Στο «Κουκουνάρι» στο Πάπιγκο για χορτόπιτα, χειροποίητο τραχανά και cheesecake με κατσικίσιο τυρί

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας.
0

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος που σε κάνει να ξαναερωτευτείς την Ελλάδα και να θυμηθείς για ποιον λόγο δεν αλλάζεις αυτήν τη χώρα με τίποτα. Σαν μια σχέση ετών που σε απογοητεύει μέσα στην καθημερινή τριβή, αλλά κάθε τόσο κάνει κάτι εξαιρετικό και σου θυμίζει τι είναι αυτό που αγάπησες σ’ εκείνη. Έτσι είναι και η Ήπειρος, ένας εξαιρετικός τόπος που σε μαγεύει με τη φύση, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη μουσική της και, φυσικά, τις γεύσεις της κουζίνας της.

Δεν είναι δύσκολο να σε παρασύρει ένας τέτοιος έρωτας. Να σε παρασύρει στην αλήθεια του, στην αγνότητα, σε όλα εκείνα που σε τραβούν μακριά από την πόλη και την καθημερινή ρουτίνα μιας ζωής που συνοψίζεται στην ιδιότητα της επαγγελματικής σου κάρτας. Η Κατερίνα και ο Γιώργος υπέκυψαν –ή μάλλον υποκλίθηκαν– στην ομορφιά των Ζαγοροχωρίων και έκαναν το Πάπιγκο, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ηπείρου, τόπο διαμονής και δημιουργίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους – απ’ αυτά που γράφονται χειρόγραφα και όχι σε μια ψυχρή οθόνη αφής.

Ξέρεις τι λένε για τους τόπους… Μεγαλουργείς εκεί όπου μένεις από επιλογή και όχι από επιβολή. Και το Κουκουνάρι της Κατερίνας και του Γιώργου επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα κουκλίστικο παντοπωλείο-καφενείο που θα βρεις στημένο πάνω σε μια βεραντούλα, καθώς βγαίνεις από το χωριό, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικές πισίνες της περιοχής, τις οποίες και θα επισκεφτείς οπωσδήποτε.

Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξεις το Κουκουνάρι, γιατί ειδικά τώρα το καλοκαίρι θα τραβήξουν το βλέμμα σου η ανθισμένη κληματαριά, τα ξύλινα τραπεζάκια με τις χρωματιστές κουρελούδες και, φυσικά, οι μυρωδιές από τα καλούδια που ετοιμάζει στην κουζίνα η Κατερίνα.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου.

Το Κουκουνάρι ακολουθεί την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, αλλά ακόμα περισσότερο εκφράζει την παραδοσιακή φιλοξενία της Ηπείρου. Σαν ένα στέκι που νιώθεις ότι βρισκόταν από πάντα εκεί, να σου εύχεται καλό κατευόδιο καθώς βγαίνεις από το χωριό ή να σε κερνάει κρύο νερό μετά την κατάβαση στις πηγές. Και παρά την απόλυτη εναρμόνισή του με το περιβάλλον του χωριού, το Κουκουνάρι παραμένει διαφορετικό απ’ όσα θα συναντήσεις στο Πάπιγκο.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Κατερίνα επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας. Από την ομελέτα με χωριάτικα αυγά και ζυμωτό ψωμί-επιτομή της ελληνικής γαστρονομίας, την αλευρόπιτα με χυλό και φέτα Ζαγορίου μέχρι την μπατσαριά, δηλαδή τη χωριάτικη χορτόπιτα με κρούστα από καλαμποκάλευρο, το Κουκουνάρι ανεμίζει υπερήφανα τη σημαία της αγνής διατροφής που ταιριάζει στην vegeterian φιλοσοφία.

Στα must-try o χειροποίητος τραχανάς με μανιτάρια της περιοχής, λάδι τρούφας και κεφαλογραβιέρα, τον οποίο πρέπει να γευτείς ασχέτως εποχής, για να ξανανιώσεις ότι δημιουργείς μια νέα γευστική ανάμνηση, σαν εκείνες των παιδικών σου χρόνων. Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του και το κέικ καρότου της Κατερίνας είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι σου.

Η σπιτική λεμονάδα, άκρως δροσιστική, είναι ό,τι καλύτερο κάτω από τη σκιά της κληματαριάς, ενώ το βράδυ ο Γιώργος φροντίζει προσωπικά τα κοκτέιλ με αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και τα ρακόμελα και τα οινόμελα που βρίσκουν τη θέση τους πάνω στα τραπεζάκια σε μια ατμόσφαιρα η οποία σε κάνει να νιώθεις πως ίπτασαι πάνω από τη γη, σε ένα μαγικό μικροσύμπαν.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη.

Ατμοσφαιρικές μουσικές, από electro επιλογές μέχρι ελληνικές διασκευές, θα σε κρατήσουν στο Κουκουνάρι, απολαμβάνοντας αυτές τις μικρές χαρές που έρχονται αναπάντεχα και πρέπει να τις ζεις όσο πιο έντονα μπορείς. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις κάποια στιγμή ένα από εκείνα τα μοναδικά live στη βεράντα με φίλους των παιδιών από τα Γιάννενα, που θα σε κάνουν να αισθανθείς μέλος μιας παρέας που μόλις γνώρισες και θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με προτάσεις που θα απολαύσεις τα ήσυχα απογεύματα στο Κουκουνάρι, είτε στη δροσιά της βεράντας είτε δίπλα στο τζάκι, αν είσαι χειμερινός επισκέπτης. Σε διαφορετικά σημεία του χώρου πωλούνται χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα από νέους σχεδιαστές, που μοιάζουν με μικρούς θησαυρούς τους οποίους μόλις ανακάλυψες σε ένα οικογενειακό σεντούκι και σε συνδέουν με την παράδοση των προγόνων σου.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου. Κι αν αυτό το κομμάτι είναι αναλώσιμο, είναι σίγουρο πως μέσα σου θα κρατήσεις μια άλλη εμπειρία που δεν αλλοιώνεται και θα σε συνοδεύει μαζί με το χαμόγελο της Κατερίνας και του Γιώργου. Δύο νέων ανθρώπων που επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του

Κουκουνάρι στο Πάπιγκο, Καφενείο - Παντοπωλείο - Βιβλιοπωλείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ