Λένε ότι το ψάρι δεν ζει στη στεριά... Ψέμα! Γιατί στο Τραβόλτα το ψάρι ζει και βασιλεύει σε μια ψαροταβέρνα τοποθετημένη σε urban περιβάλλον που καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις πως ακούς τον ήχο των κυμάτων, πως αισθάνεσαι την αλμύρα της θάλασσας σε κάθε πιάτο που ετοιμάζεται με «χορευτικό τρόπο». Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκος, ιδιοκτήτης και γνωστός από τα Cookoovaya, Basegrill και Hoocut, απαντά στα ερωτήματα που σου έρχονται αυθόρμητα την πρώτη φορά που επισκέπτεσαι το Τραβόλτα (και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία).

 

— Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του ψαριού ως πρώτης ύλης;

Η μικρή χρονική διάρκεια που έχεις για να το διατηρήσεις φρέσκο και κατάλληλο για κατανάλωση. Το ψάρι είναι μαγικό προϊόν, γιατί σε σπρώχνει, σε αναγκάζει να κινείσαι πολύ γρήγορα, να σκέφτεσαι πολύ γρήγορα, κι αυτή είναι η ιδιαιτερότητα αλλά και η σπουδαιότητά του.

 

Θα πρότεινα να φτιάξει κανείς ένα μενού προσαρμοσμένο στα γούστα του, λαμβάνοντας υπόψη τα κομβικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του Τραβόλτα, το τηγάνι, τη σχάρα, τα μαγειρευτά και, βέβαια, τα ωμά του.


— Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια ψαροταβέρνα στο Περιστέρι και ποια είναι η σχέση σας με τη μαγειρική αυτού του είδους;

Η σκέψη μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα εστιατόριο για το ψάρι με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που ακολουθήσαμε και στο Basegrill, και με την ίδια επιτυχία. Άλλωστε, η σχέση μας με τη θάλασσα κρατάει χρόνια λόγω εντοπιότητας, παιδικών αναμνήσεων και ιστοριών. Το ψάρι, λοιπόν, είναι συνυφασμένο με την ίδια μας την ύπαρξη.

 

Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις
Στο Τραβόλτα το ψάρι ζει και βασιλεύει σε μια ψαροταβέρνα τοποθετημένη σε urban περιβάλλον που καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις πως ακούς τον ήχο των κυμάτων. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


— Τι σχέση έχει ο Τραβόλτα με μια ψαροταβέρνα;

Για να καταφέρει κανείς να σεβαστεί την ιδιαιτερότητα του ψαριού, θα πρέπει να έχει χορευτικό ταλέντο, να είναι συντονισμένος στον ρυθμό και στην ταχύτητα και να βρίσκει την κατάλληλη μουσική, δηλαδή την κατάλληλη συνταγή. Το Τραβόλτα είναι ένα εστιατόριο που προσφέρει πιάτα με βάση το ψάρι και όλα όσα βγάζει η θάλασσα με μαγειρική τεχνική, σκέψη και πολλή πολλή δουλειά. Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα που έχουν μια φιλοσοφία, μια ιστορία.


— Τι μενού θα προτείνατε σε κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά το μαγαζί;

Θα πρότεινα να φτιάξει κανείς ένα μενού προσαρμοσμένο στα γούστα του, λαμβάνοντας υπόψη τα κομβικά χαρακτηριστικά της κουζίνας του Τραβόλτα, το τηγάνι, τη σχάρα, τα μαγειρευτά και, βέβαια, τα ωμά του.


— Ποια είναι η θέση που κατέχει το ψάρι στην ελληνική γαστρονομία;

Περίοπτη. Ο αριθμός των ελληνικών νησιών και το μήκος της ακτογραμμής της χώρας πιστοποιούν την υψηλή θέση που κατέχει το ψάρι στην ελληνική γαστρονομία.

 

Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Τραβόλτα, Ψαροταβέρνα Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222

FΒ: travolta Athens, Instagram: travoltaathens