Είναι πλέον επίσημο: η Αθήνα είναι εθισμένη στον καφέ, το επίπεδό του ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, δεν πρόκειται για ένα εφημερό trend αλλά για ένα κομμάτι της γεύσης –άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα– που ήρθε για να παραμείνει ποιοτικό. Δύσκολα υπάρχει επιστροφή από τα specialty χαρμάνια και τις μονοποικιλιακές σοδειές. 

 

Στο τρίτο κύμα του, μαζί με τα micro roasteries που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και οι μεγάλες, πιο μαζικής κατανάλωσης εταιρείες πρόσεξαν περισσότερο τον καφέ που προσφέρουν κι άρχισαν να επικοινωνούν την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε μια συνθήκη μέσα στην οποία οι baristi είχαν να δουλέψουν με ανώτερη κι εκλεκτή πρώτη ύλη, ενώ οι καταναλωτές είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν για οξύτητες, ξεχωρίζουν το aeropress από το chemex και το V60. 

 

Το Dope ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

 

Η πόλη λοιπόν ξέρει από καλό καφέ κι έχει καβαλήσει το τέταρτο κύμα του. Τέταρτης γενιάς καφεκόπτης, ο Αντώνης Τζαρουγκιάν πιστεύει ότι σε αυτό το κύμα, κι έχοντας πλέον τη γνώση, οι δεξιοτέχνες του είδους θα προσαρμοστούν ακόμα καλύτερα στις ανάγκες των repeaters τους, θα βελτιώσουν και θα προσφέρουν την εμπειρία του καφέ έχοντας ως γνώμονα τις προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή κι όχι ενός μυημένου, που και πάλι δύσκολα θα μείνει παραπονεμένος.

 

«Εδώ, ούτε απευθυνόμαστε μόνο σε κόσμο με εξεζητημένη παλέτα, ούτε θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κανέναν, στόχος μας είναι να δώσουμε τον καφέ που προτιμά η γειτονιά στην καλύτερη εκδοχή του». 

 

Dope
Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Με το «εδώ» αναφέρεται στο μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το καφέ που πρωτογνωρίσαμε στον δρόμο των πομολάδικων, στην οδό Βύσσης του εμπορικού τριγώνου, μόλις δημιούργησε κι ένα δεύτερο σπίτι, που μπορεί να διαφέρει εξωτερικά από το πρώτο αλλά προσφέρει τις  γεύσεις και τα αρώματα που αγάπησε το κέντρο. 

 

Στα μόλις είκοσι τετραγωνικά του μέτρα, ένας ασοβάτιστος, γυμνός τοίχος και οι κρεμασμένοι ξένοι τίτλοι περιοδικών κλείνουν το μάτι, θυμίζοντας το πρώτο μαγαζί. Κατά τ' άλλα, το ξύλινο και κίτρινο Dope της Κυψέλης έχει το δικό του μοναδικό ύφος.

 

Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι, ενώ τα ψωμιά, οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci, και τα σάντουιτς που έχει επιμεληθεί ο Δήμος Μπαλόπουλος έρχονται καθημερινά από το μικρό αρτοποιείο που διαθέτει το πρώτο Dope. 

 

Dope
«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Dope
Οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
 

 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εξέλιξης και αναβάθμισης του καφέ, οι connoisseurs έκαναν γευσιγνωσίες, τον έκριναν και μιλούσαν γι’ αυτόν όπως κάνουν άλλοι για το κρασί. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε, το Dope μπορεί να μην εξηγεί με περιπλοκότητα το βασικό του προϊόν, όμως ταιριάζει όσα ζυμώνει με αυτό, και ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

 

Τα γλυκά του μπριός, τα κέικ του (δοκιμάστε αυτό με το φιστίκι), η babka του και το cinnamon roll προσφέρονται φρέσκα και πολύ νόστιμα. Στα ράφια του θα βρείτε και ψαγμένα ψωμιά: μπαγκέτα σε παραδοσιακή συνταγή -προζυμένια, μόνο με αλεύρι, χωρίς μαγιά-, μπαγκέτα πολύσπορη με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, προζυμένιο καρβέλι, ένα ψωμί με καρύδι και κράνμπερις. 

 

«Αν και δεν την έχω ζήσει, περνάω δύο φορές τη μέρα από την περιοχή εδώ και κάποια χρόνια. Κάθε φορά μου άφηνε μια θετική αύρα, μια έντονη ενέργεια που δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Τώρα που γνωρίζουμε τον κόσμο της, βλέπω πως είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά-πρότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Καθώς η γειτονιά είναι ζωντανή μέχρι αργά, το Dope θα έχει και τη βραδινή του πλευρά, με λίγα προσεγμένα cocktails και κάτι απλό για φαγητό. 

 

Dope
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

 

Dope Roasting Co. Fokionos Negri, Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη.