εξετάσεις. Τι πρέπει να γίνει τώρα για να καλυφθεί το κενό και να μη βρεθούμε μπροστά σε μια «χιονοστοιβάδα» καθυστερημένων διαγνώσεων ογκολογικών νοσημάτων;
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των γιατρών του. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό όλων των ασθενών και των συνοδών τους. Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του ομίλου ό,τι πιο σύγχρονο όσον αφορά τη χειρουργική του μαστού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη και ακίνδυνη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ