«Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;»: Η Ναταλί Σαϊτάκη αφηγείται με χιούμορ ιστορίες υπογονιμότητας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;»

0

«Μία από τις πτυχές του έγγαμου βίου που δεν γνώριζα πως υπήρχαν πριν παντρευτώ είναι και αυτή της “εξωτερικής επίβλεψης φαινομένων εγκυμοσύνης”. Δηλαδή, είσαι με έναν άνθρωπο 122 χρόνια και, συνήθως, “δεν ανοίγει μύτη”, τουλάχιστον από τους ανθρώπους του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος. Ενίοτε θα βρεθεί κάποιος να σου πει “άμα δεν θέλετε να παντρευτείτε, κάντε τουλάχιστον ένα παιδί”. Αφήνω ασχολίαστο για την ώρα το “τουλάχιστον” και το βαθύτερο νόημα της φράσης αυτής και προχωράω στη ζωή σας μετά τον γάμο. Από τη στιγμή που “θα μπει η κουλούρα”, και όταν λέω “από τη στιγμή” εννοώ ενδεχομένως και από την ώρα που ξεκινάει το γαμήλιο γλέντι, συστήνεται γύρω από τη νύφη μια Αυτόκλητη Επιτροπή Επίβλεψης Ενδείξεων Εγκυμοσύνης (για συντομία ΑΕΕΕΕ). Το εν λόγω εποπτικό/συμβουλευτικό όργανο αποτελείται από ανθρώπους που ίσως να μην έχουν συναντηθεί ποτέ στη ζωή τους, τους συνδέει, όμως, ένα μοναδικό πράγμα, το οποίο, όπως φαίνεται, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ύπαρξή τους: το αν έχεις γκαστρωθεί». 

Το παραπάνω απόσπασμα είναι μέρος μιας ιστορίας με τίτλο «Θέλεις να πούμε αλήθειες;», δανεισμένο από σενάριο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Η συντάκτριά του έχει πολλές pop culture αναφορές και cult εμμονές με τις οποίες αγαπά να διανθίζει τα κείμενά της ‒ αυτές ξεκινάνε από ιστορικά στελέχη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και φτάνουν μέχρι τους «Απαράδεκτους» και τον κόσμο του Harry Potter, του οποίου είναι φανατική, όπως είναι και της Άντζελας Δημητρίου και του Γιώργου Νταλάρα.

Αν ανήκατε στο φανατικό κοινό της αστρολόγου «Πετρούλας Φον Τρίερ» που παρακολουθούσε τις προβλέψεις της «Ημερήσιας Κουκουβάγιας», είτε πιστεύατε στα ζώδια είτε όχι, τότε καταλαβαίνετε τι εννοώ.  

Μέσα από το egopotethaginomana.gr την ενδιαφέρει να κάνει τη ζωή όσων μπορούν να ταυτιστούν μαζί της (και όχι μόνο) πιο εύκολη. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να αντιμετωπίζεις ό,τι δεν πάει κατ’ ευχήν με χιούμορ.

Δοσμένη σε συνέχειες και με χιούμορ, τo egopotethaginomana.gr είναι η αναπαραγωγική περιπέτεια της Κoula Shaker, όπως λέγεται αυτήν τη φορά το alter ego της Ναταλί Σαϊτάκη, η οποία από τη «χρυσή εποχή» των μπλογκ είχε αρχίσει να καταγράφει περιστατικά και καταστάσεις της ζωής της. «Στο παρελθόν έχω γράψει αρκετές φορές για προσωπικά μου θέματα όπως η κατάθλιψη, προσπαθώντας να δώσω στο κοινό τη δική μου εικόνα γι’ αυτήν, να απομυθοποιήσω το “τέρας” και να παρακινήσω τον κόσμο να την αντιμετωπίσει. Ο ίδιος μηχανισμός λειτούργησε και στα μέσα της δεύτερης καραντίνας, όταν αποφασίσαμε με τον σύντροφό μου να απευθυνθούμε σε ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κάπου έπρεπε να πω όσα αισθανόμουν και ζούσα, έξω από τα δόντια, με τον δικό μου, αστείο και γλυκόπικρο τρόπο.

egopotethaginomana.gr: Η Ναταλί Σαϊτάκη αφηγείται με χιούμορ ιστορίες υπογονιμότητας Facebook Twitter
Ο εθνικός καημός μας, λοιπόν, είναι η υπογεννητικότητα και όχι το γεγονός ότι δεν μιλάμε ξεκάθαρα για την υπογονιμότητα ως ιατρικό φαινόμενο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ενώ υπάρχει πληθώρα αρθρογράφων, στηλών και απόψεων στα εγχώρια media, δεν διαβάζουμε συχνά τέτοιου είδους ιστορίες, εκτός αν πρόκειται για άρθρα σχετικά με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, που δεν έχουν όμως το στοιχείο του προσωπικού βιώματος. Είναι ένα θέμα που παραμένει ταμπού, γεγονός που διαπίστωσε και η ίδια.

«Από την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο του κέντρου και τις πρώτες κουβέντες που έκανα με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μου συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ένα κράτημα στον κόσμο σε σχέση με αυτά ιατρικά θέματα. Το να κάνεις ένα παιδί θεωρείται ακόμα μέσα στην κοινωνία κάτι πολύ εύκολο και σχεδόν αυτονόητο, σαν να είναι υποχρεωτικό για όλες και για όλους. Όταν βρεθείς λοιπόν μπροστά στη δυσκολία και αμφισβητηθεί μέσα σου αυτό το (πάρα πολύ ενοχλητικό, για να μην πω κάτι πιο βαρύ) θέσφατο, που συνήθως φέρεις χωρίς να το θέλεις ή να το ξέρεις, καταλαβαίνεις σταδιακά ή και απότομα πως μπορείς κάλλιστα να βρεθείς στη θέση ενός ανθρώπου που είναι “reproductively challenged” ‒ έτσι το έλεγε η Σάρλοτ στο SATC, χρόνια πριν θελήσω να γίνω μάνα».

Περιγράφει το κλίμα που επικρατεί γύρω από την υπογονιμότητα ως αποτέλεσμα μιας «ιδιότυπης ομερτά» την οποία οι γυναίκες ωθούνται να κρατήσουν. «Στερεοτυπικά, μια γυναίκα “πρέπει” να γίνει μάνα. Και αν κάτι ιατρικό, οργανικό, ψυχολογικό την εμποδίζει, τότε η φάση όλη είναι “προβληματική”. Αν έχει εκείνη το θέμα, μπορεί να αισθανθεί, έστω και πρόσκαιρα, κατώτερη σωματικά, λειψή. Αν το πρόβλημα υπάρχει π.χ. στον σύντροφο, αυτό δεν πρέπει να μαθευτεί γιατί θα ακουστούν ίσως πράγματα για τον ανδρισμό του. Γενικώς, αν προκύψει δυσκολία, η λογική “τα εν οίκω μη εν δήμω” που μαθαίναμε σε κάποια τάξη του δημοτικού με πολύ παλιό curriculum έρχεται καταπάνω σου με δρασκελιές και πρέπει εσύ να δεις αν θα την αγνοήσεις ή όχι. Ο εθνικός καημός μας, λοιπόν, είναι η υπογεννητικότητα και όχι το γεγονός ότι δεν μιλάμε ξεκάθαρα για την υπογονιμότητα ως ιατρικό φαινόμενο».

Ποια ήταν η εικόνα που είχε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πριν μπει σε αυτήν τη διαδικασία; Τι ανακάλυψε γι’ αυτήν στην πορεία, που δεν το είχε ακούσει ή διαβάσει ποτέ πριν;

«Όπως χιλιάδες άλλες γυναίκες, είχα στον νου μου ότι δεν θα τη χρειαζόμουν, κι αυτό ήταν το πιο αστείο απ’ όλα, διότι τελικά όχι μόνο άρχισα να υποβάλλομαι σε αυτήν αλλά δεν ακολουθώ καν το κλασικό πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών, διότι στη δική μου περίπτωση δεν βοηθάει στο να κατεβάσω παραπάνω από ένα καλό ποιοτικά ωάριο ανά μήνα. Εδώ και έναν χρόνο δηλαδή μαζεύω αυγά, μήνα με τον μήνα, όποτε βέβαια μας κάνει τη χάρη η αριστερή μου ωοθήκη ή οι όποιες κύστες εμφανιστούν απρόσκλητες στο αναπαραγωγικό μου σύστημα. Νόμιζα, κοινώς, πως τσακ μπαμ θα μπω, θα τρυπηθώ, θα προσέχω, θα μου μεταφέρουν τα έμβρυα και θα περιμένω να πιάσουν. Και εδώ κολλάει η φράση του ποιητή “μην κάνεις όνειρα γιατί ο Θεός γελάει”».

Διαβάζοντας και ψάχνοντας, ανακάλυψε αρκετούς μύθους που δυστυχώς εξακολουθούν να διαδίδονται, είναι μάλιστα επικίνδυνοι και μπορεί να απωθήσουν τις γυναίκες από τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή να τις βάλουν σε έναν κύκλο τύψεων, όπως ότι τα βασικά ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία για τη συλλογή ωαρίων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή ότι η διατροφή είναι το παν για την ποιότητα των ωαρίων.

«Το χειρότερο, βέβαια, που ανακάλυψα δεν ήταν αυτό αλλά το ότι πολλές φορές οι πάροχοι υγείας κατευθύνουν ασθενείς σε μεθόδους που είναι αχρείαστες και ενίοτε επίπονες, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, και κοστοβόρες. Σου λένε “ας κάνουμε και μια σπερματέγχυση”. Μα δεν θα πιάσει, δεν πληροί η άλλη τα κριτήρια, τι της την προτείνεις; Δεν δίνεται καμία εξήγηση γι’ αυτό. Ή σου λένε, ενώ ξεκάθαρα το προφίλ σου δεν είναι για διέγερση ωοθηκών, “ας κάνουμε και ό,τι πάρουμε”. Μα δεν θα βρεις να πάρεις. Οι πάροχοι υγείας είναι οι αυθεντίες και αυτό ενίοτε λειτουργεί αρνητικά για τις γυναίκες. Αυτά είναι που λέγονται δύσκολα, τόσο προς τα έξω όσο και μεταξύ των ενδιαφερομένων. Πώς θα βρεις ποιος πάροχος υγείας έχει τις ίδιες ηθικές αξίες με σένα, ποιος είναι σωστός ως άνθρωπος και δεν τον ενδιαφέρει κυρίως να βγάλει λεφτά από σένα; Δύσκολα, θα σου πω εγώ».

egopotethaginomana.gr: Η Ναταλί Σαϊτάκη αφηγείται με χιούμορ ιστορίες υπογονιμότητας Facebook Twitter
Νόμιζα πως τσακ μπαμ θα μπω, θα τρυπηθώ, θα προσέχω, θα μου μεταφέρουν τα έμβρυα και θα περιμένω να πιάσουν. Και εδώ κολλάει η φράση του ποιητή “μην κάνεις όνειρα γιατί ο Θεός γελάει”. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ακόμα και για εκείνη, που αποφάσισε να καταγράψει αυτή την πτυχή της ζωής της, υπάρχουν δύσκολες, άβολες ερωτήσεις, στις οποίες έχει κληθεί να απαντήσει;

«Γενικά απαντάω σε όλα, παρότι μου ζητάνε προκαταβολικά συγγνώμη, ενώ εγώ τους λέω “καλέ, ελεύθερα, γι’ αυτό είμαι εδώ, για να απαντάω”. Τα πιο άβολα πράγματα που με έχουν ρωτήσει σχετίζονται με τους μύθους που λέγαμε. “Τι διατροφή ακολουθείς;” (κυρίως βόσκω). “Για ποιον λόγο δεν έχει επιχειρήσει ο γιατρός σου να σου κάνει IVF;” (γιατί είναι μάταιο), “πού το ξέρεις ότι η διέγερση είναι μάταιη;” (μου το είπε μια χαρτορίχτρα). Για μένα δεν είναι τόσο δύσκολες οι ερωτήσεις όσο οι απαντήσεις που θέλω να δώσω στους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω. Συχνά διαβάζω για ταλαιπωρία ετών, πολλαπλά προβλήματα υγείας ή πολλαπλές ατυχείς καταλήξεις προσπαθειών και σκέφτομαι και γράφω στη συνέχεια “δεν θα ξαναπώ τίποτα για τη δική μου περίπτωση, καλά είμαι ακόμα”». 

Όσοι τη διαβάζουν όλα αυτά τα χρόνια το κάνουν ακριβώς γιατί γελούν με τον τρόπο και τις αφηγήσεις της. Μέσα από το egopotethaginomana.gr την ενδιαφέρει να κάνει τη ζωή όσων μπορούν να ταυτιστούν μαζί της (και όχι μόνο) πιο εύκολη.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να αντιμετωπίζεις ό,τι δεν πάει κατ’ ευχήν με χιούμορ. Αυτό που δεν είναι καθόλου αστείο είναι πως ακόμα και στη δική μου γενιά, που δεν στερήθηκε την πρόσβαση στην πληροφορία, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για το σώμα του και την υγεία του, και δεν με εξαιρώ από αυτό. 

«Επίσης, δεν υπάρχει καμία κουλτούρα ελέγχου και πρόληψης σχετικά με την υπογονιμότητα, παρά μόνο ένα κούνημα δαχτύλου από κάπου, συνήθως όταν πλησιάζεις τα τριάντα», συμπληρώνει η Ναταλί Σαϊτάκη. «Τότε κάποιος βρίσκεται να σου πει “βάλε μπρος να κάνεις ένα παιδάκι”, κάτι που πρέπει να σταματήσει τώρα-τώρα».

Έχει κάποιο στόχο η Κοula Shaker του egopotethaginomana.gr; Και αν ναι, ποιος είναι αυτός; «Θέλω να εξαλειφθεί αυτή η συμπεριφορά, θέλω οι γυναίκες να ξέρουν γιατί έχουν περίοδο / καθυστέρηση / ενδομητρίωση, πώς λειτουργεί το σώμα τους και να μην ακολουθούν συμβουλές της κακιάς ώρας που έχουν ξεμείνει από τον Μεσαίωνα. Θέλω επίσης να βρεθεί ένας τρόπος, ένα πρωτόκολλο πρόληψης υπογονιμότητας το οποίο θα ακολουθείς με τον πάροχο υγείας σου, χωρίς όμως να υπάρχει κανενός είδους πίεση για το πότε και αν θα κάνεις παιδιά. Αν εγώ είχα ενημερωθεί σχετικά όταν έπρεπε, δεν θα περνούσα τώρα αυτήν τη διαδικασία. Η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμη και οι γυναίκες την έχουμε στερηθεί και σε αυτόν τον τομέα. Ήρθε η ώρα να τη διεκδικήσουμε. Βέβαια, αν ήταν όλα ρόδινα και καρπερά, πώς θα γελούσαμε με τη saga “Η Κοula Shaker και η ρημαδιασμένη υπογονιμότητα”; Ελπίζω να μη χρειαστεί να εκδώσω επτάδα βιβλίων, και στο τέλος να επικρατήσει και ο Βόλντεμορτ».


 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάμος για ολ@

Athens Pride 2022 / Explainer: Γάμος για ολ@ τώρα – Γιατί το σύμφωνο συμβίωσης δεν αρκεί

Κάτι η πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι», που πάει με χίλια, κάτι τα νομοσχέδια που έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που οι «γάμοι της Τήλου», οι οποίοι παραμένουν σημείο αναφοράς, έγιναν ταινία, το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και της παιδοθεσίας ξαναμπαίνει δυναμικά στη δημόσια ατζέντα και διεκδικείται «άνευ όρων», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χατζάκης: Ο Έλληνας επιστήμονας που αλλάζει το DNA μιλά στη LiFO

Τech & Science / Νίκος Χατζάκης: Ο Έλληνας επιστήμονας που τροποποιεί το DNA

O αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Νίκος Χατζάκης μιλά για την επιστροφή στην κανονικότητα στη Δανία αλλά και την ανακάλυψη του μηχανισμού της πρωτεΐνης CRISPR που βοηθά στην αντιμετώπιση και ίαση σοβαρών ασθενειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ