Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Μαζί με τη γιόγκα, το πιλάτες, τον βιγκανισμό και την οικολογία, δημιουργήθηκε η ανάγκη για απόλαυση ροφημάτων ευεργετικών για τον οργανισμό και το τσάι μπορούσε να προσφέρει και γεύση και υγεία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Έχει ιστορία που ξεπερνάει τα 5.000 χρόνια, ασιατική καταγωγή και άπειρους μύθους που συνοδεύουν την ανακάλυψη αλλά και την πορεία του στον χρόνο. Το τσάι με τις άπειρες ποικιλίες και τα αρώματά του είναι ένας κόσμος που είναι αδύνατον να γνωρίσει κανείς απόλυτα, ακόμη και αν αφιερωθεί σε αυτό όλη του τη ζωή. Όμως κάθε βήμα που κάνεις προς αυτό είναι μια μοναδική εμπειρία και αξίζει τον κόπο.


Στην Ελλάδα αργήσαμε να ανακαλύψουμε τον θαυμαστό κόσμο του τσαγιού. Δεν είχαμε, βλέπεις, αποικίες στη μακρινή Ασία, οπότε ούτε και την ευκαιρία να το φέρουμε στη χώρα μας και να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Είχαμε πάντα τα βότανα της ελληνικής γης που αναλάμβαναν να μας ζεστάνουν και να μας θεραπεύσουν. Το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης μας, για άλλους είναι τσάι και για άλλους αφέψημα. Εξάλλου, μία από τις βασικές διαφορές του είναι πως δεν περιέχει καφεΐνη.

Το πραγματικό τσάι οι περισσότεροι Έλληνες το ανακάλυψαν μεταπολεμικά και αφού ξεκίνησαν να ταξιδεύουν. Τη δεκαετία του '90 έκαναν την εμφάνισή τους κάποιες τσαγερί, φτιαγμένες με μεράκι και μεγάλες δόσεις floral πορσελάνης, αλλά και πάλι ήταν πολύ λίγες για να πούμε ότι δημιουργήθηκε ένα κίνημα λατρείας του τσαγιού. Τότε οι συνήθειες των Ελλήνων ήταν πολύ διαφορετικές και η απόλαυση είχε τελείως διαφορετική κουλτούρα.

Είναι αλήθεια πως αυτό το εκλεπτυσμένο φυτό έχει τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλο δέσιμο και ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις σε όποιον μπει στη διαδικασία να το γνωρίσει πιο στενά. 


Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όμως, το τσάι έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας και να αγαπιέται από όλο και περισσότερους. Αυτό έχει άμεση σχέση με όλη τη διαδικασία αυτοβελτίωσης που πολλοί υιοθέτησαν, καθώς και με τη στροφή σε έναν πιο φυσικό και πράσινο τρόπο ζωής. Μαζί με τη γιόγκα, το πιλάτες, τον βιγκανισμό και την οικολογία, δημιουργήθηκε η ανάγκη για απόλαυση ροφημάτων ευεργετικών για τον οργανισμό και το τσάι μπορούσε να προσφέρει και γεύση και υγεία.

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Προσπάθησα με τσάι μήλο και μαύρο τσάι να θυμηθώ τη γεύση που έχει το τσάι στην Iστανμπούλ, όπου το απολαμβάνουν κάθε ώρα της μέρας, ακόμη και με το φαγητό τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνάντησα την Άννα Δέτση που υπηρετεί το τσάι, όπως συνηθίζει να λέει, εδώ και τρεις δεκαετίες στο «Τσάι», με το οποίο διατηρεί στενή συνεργασία. Το «Τσάι» βρίσκεται στο Κολωνάκι και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Meslna, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσαγιού από τη δεκαετία του '80 και έχει έδρα τη Σρι Λάνκα. Το επισκέφτηκα για να προμηθευτώ μερικές νέες ποικιλίες τσαγιού, να βρεθώ σε ένα περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για να αναδεικνύει τη φιλοσοφία του και να βρω μερικά από τα περίφημα εκείνα μπουμπουκάκια που φτιάχνονται από φύλλα τσαγιού, τα οποία, όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, ανοίγουν, ξεδιπλώνοντας άρωμα και απαλή γεύση.

Η μικρή κουβέντα που είχα με την Άννα αποδείχτηκε θησαυρός, καθώς εκείνη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα βήματά του στην Ελλάδα αλλά και να ασχοληθεί βαθιά μαζί του.

«Τα τελευταία χρόνια το τσάι έχει αποκτήσει φανατικούς λάτρεις. Και είναι πολύ σημαντικό το ότι το τσάι προτιμάται πια πολύ από τους νέους που θέλουν να ανακαλύπτουν τις ποικιλίες του και να δοκιμάζουν τις δυνατότητές του. Πλέον το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε περιλαμβάνει από πολύ μικρά παιδιά μέχρι μεγάλες ηλικίες, που το ανακάλυψαν πιο αργά ή αναγκάστηκαν να κόψουν τον καφέ και αναζητούσαν ένα ρόφημα που θα τους τόνωνε και θα τους έδινε ενέργεια» μου λέει, ενώ στη συνέχεια μου αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, του Κυριάκου, που από το δημοτικό επιλέγει μόνο του τις ποικιλίες που θα δοκιμάσει, έχει γράψει ήδη ένα μικρό διήγημα για το τσάι και μυεί τους φίλους του σε αυτό.

Είναι αλήθεια πως αυτό το εκλεπτυσμένο φυτό έχει τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλο δέσιμο και ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις σε όποιον μπει στη διαδικασία να το γνωρίσει πιο στενά. Αναρωτιέμαι αν είναι ένα δαπανηρό γούστο και αν απευθύνεται μόνο σε λίγους, αλλά η Άννα μου εξηγεί: «Μπορεί κάποιος να βρει καλό τσάι σε πολύ οικονομικές τιμές. Στο "Τσάι", όπου εισάγουμε αποκλειστικά κάποιες πολύ καλές ποικιλίες, έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλές τιμές. Το "Τσάι" είναι πολύ πιο ακριβό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν, τώρα, κάποιος θέλει να μυηθεί στον κόσμο του και να δοκιμάσει, για παράδειγμα, κάποια σπάνια ποικιλία που καλλιεργείται με ειδικό τρόπο στην Ιαπωνία, θα χρειαστεί να δώσει σημαντικό χρηματικό ποσό».

Σκέφτομαι πως η μελέτη του τσαγιού, η εξερεύνησή του και η περιήγηση στον κόσμο του έχει πάρα πολλά κοινά με το κρασί. Απαιτείται μεγάλη αφοσίωση για να τα γνωρίσεις, κι επίσης και στα δύο υπάρχουν άπειρες επιλογές για να πειραματιστείς και να εξερευνήσεις.

«Οι γευσιγνώστες του τσαγιού είναι από τους πιο καλοπληρωμένους ανθρώπους του κόσμου. Και είναι λογικό. Η μελέτη του τσαγιού δεν τελειώνει ποτέ. Ασχολούμαι τριάντα χρόνια μαζί του και νιώθω ότι γνωρίζω ελάχιστα γι' αυτό. Με το τσάι δεν πλήττω ποτέ» μου λέει η Άννα, ενώ παράλληλα με ξεναγεί σε διάφορες ποικιλίες, καθεμία με το δικό της, ξεχωριστό άρωμα και τη δική της ιστορία. Μαύρο, δυνατό τσάι από την Κεϋλάνη, γιαπωνέζικο Matcha, που έχει καταφέρει να γίνει trend της εποχής, πράσινο από την Κίνα και την Taiwan, Oolong με λουλούδια, φλούδες πορτοκάλι ή μπαχάρια στην ινδική, ιδιαίτερη εκδοχή του.

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Δεν ήταν εύκολο να επιλέξω τις ποικιλίες που θα δοκίμαζα και δύσκολα τιθάσευσα τη διάθεσή μου να μυρίσω όλα τα μαγικά μεταλλικά κουτιά που βρίσκονταν μπροστά μου, αλλά ήξερα πως η όσφρηση δεν αντέχει απανωτές αρωματικές επιθέσεις και έπρεπε να περιοριστώ σε πέντε-έξι δοκιμές. Γύρω μου μαντεμένιες και γυάλινες τσαγιέρες, αξεσουάρ προετοιμασίας, κούπες, σουρωτηράκια και σκεύη φύλαξης του τσαγιού μού προκαλούσαν τη διάθεση να γυρίσω σπίτι, να φορέσω το κιμονό μου και να γίνω η πρώτη γκέισα της Κυψέλης.

«Το τσάι έχει μια όμορφη ιεροτελεστία και η όλη διαδικασία παρασκευής του έχει νόημα να γίνεται στον χρόνο που της πρέπει. Είναι όμορφο να ετοιμάζεις το νερό, να παρακολουθείς τα μικρά φύλλα να ανοίγουν στην επαφή μαζί του, να αφήνεσαι στο άρωμα, να παρακολουθείς τα χρώματα να ξεδιπλώνονται. Εκτός από τη γεύση του και την ευεργετική του δράση ως ενός απόλυτα φυσικού προϊόντος που καλλιεργείται με αγνό τρόπο στις φυτείες, η διαδικασία προετοιμασίας του είναι ένα ακόμη ένα δώρο που σου προσφέρει, η δυνατότητα να κάνεις κάθε μέρα κάτι όμορφο για τον εαυτό σου, που σου χαρίζει ευεξία, απόλαυση, τόνωση και ομορφιά. Το τσάι είναι ένα εσωτερικό ντους για τον οργανισμό. Μια κάθαρση» μου λέει η Άννα καθώς φεύγω από το κατάστημα, ανυπομονώντας να γυρίσω σπίτι, να ανάψω τζάκι και να φτιάξω την πρώτη κούπα.


Έτσι έγινε. Γύρισα σπίτι, έβγαλα τις τσαγιέρες και τα φλιτζάνια και υποδέχτηκα τον Γιώργο Αδάμο για να κάνουμε μια φωτογράφιση γεμάτη γεύση και άρωμα. Προσπάθησα με τσάι μήλο και μαύρο τσάι να θυμηθώ τη γεύση που έχει το τσάι στην Iστανμπούλ, όπου το απολαμβάνουν κάθε ώρα της μέρας, ακόμη και με το φαγητό τους. Ζεστό, δυνατό τσάι ακόμη και το καλοκαίρι, κάτι σαν εσωτερική ανάγκη και απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητάς τους. Βουτήξαμε μπουμπούκια από φύλλα ινδικού τσαγιού και τα είδαμε να ζωντανεύουν στο νερό, δοκιμάσαμε Oolong με άνθη καλέντουλας και καλαμποκιού, θυμηθήκαμε την απαλή επίγευση του πράσινου τσαγιού.

Θα μπορούσε όλο αυτό να εξελιχθεί σε ένα απρογραμμάτιστο afternoon tea αν είχαμε φροντίσει να έχουμε κάποια συνοδευτικά εδέσματα. Εκεί, ξαφνικά θυμήθηκα την pastry-chef Καλλιόπη Αναγνωστή, aka Madame Gâteaux, η οποία έχει δημιουργήσει σε μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που λειτουργεί παράλληλα και ως tearoom που φιλοξενεί tea party λίγων ατόμων.

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Η pastry-chef Καλλιόπη Αναγνωστή, aka Madame Gâteaux.
Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Το Tearoom μας είναι σαν μια χρονοκάψουλα, που με τη διακόσμηση, τα σερβίτσια και τη μουσική του, σε μεταφέρει σε εκείνες τις εποχές.

Η Καλλιόπη, που σπούδασε Ζαχαροπλαστική στο Λονδίνο και δούλεψε στον τομέα του απογευματινού τσαγιού σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το θρυλικό 5 Savoy, σκέφτηκε να επαναφέρει τον θεσμό των tea parties της παλιάς εποχής στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μίλησα μαζί της και ζήτησα να μάθω παραπάνω.

«Το κάλεσμα για απογευματινό τσάι είναι μια συνήθεια που υπήρχε στα αστικά σπίτια τις περασμένες δεκαετίες και ήθελα να την επανασυστήσω, κατά κάποιον τρόπο, στις νεότερες γενιές. Γιατί αυτό όλο το concept είναι εξ ολοκλήρου vintage. Το Tearoom μας είναι σαν μια χρονοκάψουλα που με τη διακόσμηση, τα σερβίτσια και τη μουσική του σε μεταφέρει σε εκείνες τις εποχές» μου λέει και καταλαβαίνω το μεράκι για τη δουλειά της.

Στη συνέχεια μου εξηγεί πως κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στο Tearoom, από τον καναπέ μέχρι τα πορσελάνινα φλιτζάνια και τα κεντητά τραπεζομάντιλα, είναι αυθεντικά vintage αντικείμενα των δεκαετιών του '40, του '50 και του '60, που έχει συλλέξει με κόπο και αγάπη. Αν και πιστεύω ότι το τσάι μπορεί κανείς να το απολαύσει υπέροχα χωρίς να το συνοδεύσει με κάποιο έδεσμα, τρελαίνομαι με την ιδέα ενός μεγάλου τραπεζιού γεμάτου νόστιμα πιάτα και τσαγιέρες ξέχειλες με το πολύτιμο ρόφημα, γι' αυτό και ζητάω να μάθω τι ακριβώς σερβίρει στο απογευματινό τσάι της και ποιες γεύσεις πιστεύει ότι ταιριάζουν μαζί του.

«Το afternoon tea στην Αγγλία είναι ένα πλήρες γεύμα, με συγκεκριμένα πιάτα. Ξεκινά από τα αλμυρά, που συνήθως είναι μικρά σάντουιτς αλλά και αλμυρές τάρτες, κις και μάφιν. Συνεχίζει με scones, τα σκωτσέζικα ψωμάκια που σερβίρονται με clotted cream και μαρμελάδες, και στο τέλος σερβίρονται τα γλυκά, που μπορεί να είναι petit-fours, τάρτες, εκλέρ, μακαρόν και ένα σωρό άλλα.

Τα τσάγια που σερβίρονται στο afternoon tea είναι επίσης αρκετά συγκεκριμένα. Συνήθως, προτιμάται το μαύρο τσάι. Στο pairing του τσαγιού με το φαγητό δεν υπάρχει τυφλοσούρτης και είναι ένα αρκετά υποκειμενικό θέμα. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να κάνω pairing και πάντοτε προτείνω στους καλεσμένους αυτό που θεωρώ πως ταιριάζει περισσότερο με το μενού που επέλεξαν.

Συνδυασμοί που λατρεύω είναι το Earl Grey, που έχει νότες περγαμόντου, με γλυκά που περιέχουν εσπεριδοειδή ή και με μαύρη σοκολάτα. Ένα ντελικάτο, ανθικό τσάι, όπως ένα πράσινο jasmine tea, θα το συνδύαζα με μια αντίστοιχα ντελικάτη και ήπια γεύση, π.χ. ένα βιεννέζικο μπισκότο βανίλιας ή finger sandwiches με αγγούρι και τυρί κρέμα. Εάν ήθελα να σερβίρω μια quiche lorraine ή ένα πατέ συκωτιού, θα επέλεγα ένα τσάι με πιο έντονο προφίλ, όπως το Lapsang Souchong, που έχει καπνιστή γεύση».

Συνεχίζοντας την κουβέντα μου με την Καλλιόπη, μου επιβεβαιώνει κι εκείνη πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που προτιμούν το τσάι από τον καφέ και αναζητούν πληροφορίες γι' αυτό και μου τονίζει τη σημαντικότητα της ιεροτελεστίας, είτε το απολαμβάνουμε μόνοι είτε με παρέα. Στο τέλος, μου μιλάει για το savoir vivre του tea party και τη γοητεία του.

Madame Gâteaux, Ζαν Μωρεάς 72, Χαλάνδρι, 6974 182192 & 211 1848109, www.madamegateaux.gr

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Έβγαλα τις τσαγιέρες και τα φλιτζάνια και υποδέχτηκα τον Γιώργο Αδάμο για να κάνουμε μια φωτογράφιση γεμάτη γεύση και άρωμα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ασταμάτητα γι' αυτό στην προσπάθεια να μεταδώσω τον ενθουσιασμό μου, αλλά θα περιοριστώ να πω ότι για να ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι στον κόσμο του δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μια κούπα και μια ποικιλία που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, μπορεί κάποιος να μπει στη διαδικασία να αποκτήσει τσαγιέρες ή και κάποια άλλα ειδικά αξεσουάρ, όπως ένα θερμόμετρο ή ένα χρονόμετρο, που θα τον βοηθήσουν για την ακόμα πιο ακριβή προετοιμασία.


Για να αποκτήσετε μια καλύτερη άποψη αλλά και να προμηθευτείτε τσάγια πολύ καλής ποιότητας, όπως και κομψά αξεσουάρ, μπορείτε να επισκεφτείτε:

Το Τσάι, στο οποίο υπάρχουν ιδιαίτερες ποικιλίες τσαγιού καθώς και διάφορα αξεσουάρ για την ιεροτελεστία τους. Άνευ πανδημίας και περιορισμών, στον ίδιο χώρο μπορείτε να απολαύσετε το τσάι σας μαζί με εδέσματα που φτιάχνονται στην κουζίνα του μαγαζιού.

Αλ. Σούτσου 19, 210 3388941, www.tea.gr

• Το κατάστημα Ο δρόμος του τσαγιού, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα τσαγιών, συνδυασμένη με μια πλούσια συλλογή μεσογειακών βοτάνων και μπαχαρικών. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε μοναδικά αξεσουάρ για την προετοιμασία και την απόλαυση του τσαγιού σας.

Καψάλη 5, Αθήνα, 210 7221460, www.tearoute.gr

Πώς πίνεται σωστά το τσάι και πού θα βρεις τα καλύτερα τσάγια στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο δρόμος του τσαγιού.

• To Les Connaisseurs, στο οποίο βρίσκονται τα διάσημα τσάγια από τη Γαλλία, Marriage Frères, σε διάφορες εκδοχές και σε μαγικές συσκευασίες που ολοκληρώνουν ιδανικά την απόλαυσή τους.

Golden Hall-Ισόγειο, 210 6814366, www.lesconnaisseurs.gr

• Το Παιώνια, στο Κουκάκι, στο οποίο θα βρείτε τσάι, αλλά και βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Φαλήρου 32, Αθήνα, 210 3410260, www.peonia.gr

• Τον Οίκο Τσαγιού Madras, που είναι εξαιρετικά ενημερωμένος και αφοσιωμένος στο τσάι και εκεί θα βρείτε εξαιρετικές ποικιλίες αλλά και κατάλληλα αξεσουάρ για να ξεκινήσετε την πιο σοβαρή ενασχόληση μαζί του.

Βουλής 7, Σύνταγμα, 210 3242777 // Νοταρά 21, Πειραιάς, 210 4118067, www.madras.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Πώς να φτιάξεις τον τέλειο καφέ στο σπίτι; Ένας βραβευμένος barista εξηγεί

Γεύση / Πώς να φτιάξεις τον τέλειο καφέ στο σπίτι; Ένας βραβευμένος barista εξηγεί

Ο Στάθης Κορεμτάς, τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας και 3ος παγκόσμιος πρωταθλητής στον καφέ φίλτρου, καθώς και barista trainer της TAF, μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε καφέ επαγγελματικού επιπέδου στο σπίτι.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hoggies ή πώς μια παρέα το έβαλε σκοπό να αλλάξει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Γεύση / Hoggies: Το fun project μιας παρέας αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Mια παρέα φίλων που την ενώνει το φαγητό ξεκίνησε να πειραματίζεται με συνταγές εμπνευσμένες από τις κουζίνες του κόσμου. Σημαντικό μέλος της, ο Νίκος Μαρόλης από το «Κρεοπωλείο ο Γιάννης» των Εξαρχείων, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το μενού του πρότζεκτ. Τους γνωρίσαμε στο Athens Street Food Festival 2022, εκεί όπου παρουσίασαν για πρώτη φορά τη νόστιμη ιδέα τους, προσφέροντας ένα πλήρες, comfort και νόστιμο γεύμα, «το σάντουιτς όπως πραγματικά του αξίζει».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ