Ήταν το 1983 τότε που ένας δεινός ψαράς στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής μετέτρεψε το σπίτι της οικογένειάς του, με τη μεγάλη, ζηλευτή αυλή, σε εστιατόριο.

 

Ο Γιώργος Σούσουρας έβαζε στα πιάτα των επισκεπτών του μόνο όσα έβγαζε ο ίδιος από τη θάλασσα, όλη η πρώτη του ύλη προερχόταν από την κασσανδρινή γη. Έριχνε τις φρέσκιες ψαριές του στη σχάρα, έβγαζε και λίγους μεζέδες.  

 

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μας προέρχονται από ντόπιους ψαράδες. Έπειτα, το λάδι και το μέλι μας, τα τυριά μας, τα βότανα και τα χόρτα που σερβίρουμε είναι από την Κασσάνδρα.

 

Συλλέγουμε ό,τι μας δίνουν η εποχή και η Χαλκιδική. Στην πορεία μάθαμε να αφουγκραζόμαστε την πρώτη ύλη, να αφαιρούμε από τα πιάτα καθετί περιττό, να την επεξεργαζόμαστε και να τη σερβίρουμε με σεβασμό προς τη φύση».

 

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια.

 

Η δεύτερη γενιά, ο Αστέριος Σούσουρας, όχι μόνο συνεχίζει όσα δημιούργησε ο πατέρας του αλλά γράφει το δικό του κεφάλαιο, μετατρέποντας το Τριζόνι σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της περιοχής. Αν ζητήσετε διευθύνσεις καλού φαγητού στη Χαλκιδική από κάποιον που ξέρει, δύσκολα να μην το συμπεριλάβει σε αυτές.  

 

τριζονι
Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  
 

 

Το νέο που φέρνει ο Αστέριος Σούσουρας είναι ότι από δω και πέρα δεν θα περιμένουμε να φτάσει το καλοκαίρι για να απολαύσουμε την εκλεκτή, δημιουργική και συνάμα λιτή ψαροφαγική του πρόταση.

 

Κάνοντας το επόμενο δικό του βήμα, μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα διώροφο νεοκλασικό της Λυκούργου στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

 

Με πολλή χειροποίητη δουλειά, το δεύτερο σπίτι του μας επιτρέπει να απολαύσουμε ωμά και όστρακα στην μπάρα, ενώ διαθέτει και ένα shop in shop fish cellar με διάφορα και ορισμένα δυσεύρετα καλούδια. Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

 

Ήδη στην αυλή της Χαλκιδικής μπορούσαμε από κάποια τραπέζια της να παρακολουθήσουμε καθαρά τα ψάρια να δουλεύονται μπροστά μας. Τώρα, στον πάνω όροφο του νεοκλασικού θα κυριαρχεί μια ανοιχτή εστία με ταβάδες και τσουκάλια. Το Τριζόνι της Θεσσαλονίκης θα επενδύσει στη μαγειρική στη φωτιά.  

 

Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή, όπως η πηχτή κακαβιά του από πετρόψαρα, η λευκή ταραμοσαλάτα του με yuzu, τα κολοκυθάκια στο τηγάνι με τζατζίκι, ο μπάτζος του τυροκόμου του στο τηγάνι με γλυκοκολοκύθα και ερεικόμελο, τα αχνιστά του μύδια με λαδολέμονο και μυρωδικά. 

 

Ωστόσο, έχει και καινούργιες ιδέες.  

 

ταραμοσαλάτα 
Λευκή ταραμοσαλάτα με yuzu.
στρείδια
Θα φροντίσει να βρίσκουμε εκεί άγρια στρείδια, ανεμώνες, σμέρνες, αγριόχορτα εποχικά, τα τυριά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.
 

 

Το ψωμί ολικής ξεφουρνίζεται από τον δικό του ξυλόφουρνο, εγχώρια ψάρια ημέρας προσφέρονται σασίμι και καρπάτσιο, τα λαχανικά ψήνονται στη θράκα, η ρέγγα με πορτοκάλι και σουμάκ περνάει από φλόγιστρο, η σαρδέλα σερβίρεται σε tempura, o ροφός πλακί συνδυάζεται με ζυμαρικά καλαμαράτα.

 

Εκμεταλλεύεται όλα τα κομμάτια των μεγάλων του ψαριών, κάνει τους γιακάδες τους αχνιστούς και τα κεφάλια στη λαδόκολλα, ρίχνει μπαρμπούνια στο τηγάνι, τσαούσια, μουσμούλια, στείρες, σκαθάρια, γαρίδες ντόπιες και καλαμάρι φρέσκο στη σχάρα, κάνει τη δική του λακέρδα.

 

Παρά τις πολλές και signature πινελιές, συνολικά οι γεύσεις του θέλει να παραπέμπουν «σε μερικές από τις πιο οικείες της μνήμης μας».  

 

Λυκούργου 2, Λαδάδικα, 2310 268880 

 

μακαροναδα με θαλασσινα
Το μενού που έχει διαμορφώσει ο Αστέριος Σούσουρας περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ που σερβίρει επί χρόνια στην Κρυοπηγή.