H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Στην Αγιά η Αύρα και ο Αχιλλέας θα σου μαγειρέψουν με αθώα λαχανικά του μποστανιού τους, θα σου δείξουν ό,τι ομορφότερο στην περιοχή, θα σε πάνε βόλτα στο βουνό και θα σου μάθουν πώς μαζεύονται τα κεράσια (που έχουν τον τρόπο τους).
0

Αρχές Ιούνη, η εξοχή της Αγιάς κοκκινίζει σαν καρτ-ποστάλ. Το νοστιμότερο, τραγανό και πεντάγλυκο κεράσι της Ελλάδας κρέμεται προκλητικό σε ένα απέραντο βυσσινί σύμπαν μπροστά σου κι εσύ βιώνεις το όνειρο της Εδέμ ή το παιδικό σου απωθημένο, τρώγοντας κατευθείαν από το δέντρο όσες χούφτες μπορεί να αντέξει η λαχτάρα σου.


Ένα Σαββατοκύριακο στην Αγιά, στο γραφικό, πέτρινο Μεταξοχώρι και στο Κεφαλόβρυσο ή, αλλιώς, στο Δώτιον Πεδίον ανάμεσα στην Όσσα και το Μαυροβούνι περιλαμβάνει μια βουτιά σε έναν ολοδικό σου Αγιόκαμπο που ετοιμάζεται για την τουριστική στιγμή του, βόλτες καταπράσινες πλάι σε τρεχούμενα νερά, σκιερές οξιές και καστανιές με θέα από ψηλά στην επίπεδη ευφορία του κάμπου, με τα αηδόνια να σε νανουρίζουν και τα κοτσύφια να σε ξυπνούν σε μια εύκολα προσβάσιμη, αλλά ακόμα αγνή γωνιά της Ελλάδας ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα.

Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Όταν βρίσκεσαι στην Αγιά το νοστιμότερο, τραγανό και πεντάγλυκο κεράσι της Ελλάδας κρέμεται προκλητικό σε ένα απέραντο βυσσινί σύμπαν μπροστά σου.

• Η Αύρα Πανουσοπούλου, κόρη του γνωστού σκηνοθέτη, μικρή-μικρή εγκατέλειψε την πρωτεύουσα κι έχτισε στην Αγιά μια νέα ζωή, κλείνοντας, πανελλαδικά από τις πρώτες, σε βαζάκια τις νοστιμιές της κουζίνας της, που τώρα πια έχει εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο εργαστήρι. Tα yiam μαγειρεύονται με όλα τα αγνά και άγρια που δίνουν οι τέσσερις εποχές του βουνού.

Η ζωή της πια περιλαμβάνει τρεις γιους, έναν σύζυγο-ψηφιδογράφο, τον Αχιλλέα Αρχοντή, που έχει αναπαλαιώσει μαγικά με τα χέρια του ένα πέτρινο, παλιό σηροτροφείο της Αγιάς, το οποίο μπορείς να νοικιάσεις για να μείνεις. Η Αύρα και ο Αχιλλέας θα σου μαγειρέψουν με αθώα λαχανικά του μποστανιού τους, θα σου δείξουν ό,τι ομορφότερο στην περιοχή, θα σε πάνε βόλτα στο βουνό, θα σου μάθουν πώς μαζεύονται τα κεράσια (που έχουν τον τρόπο τους) και, αν έχεις όρεξη, οργανώνουν και μαθήματα μαγειρικής ή μαθήματα ψηφιδωτού. (6932 909527)

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Η Αύρα Πανουσοπούλου, κόρη του γνωστού σκηνοθέτη, μαγειρεύει με τα αθώα λαχανικά του μποστανιού της και κλείνει στο οργανωμένο εργαστήρι της στα βαζάκια του yiam τις νοστιμιές της κουζίνας της

• Σε ένα παλιό, πέτρινο σπίτι του παρθένου, πανέμορφου Κεφαλόβρυσου η ΟΣΣΑ ΚοινΣΕπ είναι μια ευκαιρία να περιπλανηθείς στους κερασώνες για ένα σεμινάριο κεραμικής με τη Σοφία Τερζίδου, να παρακολουθήσεις τον Θεόφιλο Μπακιρτζίδη να μεταμορφώνει τους κορμούς των δέντρων σε ηλεκτρικές, πολύτιμες κιθάρες ή απλώς να ψωνίσεις σπάνια χειροποίητα κομμάτια από τη μόνιμη έκθεση που συγκεντρώνει τους καλλιτέχνες της περιοχής στο πιο απρόσμενο κατάστημα, χαμένο κάπου στην άγρια φύση. (24940 22269, 6978 413146)

• Να επισκεφτείς το διπλό μοναστήρι Εισοδίων Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονα για τα βυζαντινά κτίσματα και τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα αλλά και τη θέα από ψηλά στον κάμπο.

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Σε ένα παλιό, πέτρινο σπίτι του παρθένου, πανέμορφου Κεφαλόβρυσου η ΟΣΣΑ ΚοινΣΕπ είναι μια ευκαιρία να περιπλανηθείς στους κερασώνες για ένα σεμινάριο κεραμικής με τη Σοφία Τερζίδου.

• Η βόλτα στα Βούναινα αξίζει για έναν περίπατο στο δάσος, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου αλλά και για μια επίσκεψη στο Κτήμα Γη και Υγεία. Ο Σάββας και η Βιβή καλλιεργούν βιολογικά το δικό τους δίκοκκο σιτάρι, ζέα και σίκαλη και το μεταποιούν σε ζυμαρικά και τραχανά με κατσικίσιο γάλα. Από δω θα ψωνίσεις και τα βιολογικά τους όσπρια. (6944 675600)

• Να ξεδιψάσεις με γάργαρο, βουνίσιο, κρυστάλλινο νερό στην παλιά βρύση έξω από το Κεφαλόβρυσο.

• Η διαδρομή Βελίκα-Μελίβοια είναι ένας πανεύκολος, μαγικός περίπατος μέσα από το ρέμα της Βελίκας, ένας παράδεισος φτιαγμένος από το γαλάζιο του Αιγαίου, δάση από πλατάνια, καστανιές, φτέρες και τρεχούμενα νερά, με ξύλινα γεφυράκια και οργανωμένες στάσεις για πικνίκ, ιδανική και για πιτσιρίκια, κλασική εκδρομή των σχολείων της περιοχής.

• Με αφετηρία τον Αγιόκαμπο και κατεύθυνση προς Πήλιο θα βρεις τις πιο μαγικές, απείραχτες παραλίες του βόρειου Πηλίου. Αγαπημένος ο Ρακοπόταμος, που αυτήν την εποχή προσφέρεται και για free-camping, μια φιδίσια διαδρομή με τα δέντρα να κρέμονται πάνω από το νερό, η άμμος, ύστερα τα κρυστάλλινα νερά.

Ένα μοναστήρι που δεν μοιάζει με τα άλλα

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου δεκατρείς ορθόδοξες μοναχές έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν σε έναν παράδεισο με καταπληκτικά εργαστήρια, κήπους, χωράφια και ζώα ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.

Την ανάβαση στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου την κάνεις με δύο σοβαρές αφορμές: να γνωρίσεις τον ήπιο, πανέμορφο Κίσσαβο και το Αισθητικό του Δάσος, ένα βουνό-βοτανικό κήπο, όπου οι σφένδαμοι, οι οξιές, ο μαύρος πεύκος, οι κρανιές, οι αρωματικές φλαμουριές και οι βελανιδιές καταλήγουν στην αλπική ζώνη με τα έλατα, και όλα αυτά μέσα σε μια διαδρομή μισής ώρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα καταπληκτικά, αγνά προϊόντα που φτιάχνουν οι μοναχές, αυτά που δεν μπορείς να βρεις στην πρωτεύουσα. Δεκατρείς ορθόδοξες μοναχές από την Αυστρία, την Εσθονία, την Αγγλία, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, όλες νεαρές και δροσερές σαν τα νερά του βουνού, κάτω από τη σκέπη της δυναμικότα της ηγουμένης Θεοδέκτης, έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν σε έναν παράδεισο με καταπληκτικά εργαστήρια, κήπους, χωράφια και ζώα ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.

Όλες με τα λάπτοπ και τα κινητά, χειρίζονται άψογα την τεχνολογία και τα τρακτέρ, καλλιεργούν οικολογικά και «πιστοποιημένα από τον Θεό και τη συνείδηση», σε μια όαση γαλήνης, σαν ανοιχτή αγκαλιά που δέχεται τους πάντες, ακόμα και σένα, για όσες μέρες δέχεσαι να προσφέρεις την προσωπική σου δουλειά στο σύνολο.

Η κοσμοπολίτικη σύνθεσή τους καθρεφτίζεται στα διαφορετικά προϊόντα τους. Καθεμιά βάζει τη σφραγίδα της χώρας της σε ό,τι παράγει: αναψυκτικά από σαμπούκο, μελισσόχορτο και άγρια μέντα, πρωτότυπα τυριά όπως το παυλοτύρι τους, που πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Βερολίνου, κασέρι με ρίγανη, φρέσκο αυστριακό topfen με βότανα που γίνεται χωρίς πυτιά, γραβιέρα με θρούμπι και βασιλικό, κεφίρ, τσίπουρο από σύκο και δαμάσκηνο, βιολογικό κρέας και κουνέλι, μέλι, καβουρμάς και θαυματουργές −τις έχω τσεκάρει− κρέμες για το δέρμα που φτιάχνονται με κατσικίσιο λίπος και βότανα του βουνού. «Ο κρίκος είναι η αγάπη!». Με ένα τηλεφώνημα, ό,τι θέλεις έρχεται σπίτι σου!

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ανατολή, 24940 81289

Το νοστιμότερο φαγητό

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Αξίζει να επισκεφθείς το διπλό μοναστήρι Εισοδίων Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονα για τα βυζαντινά κτίσματα και τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα αλλά και τη θέα από ψηλά στον κάμπο.

Αυτή την οικογένεια πρώτα θα τη λατρέψεις για τη φιλικότητα και το χαμόγελό της, μετά για την πεντάμορφη αφ' υψηλού θαλασσινή θέα της ταβέρνας της, για το σπαρταριστό ψάρι, το μαγικό τουρσί μπάμια και τις μαρμελάδες που φτιάχνει η Γερμανίδα μαμά Βαλτράουτ, για το μποστάνι του μπαμπά που δίνει τα ολόγλυκα, άγρια, τρυφερά βλίτα και όλα τα λαχανικά, για το νόστιμο «χέρι» της γλυκύτατης Βίκυς στο μαγείρεμα, για το άψογο σέρβις του Δημήτρη, που ψαρεύει και την ψαριά της ημέρας.


Μία από τις νοστιμότερες ταβέρνες της επικράτειας, που αξίζει για τον παχουλό, μαρινάτο γαύρο της, την τέχνη στο ψήσιμο του καλαμαριού, τα γεμάτα φρέσκα μύδια που αχνίζονται με κρασί, τις κρασάτες σουπιές, το άψογο ψήσιμο της σαρδέλας, τις αλάδωτες, τραγανές κροκέτες από μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Πολυδένδρι, 69744 80113

• Για βουνίσιο φαγητό, πλάι στο κελαρυστό νερό του ποταμού και κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών, με υπόκρουση τα τιτιβίσματα των πουλιών, το Κεραμίδι φημίζεται για τις γάστρες του κυρίου Παναγιώτη που ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Πρόβειο με πατάτες, ζυγούρι με μελιτζάνες, μοσχαράκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, κουνέλι λεμονάτο και ζεστός, σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων με τραγανή κρούστα.

Μεταξοχώρι, 24940 24030

 

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Μία από τις νοστιμότερες ταβέρνες της επικράτειας, που αξίζει για τον παχουλό, μαρινάτο γαύρο της,

• Πάνω στη γραφική πλατεία της Αγιάς, κάτω από τον ίσκιο της γιγάντιας φιλύρας, η σέξι «Ερασμία» σερβίρει ελληνικό στο μπρίκι με φόντο τα κοφτά κουρτινάκια ενός κουκλίστικου καφενέ που βγάζει και τσίπουρα με μεζέ, ντόπιο λουκάνικο και παστά, πατάτες με τυριά στον φούρνο και σουπιές κρασάτες.

Για παραθαλάσσιο καφέ και γλυκό

Το πιο παλιό, ιστορικό μπιτσόμπαρο του Αγιόκαμπου επιβιώνει πανέμορφο και ανακαινισμένο πάνω στο κύμα ή μέσα στον καταπράσινο κήπο με σπιτικά γλυκά και φαγητό για όλες τις ώρες. Από δω διοργανώνονται και όλες οι περιηγήσεις στην περιοχή, rafting, κανό, canyoning, river trekking, εκδρομές με 4x4 ή με φουσκωτό στις γύρω παραλίες. (6937 284446)

 

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Το Κεραμίδι φημίζεται για τις γάστρες του κυρίου Παναγιώτη που ψήνονται στον ξυλόφουρνο.

Ένας ωραίος φούρνος

Η κοκέτα και πρόσχαρη κυρία Φανή ανοίγει σπιτικό φύλλο για τις πίτες της, φτιάχνει εξαιρετική γαλατόπιτα και τυροπιτάκια κουρού που θα σου θυμίσουν τη μαμά σου. Ο Γιώργος, ο γιος της, αναλαμβάνει τις φιορεντίνες, τη σοκολατόπιτα, τα σοκολατένια μελοκούλουρα, το ελιόψωμο, το τυρόψωμο και τα κριτσίνια από ζέα.

Αρτοποιεία Γκουντογιάνη, πλ. Αγιάς, 24940 22444

 

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Η κοκέτα και πρόσχαρη κυρία Φανή ανοίγει σπιτικό φύλλο για τις πίτες της, φτιάχνει εξαιρετική γαλατόπιτα και τυροπιτάκια κουρού που θα σου θυμίσουν τη μαμά σου.

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη

Γεύση / To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη

Με εμπειρία στον χώρο της φιλοξενίας, η Νίκη Αλεξιάδου θα ανακοινώνει από εδώ και πέρα τις τοποθεσίες για τραπέζια που προάγουν την παράδοση με twisted τρόπους και που θα στήνονται σε αναπάντεχα σημεία όπως ένας μη επισκέψιμος αμπελώνας ή ένα μουσικό φεστιβάλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Hoggies ή πώς μια παρέα το έβαλε σκοπό να αλλάξει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Γεύση / Hoggies: Το fun project μιας παρέας αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Mια παρέα φίλων που την ενώνει το φαγητό ξεκίνησε να πειραματίζεται με συνταγές εμπνευσμένες από τις κουζίνες του κόσμου. Σημαντικό μέλος της, ο Νίκος Μαρόλης από το «Κρεοπωλείο ο Γιάννης» των Εξαρχείων, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το μενού του πρότζεκτ. Τους γνωρίσαμε στο Athens Street Food Festival 2022, εκεί όπου παρουσίασαν για πρώτη φορά τη νόστιμη ιδέα τους, προσφέροντας ένα πλήρες, comfort και νόστιμο γεύμα, «το σάντουιτς όπως πραγματικά του αξίζει».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ