Η νέα εποχή του καφέ

Η νέα εποχή του καφέ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Σήμερα ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον κόσμο. Αλλά η δημοφιλία του δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της οικονομίας, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. Η κουλτούρα του καφέ, εξαιρετικά ποικιλόμορφη και συνεχώς εναλλασσόμενη, επηρεάζεται άμεσα από οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, από την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η μοναδική σταθερά σε ό,τι έχει να κάνει με την κουλτούρα του καφέ θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι οι άνθρωποι. Οι απανταχού coffee lovers, δηλαδή όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τον καφέ όχι ως ένα απλό προϊόν ή μια πρωινή συνήθεια που επαναλαμβάνουν μηχανικά αλλά ως μια ιεροτελεστία που είναι κομμάτι της ζωής τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα δοκιμάσουν τα νέα trends, θα αναζητήσουν περισσότερη γνώση και θα δοκιμάσουν ό,τι πιο καινούριο και ιδιαίτερο κυκλοφορεί στον κόσμο του καφέ.

Λίγους μήνες πριν από 2023, λοιπόν, και όσο η κοινωνία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες ποικιλίες, γεύσεις, συνδυασμούς αλλά και τάσεις στον καφέ που αλλάζουν τα δεδομένα. Μερικές από αυτές ίσως ήρθαν για να μείνουν.

Ready To Drink

Χωρίς να αποτελεί απαραίτητα ένα νέο trend, οι καφέδες που βρίσκουμε στα ψυγεία –σε κουτάκια ή μπουκάλια– εντάσσονται στην κατηγορία Ready to Drink και με τον καιρό έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό. Πλέον, όλο και περισσότερες μικρές εταιρείες καφέ επενδύουν στους RTD καφέδες, από cold brews μέχρι παγωμένα latte.

Υγιεινός καφές & εναλλακτικά συστατικά

Εκεί που το wellness συναντά τη βιομηχανία του καφέ γεννιούνται οι καφέδες που έχουν εμπλουτιστεί με διάφορα πρόσθετα, όπως ο Procoffee, δημοφιλής στο TikTok και εμπλουτισμένος με πρωτεΐνη, ή περιλαμβάνουν εναλλακτικά συστατικά, από τα διάφορα είδη γάλακτος, π.χ. γάλα αμυγδάλου, σόγιας κ.ά. μέχρι καφέ μανιταριών ή το πολύ γνωστό πλέον matcha latte.

Η νέα εποχή του καφέ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Flash Brew

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που πίνουν μόνο παγωμένο καφέ. Είτε ανήκεις στην κατηγορία αυτή είτε όχι, ο Flash Brew φαίνεται πως έχει αποκτήσει ήδη το δικό του κοινό. Πρόκειται για καφέ που έχει εκχυλιστεί με ζεστό νερό και ψύχεται εκείνη την στιγμή. Έτσι αναδύονται οι γεύσεις του, χωρίς να αραιώνεται με παγάκια.

Βιώσιμος καφές

Πλέον θέλουμε να γνωρίζουμε από πού προέρχεται ο καφές μας, πώς καλλιεργήθηκε και ποιοι τον καλλιέργησαν. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι βιώσιμες εταιρείες αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές, κυρίως αυτές που έχουν πιστοποιήσεις από επίσημους οργανισμούς όσον αφορά τις πρακτικές, τις επαγγελματικές τους σχέσεις αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στο ίδιο πλαίσιο, συσκευασίες, ποτήρια και καλαμάκια είναι πλέον ανακυκλώσιμα – και αυτά προτιμώνται από το καταναλωτικό κοινό.

Στιγμιαίος, αλλά ποιοτικός καφές

Ενδεχομένως να θυμάστε το μεγάλο trend που γεννήθηκε στο TikTok κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdowns, τον dalgona coffee, δηλαδή έναν αφρώδη καφές, φτιαγμένο με στιγμιαία σκόνη καφέ, ζάχαρη, νερό και γάλα. Κάπου εκεί ξεκίνησε να εξαπλώνεται και η τάση του ποιοτικού στιγμιαίου καφέ που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι. Πλέον, μικρά και μεγάλα brands μπορούν να σας στείλουν τους καφέδες τους στο σπίτι, για να τους απολαμβάνετε καθημερινά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν πετάω ποτέ τίποτα, είναι πολύ σημαντικό για μένα να χρησιμοποιώ ό,τι έχω»

Αθηναίοι foodies / Ευγενία Ευσταθίου: «Δεν πετάω ποτέ τίποτα, χρησιμοποιώ ό,τι έχω»

Η 27χρονη φωτογράφος μιλά στη LiFO για την εμμονή της με τις κολοκύθες Hokkaido, την ενσυνείδητη plant-based διατροφή, καθώς και το πώς η μαγειρική την βοήθησε να επανακτήσει τον έλεγχο του σώματός της.
M. HULOT
Τρώγοντας στα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του Κορυδαλλού

Γεύση / Τρώγοντας στα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του Κορυδαλλού

Μαζί με τον Ζώη Χαλκιόπουλο, που γράφει πολλά χιλιόμετρα με το ινσταγκραμικό πρότζεκτ «searching for the perfect souvlaki», κάναμε μια βόλτα για να δοκιμάσουμε σουβλάκια με ιστορία, με κόκκινες σάλτσες που κρύβουν μυστικά και μπιφτέκια που πλάθονται το ίδιο εδώ και δεκαετίες, και ονομαστά τυλιχτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες

Γεύση / MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες

Θέλοντας να κάνουν το όνειρο της μητέρας τους πραγματικότητα, ο Θεόδωρος και ο Γιώργος Γεννιτσάκης άνοιξαν στο Παρίσι ένα μαγαζί που λειτουργεί ως ελληνικό παντοπωλείο το πρωί και ως εναλλακτικό καφενείο το βράδυ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ