Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές Facebook Twitter
Φωτ.: Ναν Γκόλντιν
1

Όταν ακόμη και εφημερίδες όπως ο Guardian μπαίνουν στη διαδικασία να ρωτήσουν τη γνώμη ειδικών για το τι μπορεί να κάνει καλύτερο τον τρόπο που φιλάμε -και με αφορμή την παγκόσμια μέρα φιλιού- γίνεται αντιληπτό ότι "αυτό" απασχολεί μεγάλος μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Για την ακρίβεια τους πονοκεφαλιάζει με όλες εκείνες τις απίθανες λεπτομέρειες που προκύπτουν όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται τόσο κοντά σε έναν άλλο κι όταν το φιλί μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο ρίσκο, αν όχι φιάσκο. 

Επειδή, όμως, η επιστήμη έχει πολλά να πει για τα ευεργετικά αποτελέσματα των φιλιών στην ψυχολογία μας και των τρυφερών στιγμών, ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 ερωτήσεις που δύσκολα θα διατυπώνονταν ανοιχτά και χωρίς αναστολές, για όσα πρέπει να ξέρουμε, όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος για σκέψη.

1.

Κεφάλαιο "αναπνοή".  Τι κάνουμε, όταν η αναπνοή του συντρόφου μας μυρίζει; 

Η ανάσα μας, αυτόματη, μηχανική, αβίαστη μόνο σε κάποιον άλλον μπορεί να φανεί περίεργη. Ανασαίνουμε γρήγορα, αργά, βαριά; Η εκπνοή μυρίζει περίεργα; Πίνουμε πολλούς καφέδες, καπνίζουμε πολύ, τρώμε πολλά πικάντικα; Το να φιλάς κάποιον σε τακτική βάση σημαίνει και μια μικρή ευθύνη της στοματικής υγιεινής. Ίσως το βούρτσισμα των δοντιών να μην είναι αρκετό, πρέπει πάντα να θυμάται κανείς και την καθαριότητα της γλώσσας, το οδοντικό νήμα πρέπει να επιστρέψει ταχύτατα στο ράφι δίπλα στο ποτηράκι της οδοντόκρεμας και ίσως είναι και η καλύτερη στιγμή για ένα τσεκ απ στα του στομάχου. Πολύ συχνά προβλήματα στην πέψη ή στην ευρύτερη λειτουργία του εντέρου κάνουν την ανάσα να μυρίζει ενοχλητικά, κάποτε και ανυπόφορα, οπότε ας έχουν υπ' όψιν μας και αυτά. Σε ό,τι αφορά τον σύντροφο, αν η οσμή της αναπνοής του κάνει το φιλί μια επώδυνη διαδικασία, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Με ευγενικό τρόπο επισημαίνουμε το πρόβλημα και τον βοηθούμε να αναζητήσει λύση. 

2.

Κεφάλαιο "κραγιόν". Ναι ή όχι; 

Οι απόψεις διίστανται. Γιατροί και δερματολόγοι επιμένουν ότι οι χρωστικές και χημικές ουσίες που περιέχονται στα σκευάσματα που δίνουν χρώματα στα χείλη των γυναικών κάνουν κακό και σε όσες τα φορούν και σ' εκείνους που αναγκάζονται να τα "τρώνε". Άλλοι πάλι επιμένουν ότι απολαμβάνουν τη γεύση και τη μυρωδιά του κραγιόν στα χείλη μιας γυναίκας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρωταγωνιστούμε σε κωμωδία για να φεύγουμε μετά από κάθε ραντεβού με σημάδια από χειλάκια στα μάγουλα, στο στόμα, στα ρούχα μας, οπότε καλό είναι όταν ξέρουμε ότι θα περάσουμε μια μέρα στόμα με στόμα με τον σύντροφο μας, να αποχωριζόμαστε λίγο το αγαπημένο μας κραγιόν. 

3.

Κλειστά ή ανοιχτά μάτια (εκείνη την ώρα); 

Υπάρχει η "σχολή" που επιμένει ότι οι πιο συναισθηματικοί της υπόθεσης σε κάθε φιλί κλείνουν τα μάτια, απολαμβάνοντας τη στιγμή και το συναίσθημα. Η ίδια "σχολή" διατηρεί επιφυλάξεις για τα... ζόμπι, για όσους κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά, όταν φιλούν τον σύντροφο τους, κάτι που, υποστηρίζουν, ότι μαρτυρά συναισθηματική απόσταση ίσως και ψυχρότητα. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη "σχολή" που υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να παρατηρούν τον σύντροφό τους την ώρα που φιλιούνται - και ποιος να τους κατηγορήσει, δηλαδή; Η σύγχρονη ψυχολογία σε τόσο λεπτά ζητήματα έχει έναν χρυσό κανόνα: καθένας πράττει, όπως εκφράζεται και όπως θεωρεί ότι εκδηλώνει καλύτερα τα αισθήματα του... Τόσο απλό.

4.

Τι κάνει κανείς με τα χέρια του; 

Δεν είναι αστείο. Πολύς κόσμος, ανεξαρτήτως φύλου, ειδικά κατά τις πρώτες επαφές νιώθει αμηχανία μπερδεμένη με χαρά, με αποτέλεσμα να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει με τα χέρια του. Είναι η παράξενη κατάσταση κατά την οποία νιώθει κανείς οικειότητα για να φιλήσει τον άλλον ή να επιτρέψει να τον φιλήσει αντιστοίχως, όχι, όμως τόση ώστε να τον αγκαλιάσει, να τον χαϊδέψει ή να ανταποκριθεί πλήρως στη στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι μεν κάπως αδέξιο, αλλά ταυτοχρόνως τρυφερό, με τα χέρια τους ενός να είναι πεσμένα και άνευρα. Δεν υπάρχει κάτι για να αλλάξει αυτό. Κάθε άνθρωπος θέλει τον χρόνο του για να νιώσει άνετα σε μία σχέση, οπότε αν ο/η σύντροφος σας αντιδρά κάπως έτσι, μην τον/την φέρετε σε δύσκολη θέση. Δεν θα είναι για πάντα έτσι! (Στην περίπτωση βέβαια που είναι, ίσως θα πρέπει να το συζητήσετε λίγο).

5.

Τι γίνεται με τη (σημαντική) διαφορά ύψους; 

Η τρυφερότητα υπαγορεύει ότι ο ψηλότερος... σκύβει. Αλλά υπάρχει και η -κάπου στη μέση- λύση. Αν είναι να φιληθείτε με κάποιον / κάποιαν που σας ρίχνει δύο κεφάλια, προτιμήστε τα καθιστά φιλιά ή τα φιλιά της αγκαλιάς. Έτσι κανείς δεν ξελαιμιάζεται και κανείς δεν έρχεται σε δύσκολη θέση, επειδή δεν είναι ακριβώς πρώτο μπόι. 

6.

Τι λένε / κάνουν μετά;

Η αιώνια συζήτηση: τι να πει κανείς μετά από ένα (αποστομωτικό, συνήθως) φιλί; Δεν χρειάζεται να έχεις πάντα κάτι να πεις, είναι μία πιθανή απάντηση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ένα χαμόγελο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκεπάσει την αμηχανία, αν υπάρχει, ή την έλλειψη φαντασίας εκείνη τη στιγμή. 

7.

Κι αν δεν μας αρέσει; 

Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω απειρίας ή λανθασμένης τεχνικής τα φιλιά μπορεί αντί για ευχαρίστηση, να προκαλέσουν μια κάποια δυσφορία, μέχρι και αηδία. Μία γλώσσα, η οποία δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει, είναι πάντα ένα περίεργο λαχείο, οπότε κάπως, με κάποιο εύσχημο τρόπο οφείλουμε να ενημερώσουμε για το ότι νιώθουμε άβολα. Μπορούμε επίσης να "διδάξουμε" (τι πιο ερωτικό!) τον τρόπο με τον οποίο δίνεται ένα φιλί της προκοπής. Σίγουρα δεν μένουμε απαθείς, υπομένοντας ένα κακό φιλί.

Με στοιχεία από τον Guardian, PsychologyToday, Men'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ