ΣΤΟ ΡΑΚΟΥΜΕΛ ΕΦΤΑΣΑ
μεσημέρι Σαββάτου. Σε φυσιολογικές συνθήκες, άνευ Covid-19 και περιορισμών, αυτήν τη μέρα και αυτή την ώρα θα είχαν μαζευτεί στο μαγαζί οι προσκυνητές της λαϊκής που γίνεται στην Καλλιδρομίου και το μαγαζί θα είχε live μουσική.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πια έτσι. Το μεγάλο πεζοδρόμιο του μαγαζιού, στην Μπενάκη, δεν έχει τα τραπεζάκια του και από μέσα δεν ακούγεται μουσική. Υπάρχει, όμως, ζωή και κίνηση γιατί το Ρακουμέλ αποφάσισε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να προσφέρει σε όλους το κρητικό φαγητό του με διανομή στο σπίτι, μέσω Wolt.


«Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές στην εστίαση και θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές. Ο κόσμος έχει στερηθεί το περιβάλλον του εστιατορίου και τη γαστρονομική εμπειρία που είχε συνηθίσει να απολαμβάνει. Το delivery μέχρι πρότινος αφορούσε το πρόχειρο φαγητό και πλέον δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τι επιθυμίες των καταναλωτών. Τα εστιατόρια, από την άλλη, έχασαν την δουλειά και τον κόσμο που είχαν συνηθίσει να φιλοξενούν στα τραπέζια τους και άρχισαν να ψάχνουν τρόπο να ανακτήσουν τη σχέση που είχαν με τους θαμώνες τους.

 

Έτσι κάπως, άρχισαν να διευρύνονται οι υπηρεσίες διανομής και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, ακόμη και όταν η πανδημία θα έχει φύγει. Οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν ήδη αλλάξει και έχει αρχίσει μια νέα εποχή. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, οπότε και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε όσους μας πιστεύουν και μας αγαπούν τόσα χρόνια» μας λέει ο Γιάννης Μπεγνής, ιδιοκτήτης του Ρακουμέλ, που ξεκίνησε την πορεία του πριν από 15 χρόνια, όταν το άνοιξε η μητέρα του, Αργυρώ Αθανάτου.

 

Εκτός από τα μαγαζιά, η πανδημία έχει χτυπήσει και τους παραγωγούς. Για εμάς, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους προμηθευτές μας. Έτσι, οι πρώτες ύλες μας παραμένουν ίδιες. Το παρθένο ελαιόλαδο που βρίσκεται στα πιάτα μας είναι από την Μονή Τοπλού, το ξύγαλο από την Σητεία, η γραβιέρα από τα Σφακιά και οι αλατσολιές από τα Χανιά. 


Παρακολουθώ τη δουλειά στην κουζίνα και όλη τη διαδικασία προετοιμασίας της κάθε παραγγελίας. Τίποτα δεν έχει γίνει στην τύχη. Μαζί με την κάθε παραγγελία, φεύγουν δώρο φιλέματα από την Κρήτη, που φτιάχνουν έναν ολοκληρωμένο μεζέ που θα απολαμβάναμε με την ρακή μας, στη πλατεία ενός χωριού.

 

«Θέλουμε να προσφέρουμε αυτή την εμπειρία σε όλους που θα επιλέξουν να παραγγείλουν το φαγητό μας. Θέλουμε να στείλουμε το Ρακουμέλ σε κάθε σπίτι» μας λέει ο Γιάννης και ταυτόχρονα μας δείχνει τις craft τσαντούλες με τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα, όλα με illustration που θυμίζουν Κρήτη και σχηματίζουν χαμόγελα.

 

Συνεχίζοντας, μας λέει: «Εκτός από τα μαγαζιά, η πανδημία έχει χτυπήσει και τους παραγωγούς. Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους προμηθευτές μας. Έτσι, οι πρώτες ύλες μας παραμένουν ίδιες. Το παρθένο ελαιόλαδο που βρίσκεται στα πιάτα μας είναι από την Μονή Τοπλού, το ξύγαλο από τη Σητεία, η γραβιέρα από τα Σφακιά και οι αλατσολιές από τα Χανιά. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε ακέραιη και την ποιότητά μας.»

 

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery
Ο Γιάννης Μπεγνής, ιδιοκτήτης του Ρακουμέλ.


Αυτό που μου αρέσει στο Ρακουμέλ είναι ότι, εκτός από μεμονωμένα πιάτα, μπορεί κάποιος να παραγγείλει τρία, διαφορετικά μενού. Το πρώτο είναι το κρητικό, με τα πιάτα που έχουν αγαπηθεί περισσότερο, το δεύτερο είναι vegan, με όλα τα χορτοφαγικά πιάτα, και το τρίτο είναι το winter comfort, που έχει πιάτα δημιουργημένα για να μεταφέρουν ζεστασιά και ανακούφιση.

 

«Στην προηγούμενη καραντίνα δημιουργήσαμε τα Sunday Project με την Ιάνθη Μιχαλάκη, όπου προσφέραμε ολοκληρωμένα μενού για ένα κυριακάτικο τραπέζι και μπορούσε κάποιος να τα παραλάβει από το κατάστημα, κατόπιν συνεννόησης. Το ίδιο συνεχίζουμε με την Wolt και τα ολοκληρωμένα μενού που υπάρχουν ως επιλογή» εξηγεί ο Γιάννης ενώ παράλληλα μας ενημερώνει για τα νέα πιάτα του μενού που έχει επιμεληθεί η Ιάνθη, όπως το πατατόψωμο με τα κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, τη μαραθόσουπα, το μοσχαράκι κατσαρόλας με τη φακή και τους τραχανοκεφτέδες με το λουκάνικο και τη γραβιέρα.


Επιπλέον, από το Ρακουμέλ μπορούμε να παραγγείλουμε τη διάσημη φάβα του, κοχλιούς μαγειρεμένους παραδοσιακά και νόστιμα, αυγά με στάκα και πατάτες τηγανιτές, κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι, απάκι και μυζηθροπιτάκια και ένα σωρό άλλα κρητικά πιάτα. Το μενού ολοκληρώνεται με δύο γλυκά, τη σφακιανή πίτα με μέλι αλλά και το vegan παγωτό από το Cats and Monsters.

 

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery
«Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, οπότε και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».

 

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery
«Θέλουμε να προσφέρουμε αυτή την εμπειρία σε όλους που θα επιλέξουν να παραγγείλουν το φαγητό μας. Θέλουμε να στείλουμε το Ρακουμέλ σε κάθε σπίτι».

 

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery
Παραδοσιακά μαγειρεμένοι κοχλιοί.


Ρακουμέλ, Μπενάκη 71, τηλ 2103800506, Facebook, Instagram