«Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Guerilla chef Facebook Twitter
Το εν λόγω μπέργκερ είναι από μοσχαρίσιο κιμά, έχει κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, μια φέτα american cheese και κλείνεται σε ψωμάκια μπριος. Αυτό είναι όλο. Κοστίζει τρία ευρώ το μονό, τέσσερα το διπλό. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είμαι βέβαιη ότι πολλοί θα πανηγυρίσουν διαβάζοντας στον τίτλο τη λέξη «μπέργκερ», όπως και ότι θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα πουν «κι άλλο;». Για τους δεύτερους λοιπόν να πω ότι, πράγματι, αν δεν λείπει κάτι από τη street food σκηνή της Αθήνας, είναι τα μπέργκερ.

Ωστόσο το συγκεκριμένο, αν και πάρα πολύ λιτό, είναι δυσεύρετο, εκτός κι αν το προμηθεύεστε από την πιο γνωστή αλυσίδα fast food που το προσφέρει με μόλις ένα ευρώ, αν έχετε στηθεί σε ουρά κάτω από την πλατεία Συντάγματος γι’ αυτό μετά από ξενύχτι στο κέντρο, αν έχετε κάνει παραγγελία σε drive thru για να το ζήσετε όπως στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού – καταλάβατε.  

Για να δούμε την ιστορία του νέου μπεργκεράδικου της Αθήνας, θα πρέπει να το πιάσουμε από την ιδέα του «Tip the chef», ενός concept που είχε ξεκινήσει ο Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem όταν ήταν ακόμα στη σχολή μαγειρικής και μαζί με άλλους δύο συναδέλφους ήθελαν να στήσουν ένα εναλλακτικό catering ουσιαστικά.

«Δεν μας έβγαιναν τα νούμερα για να κάνουμε το αρχικό πλάνο νόμιμα, αλλά δεν θέλαμε να το κάνουμε και παράτυπα. Το αφήσαμε λοιπόν στην άκρη και ξεκινήσαμε το "Tip the chef", στόχος του οποίου ήταν τα μικρά events σε σπίτια. Ο οικοδεσπότης έβαζε την πρώτη ύλη και ανάλογα με το πόσο ευχαριστημένος έμενε από το event μας πλήρωνε», εξού και το όνομα. «Μόλις είχε ξεκινήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η εναλλακτική επιχειρηματικότητα ανθούσε και ο κόσμος τη στήριζε». Σκεφτείτε ότι έχει εξηγήσει αυτήν του την ιδέα σε TEDx το 2015.  

Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, αυτό το back to basics μπέργκερ έχει συγκεντρώσει γύρω του μια κοινότητα ανθρώπων της πόλης – νομίζω πως είναι το μοναδικό που έχει μία.

«Αλλά είδαμε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη οικονομική εξέλιξη για εμάς με αυτό το concept χωρίς να χαθεί κάτι από τον ρομαντισμό του, οπότε είπαμε "φτάνει, μέχρι εδώ". Πέρασε ένας χρόνος κατά τον οποίο δεν μπορούσα να εστιάσω σε κάτι. Το "Tip the chef" ήταν μια ξεκάθαρη ιδέα, αλλά μετά από αυτό ήθελα να κάνω διάφορα πράγματα».

Τότε προκύπτει το «guerilla chef», που θα πει «αντάρτης», προκειμένου να δικαιολογεί αυτό που είχε ή, μάλλον, αυτό που δεν είχε στο μυαλό του ο Fahd, ώστε να στέκεται και όταν θα ετοίμαζε ένα fine dining μενού σε μια ταράτσα, αλλά και την παρουσία του σε ένα φεστιβάλ στο οποίο θα ετοίμαζε φαλάφελ.  

Guerilla chef Facebook Twitter
«To μπέργκερ στην Αθήνα έχει φτάσει να είναι δεκαπέντε ευρώ υπόθεση. Εδώ ήθελα να μπορείς να φας τρία μπέργκερ, να πάρεις ένα αναψυκτικό και να δώσεις έντεκα ευρώ». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με αυτή την ονομασία ήθελε αρχικά να κατέβει στο Athens Street Food festival του 2017 με yakitori, «αλλά ούτε με αυτό έβγαιναν τα logistics, χρειαζόμασταν πολύ κόσμο κι εγώ δεν είχα καμία εμπειρία από αυτά τα φεστιβάλ. Ο τότε συνεργάτης μου πρότεινε να κάνουμε μπέργκερ, ήταν στο peak του τότε. Δεν μου καθόταν καλά στην αρχή, το έκαναν όλοι, αλλά συμφώνησα να το προχωρήσουμε».

Η συνταγή του μπέργκερ που από δω και πέρα θα τρώμε στο πεζοδρόμιο της Σολωμού στα Εξάρχεια, χωρίς να περιμένουμε τα φεστιβάλ, προέκυψε από ανάγκη, για πρακτικούς λόγους. «Μου έλεγαν να βάλουμε ντομάτα και απαντούσα ότι θα πρέπει να τις κόβεις τις ντομάτες και μετά, όσες μείνουν, να τις πετάξεις, κι εγώ έχω θέμα με τη φύρα στο φαγητό. Μετά έλεγαν να βάλουμε μαρούλι, αλλά ποιος θα έπλενε τόσα μαρούλια σε φεστιβάλ; Βγάλε το ένα, βγάλε το άλλο, και με έμπνευση από το πιο γνωστό τσίζμπεργκερ, που για μένα είναι το καλύτερο που υπάρχει στον πλανήτη, φθάσαμε σε αυτό του "Guerilla chef"».  

Guerilla chef Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Guerilla chef Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το εν λόγω μπέργκερ είναι από μοσχαρίσιο κιμά, έχει κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, μια φέτα american cheese και κλείνεται σε ψωμάκια μπριος. Αυτό είναι όλο. Κοστίζει τρία ευρώ το μονό, τέσσερα το διπλό. Ούτε πόσα γραμμάρια είναι το μπιφτέκι θα σας πουν, ούτε κάποια μυστική συνταγή έχει η σάλτσα, ούτε γραβιέρα Νάξου ήθελαν να του βάλουν, μια και είμαστε στην Ελλάδα.

«Μια χαρά είναι όλα αυτά, αλλά υπήρχε ένα τεράστιο κενό όσον αφορά το τοπ, μαθηματικά τουλάχιστον, μπέργκερ – δεν νομίζω ότι έχει πουλήσει άλλο περισσότερο από αυτό ποτέ στον κόσμο. Αυτό το κενό ήθελα να καλύψω αλλά και να το προσφέρω στην πιο “παραδοσιακή” εκδοχή του. Λείπει αυτή η απλότητα».

Πατάτες μην ψάξετε, δεν θα βρείτε. «Μου έλεγε κάποιος “οk, καταλαβαίνω να μην έχεις πατάτες, αλλά δεν θα έχεις ένα μπέργκερ με κοτόπουλο; Όλοι οι ανταγωνιστές έχουν!”. Δεν το κάνω όμως εξίσου καλό, δεν έχω φάει μπέργκερ κοτόπουλο και να πω “μα τι έφτιαξα”. Aν το είχα πει, μπορεί και να είχα. Όσο λιγότερα πράγματα προσφέρω, τόσο πιο εύκολο είναι να κρατάω την τιμή χαμηλά. To μπέργκερ στην Αθήνα έχει φτάσει να είναι δεκαπέντε ευρώ υπόθεση. Εδώ ήθελα να μπορείς να φας τρία μπέργκερ, να πάρεις ένα αναψυκτικό και να δώσεις έντεκα ευρώ». 

Guerilla chef Facebook Twitter
Η συνταγή του μπέργκερ που από εδώ και πέρα θα τρώμε στον πεζοδρόμιο της Σολωμού στα Εξάρχεια χωρίς να περιμένουμε τα φεστιβάλ προέκυψε από ανάγκη, για πρακτικούς λόγους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, αυτό το back to basics μπέργκερ έχει συγκεντρώσει γύρω του μια κοινότητα ανθρώπων της πόλης – νομίζω πως είναι το μοναδικό που έχει μία. Kάποιοι από αυτούς θυμούνται την πρώτη φορά που το δοκίμασαν, όταν ακόμα ήταν μέρος ενός νομαδικού πρότζεκτ και ρωτούσαν ανά διαστήματα τον Fahd αν και πότε θα ανοίξει μαγαζί.

«Ήθελα, λοιπόν, να κάνω ένα μέρος για να αράζουμε, να τρώμε μπέργκερ στο χέρι, να πίνουμε μπίρες (σ.σ. έχει από τους μικροζυθοποιούς της Strangebrew και σκοπεύει να φιλοξενήσει κι άλλους), να ακούμε μουσική, να γίνει προορισμός για κάτι παραπάνω από το φαγητό, να περνάς και να βρίσκεις κάποιον που ξέρεις ή να γνωρίζεις κάποιο ενδιαφέρον άτομο που δεν ήξερες».

Σχεδιάζει ένα στούντιο για web radio στο υπόγειο, θέλει να κάνει events νωρίς το απόγευμα τις Κυριακές, επικεντρωμένα στη μουσική – πανκ θα είναι, προς τιμή της γειτονιάς.  

Θα το κάνει και delivery, αλλά αν έχετε τον χρόνο, περάστε από κει να το δοκιμάσετε, το σημείο έχει γίνει ήδη σημείο συνάντησης.  

Guerilla chef Facebook Twitter
Αν έχετε τον χρόνο, περάστε από κει να το δοκιμάσετε, το σημείο έχει γίνει ήδη σημείο συνάντησης. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σολωμού 33, Εξάρχεια, 213 0287944 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάθε μέρα είναι καλή μέρα για τηγανητό κοτόπουλο

Γεύση / Πού θα φας τέλειο τηγανητό κοτόπουλο στην Αθήνα

Η σύντομη ιστορία του φαγητού που σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές, έχοντας ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες τα όρια του αμερικανικού Νότου και έχοντας κατακτήσει όλο τον κόσμο. Πλέον υπάρχουν πολλές διευθύνσεις στην Αθήνα για να το απολαύσουμε τραγανό και εθιστικά νόστιμο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν μόλις ένα καινούργιο μπαρ που θα συζητηθεί για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και για τα απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Γεύση / Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Λέμε πως, αν δεν φτάσει Ιούνιος, δεν μπορούμε να τη βρούμε ποιοτική και νόστιμη. Ισχύει όμως αυτή μας η πεποίθηση; Ο μανάβης του Παγκρατίου που εμπιστεύονται οι foodies, o Στέλιος Χαρκιωλάκης από το «Μποστάνι» της πλατείας Μεσολογγίου, μας λύνει μερικές απορίες για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κουζίνας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Psyche

Νέα άφιξη / Psyche: To νέο wine bar της Αθήνας είναι πολύ καλά κρυμμένο στην καρδιά του κέντρου

Αν και βρίσκεται ανάμεσα στους πολυσύχναστους δρόμους του Συντάγματος, είναι σχεδόν αδύνατο να το πιάσει το μάτι κάποιου περαστικού. Σε μια στοά του κέντρου μόλις άνοιξε ένα μέρος αφιερωμένο στο καλό κρασί και στις νόστιμες μπουκιές που μπορούν να το συνοδεύσουν, το επόμενο after work στέκι για χαλαρές βραδιές και συζητήσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Γεύση / Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Έχει συνδέσει το όνομά της με τα αχνιστά μύδια, με μια σαλάτα «ποικιλία», με τις γαρίδες που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Από τη δεκαετία του ’80 μια οικογενειακή ταβέρνα που διαχειρίζεται απλά την καλή πρώτη ύλη της έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλη την Αττική, και ας μην έχει θέα τη θάλασσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
LAGANUM

Athens Pride 2022 / Πώς μπορεί ένα εστιατόριο να δημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον;

Η Βάσια Κεβρικοσαίου και η Δήμητρα Κυλάκου είναι δίδυμο στη δουλειά και ζευγάρι στη ζωή. Εκτός από το να προσθέσουν στην περιγραφή των μαγαζιών τους στο Google πως προτείνονται για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, λένε και πως «όποιος είναι ανοιχτός έχει θέση εδώ» και εξηγούν πώς το εφαρμόζουν. Γιατί το φαγητό μάς ενώνει και πρέπει να σερβίρεται σε μέρη που μας κάνουν να νιώθουμε όλοι ασφαλείς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Γεύση / Τα vegan γλυκά της Αθήνας απευθύνονται σε όλους, γιατί πολύ απλά είναι πεντανόστιμα

Είτε είναι φτιαγμένα χωρίς ίχνος ζάχαρης, από τις πιο αγνές, βιολογικές πρώτες ύλες, είτε οι δημιουργοί τους τα αποκαλούν «street μαντσίλες», τα γλυκά χωρίς ζωικά προϊόντα που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη είναι τόσο πετυχημένα που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν τους λείπουν όντως τα αυγά και το βούτυρο. Μαζέψαμε δέκα διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλέον, τα βράδια στην Πειραιώς 260 παίζει μουσική, φαγητό, ποτό και γενικά, φασάρα

Γεύση / Πλέον, τα βράδια στην Πειραιώς 260 παίζει μουσική, φαγητό, ποτό και, γενικά, φασάρα

Μετά τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στο βιομηχανικό προαύλιο του Ταύρου συγκεντρώνονται οι θεατρόφιλοι και όχι μόνο, αφού η ομάδα του six d.o.g.s έχει στήσει εκεί ένα σκηνικό που περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες street food προτάσεις της πόλης, παγωμένα κοκτέιλ, μπίρες και μουσικές από ένα μεγάλο ηχητικό φάσμα που βγαίνουν μέσα από ένα ανοιχτό κοντέινερ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ