4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου
1

Η καθημερινότητά μας είναι γρήγορη και απαιτητική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με κομψά γεύματα που παρασκευάζονται γρήγορα αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μας κρατάνε όρθιους ως το τέλος της μέρας.

Ένα vegan μενού μπορεί τελικά να είναι νοστιμότερο απ' ό,τι κάποιοι φαντάζονται. Για όλους εσάς, που είτε επιμένετε χορτοφαγικά, είτε απλά θέλετε να απέχετε από το κρέας αυτές τις μέρες, ετοιμάσαμε τέσσερις εύκολες και νόστιμες συνταγές με φρέσκα λαχανικά και μπαχάρια, πλούσιες σε πρωτεΐνες και ισορροπημένες θερμιδικά.

Γύρος από μανιτάρια σε αραβική πίτα με πάπρικα

Υλικά

1 συσκευασία μανιτάρια πλευρώτους

1 ντομάτα

1 κρεμμύδι ξερό

Λίγο μαϊντανό

5 αραβικές πίτες μικρές

4 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Θεσ/νίκης

1 κουταλιά σούπας καπνιστή πάπρικα

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα ρίγανη ξερή

1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε με το χέρι μας τα μανιτάρια στη μέση και στα τρία τα μεγάλα.


Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.


Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το ντοματοκρέμμυδο και τον μαϊντανό.


Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον πελτέ, την πιπεριά Φλωρίνης (ψημένη και ξεφλουδισμένη), τη ζάχαρη, μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν άλειμμα.


Περνάμε τις πίτες από στεγνό τηγάνι για να μαλακώσουν.


Γεμίζουμε τις πίτες με το μείγμα από το τηγάνι και το άλειμμα πάπρικας.


Προσθέτουμε μπούκοβο, αν μας αρέσουν τα καυτερά.

Ταμπουλέ με κινόα, φακές και αβοκάντο

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

Φακές ψιλές 1/2 φλιτζάνι

Κινόα άσπρο 1/2 φλιτζάνι

2 ντομάτες

1 αγγούρι

1 πιπεριά Φλωρίνης

2 λεμόνια

1/2 αβοκάντο

2 στικ φρέσκο κρεμμύδι

1/4 μάτσο μαϊντανό

1/4 μάτσο δυόσμο

4 ραπανάκια

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κινόα και τις φακές σε νερό μέχρι να είναι στο σημείο που μας αρέσει να τρώμε τις φακές σε σαλάτα, 10 με 15 λεπτά περίπου.


Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά εκτός από τα ραπανάκια που τα περνάμε στον ρεντέ. Αν δεν έχουμε, τα ψιλοκόβουμε και αυτά.


Στύβουμε τον χυμό από τα λεμόνια.


Αφού έχουμε κρυώσει τις φακές και το κινόα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια μπασίνα η ένα μπολ, δοκιμάζουμε, φτιάχνουμε τη γεύση ανάλογα με τα γούστα που έχουμε και σερβίρουμε.

Γλυκοπατάτες στο αλουμινόχαρτο με μπαμπαγκανούζ και φρέσκια ρίγανη

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

4 γλυκοπατάτες

5 μελιτζάνες

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας ταχίνι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.


Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι του καφέ για το άρωμα καπνιστού η στον φούρνο, αν δεν έχουμε, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές.

Αφού κρυώσουν παίρνουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε μία μπασίνα.


Βάζουμε το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, ελαιόλαδο, τη φρέσκια ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα πατάμε με ένα πιρούνι.


Ανοίγουμε τις γλυκοπατάτες και βάζουμε μια κουταλιά από την μπαμπαγκανούζ μέσα.

Φαβοκεφτέδες στον φούρνο με χαρίσσα και χούμους φάβας

4 εύκολες και νόστιμες vegan συνταγές για τη νηστεία των ημερών Facebook Twitter
Φωτο: Φούλα Παπαδοπούλου

Υλικά

400 γρ. φάβα βρασμένη

1 κρεμμύδι ξερό

2 στικ κρεμμύδι φρέσκο

5 σκελίδες σκόρδο

1/2 μάτσο δυόσμο

1/2 μάτσο μαϊντανό

1 φλιτζάνι αλεύρι

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 πιπεριά τσίλι

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 πρέζα κόλιανδρο ξερό

100 γρ. ελαιόλαδο

4 κουταλιές ταχίνι

2 λεμόνια

1 κουταλιά γλυκού κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε σε βρασμό.


Βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε.


Περνάμε στο μπλέντερ τα 300 γραμμάρια της φάβας μαζί με τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο. Στο τέλος βάζουμε και το αλεύρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά σε αντικολλητικό χαρτί.


Περνάμε την υπόλοιπη φάβα από το μίξερ μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι και το κύμινο.


Τέλος, σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις Φλωρίνης, την πιπεριά τσίλι, τον πελτέ, τον κόλιανδρο, μπούκοβο, ελαιολαδο και φτιάχνουμε τη χαρίσσα.


Αλατοπιπερώνουμε σε όλες τις παρασκευές της συνταγής.

Οι συνταγές και η εκτέλεση έγιναν από τον personal trainer Χάρη Ιωαννίδη και τον Παναγιώτη Ξάνθη, head chef του Ergon. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ergon. 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ ΤΣΕΚ Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δύο συνταγές για να το γνωρίσετε καλύτερα

Γεύση / Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δυο συνταγές που το αναδεικνύουν

Ο Μεγαρίτης Πάνος Κόλλιαλης καλλιεργεί κελυφωτό φιστίκι υψηλής ποιότητας και δημιουργεί προϊόντα για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να κάνουμε ακόμα πιο νόστιμη τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ