7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε την vegan διατροφή

7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε την vegan διατροφή Facebook Twitter
Τα περισσότερα εστιατόρια - συμπεριλαμβανομένων και γνωστών αλυσίδων - έχουν πλέον πολλές vegan επιλογές.
0

Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας και να στραφείτε προς τον βιγκανισμό, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτή την αλλαγή ομαλά. Προσέξτε: μη βιαστείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη, μην επηρεάζεστε από τις απόψεις άλλων ατόμων και αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.


Πραγματοποιήστε την αλλαγή σταδιακά

Εάν από την μια μέρα στην άλλη αλλάξετε την διατροφή σας, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα τα καταφέρετε και θα δυσκολεύεστε συνεχώς. Πολλοί vegans θεωρούν ότι τα γαλακτοκομικά είναι τα χειρότερα προϊόντα που παρασκευάζονται στις βιομηχανίες τροφίμων, οπότε για αρχή κόψτε το γάλα και το τυρί, έπειτα ελαττώστε το κρέας και τα αυγά. Ξεκινήστε να εντάσσεστε στον βιγκανισμό σιγά-σιγά, για παράδειγμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι σαφώς προτιμότερο για δύο μήνες να κάνετε μικρές αλλαγές από το να γίνει η αλλαγή απότομα και να προκαλέσετε σοκ στον οργανισμό σας.


Μην φοβάστε να τρώτε έξω

Τα περισσότερα εστιατόρια -συμπεριλαμβανομένων και γνωστών αλυσίδων- έχουν πλέον πολλές vegan επιλογές. Επίσης, τα περισσότερα μενού σε κινέζικα, ινδικά, μεξικάνικα εστιατόρια διαθέτουν πολλά νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα.

Μπορείτε πλέον να αγοράζετε βίγκαν προϊόντα από τα πάντα: από μοτσαρέλα, μέχρι κοτόπουλο και κεμπάπ. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείτε την αλλαγή στην διατροφή σας.


Μην επηρεάζεστε από τις αρνητικές αντιδράσεις άλλων ατόμων

Προετοιμαστείτε για τις συνήθεις ερωτήσεις «Ακόμα τρως ψάρι, έτσι»; Ή και για ακόμα πιο περίεργα σχόλια και λεκτικές επιθέσεις. Μπορεί να νιώθετε ιδιαίτερα άβολα με τα σχόλια αλλά θυμηθείτε ότι εάν κάποιος πρέπει να νιώθει άβολα είναι εκείνοι και όχι εσείς.


Γνωρίστε και ανταλλάξτε απόψεις με άλλα vegan άτομα

Οι vegans είναι μια ολοένα αυξανόμενη κοινότητα: έτσι μπορείτε να μπείτε σε γκρουπ στο Facebook, να γνωριστείτε με άλλα άτομα, να ανταλλάξετε απόψεις, εμπειρίες, ακόμη και συνταγές. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να ενταχθείτε πιο εύκολα στον βιγκανισμό, ειδικά αν δεν έχετε ιδέα από την συγκεκριμένη διατροφή, καθότι άτομα με εμπειρία θα είναι σε θέση να σας δώσουν τις συμβουλές τους.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Κατανοώντας τον τρόπο που λειτουργούν οι ετικέτες στα τρόφιμα, δεν θα σπαταλάτε πολύ χρόνο στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Από νομικής άποψης, οι κατασκευαστές των προϊόντων υποχρεώνονται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά, επομένως το γάλα ή τα αυγά συνήθως αναγράφονται στα συστατικά με έντονα γράμματα. Ωστόσο, εάν σε ένα προϊόν αναγράφεται το εξής: «Μπορεί να περιέχει γάλα» αυτό σημαίνει απλά ότι το προϊόν παρασκευάστηκε σε ένα εργοστάσιο όπου υπάρχει και η παρουσία γάλακτος και όχι ότι το προϊόν δεν είναι βίγκαν και περιέχεται σε αυτό γάλα.


Υπάρχουν εξαιρετικές βίγκαν επιλογές σε διάφορα είδη τροφών

Μπορείτε πλέον να αγοράζετε βίγκαν προϊόντα από τα πάντα: από μοτσαρέλα, μέχρι κοτόπουλο και κεμπάπ. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείτε την αλλαγή στην διατροφή σας.


Επικεντρωθείτε στο «γιατί» κάνατε αυτή την αλλαγή 

Εάν βρεθείτε να νιώθετε αποπροσανατολισμένοι, θυμηθείτε γιατί κάνατε αυτή την αλλαγή. Είναι επειδή δεν επιθυμείτε πλέον να υποστηρίζετε τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή επειδή ο βιγκανισμός είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βοηθήσετε το περιβάλλον; Βοηθάει πάντα να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί επιλέξατε την vegan διατροφή. 

Με πληροφορίες από την Guardian.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ