10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter
0

Ενώ ο τρύγος του 2015 ακόμα εξελίσσεται στα ελληνικά αμπελοτόπια, όλες οι ενδείξεις είναι θετικές σε ότι αφορά την ποιότητα. Κατά τόπους δεν λείπουν τα προβλήματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όμως το τελικό αποτέλεσμα δείχνει να δικαιώνει τους κόπους μιας χρονιάς. Ετοιμαστείτε για γερές οινοποσίες τον προσεχή χειμώνα!

Κτήμα Σκούρα - Πελοπόννησος

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Το 2015 εξελίσσεται υπέροχα στο Κτήμα Σκούρα. Τα λευκά κρασιά μας φαίνονται αρωματικά και γεμάτα, όσο για τη Νεμέα, σίγουρα είναι μια προβληματική χρονιά με πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά με υποσχέσεις για πολύ υψηλής ποιότητας κρασί.

Γιώργος Σκούρας

Κτήμα Γεροβασιλείου - Κεντρική Μακεδονία

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Το 2015 εξελίχθηκε σε μια όψιμη χρονιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα και οι δροσερές συνθήκες κατά τη διάρκεια της άνοιξης καθυστέρησαν την έναρξη του βλαστικού κύκλου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκπτυξη των οφθαλμών και η ανθοφορία κατά 12 μέρες. Τον Ιούνιο, οι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι αρκετές βροχοπτώσεις καθυστέρησαν την ωρίμαση των σταφυλιών, χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα ασθενειών. Τα σταφύλια παρουσιάζουν έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και καλές οξύτητες.

Βαγγέλης Γεροβασιλείου

 

Kτήμα Κυρ-Γιάννη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο τρύγος του 2015 ξεκίνησε πολύ καλά με τις λευκές ποικιλίες μας στο Αμύνταιο.  Η χρονιά δείχνει εξαιρετική, με πολύ καθαρά και υγιή σταφύλια και πολύ ωραία αρώματα.  Οι υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα σε συνδυασμό με τις χαμηλές τα βράδια, επιτρέπουν τα σταφύλια να ωριμάσουν ακόμα καλύτερα.  Υπολογίζουμε να μαζέψουμε τα Ξινόμαυρα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Τα σταφύλια έχουν ωριμάσει μέχρι στιγμής ομοιόμορφα, με χαλαρά και μικρά τσαμπιά.  Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.  Μετά την περσινή καταστροφική χρονιά ( χαλάζι στις 22 Ιουλίου και βροχές όλο το Σεπτέμβριο ), είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή μέχρι και εξαιρετική χρονιά! 

Στέλιος Μπουτάρης

 

Κτήμα Κίκονες - Θράκη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η σοδειά του 2015 στο Κτήμα Κίκονες προμηνύεται εξαιρετική. Ο καιρός μέχρι τώρα ήταν ο ευνοϊκότερος δυνατός. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρύγου στη Θράκη (Μαρώνεια) είχαμε ηλιοφάνεια με ζέστη, χωρίς καύσωνες όμως, ενώ μόνο για μια νύχτα έβρεξε απαλά, αφού τελείωσε ο τρύγος όλων των λευκών σταφυλιών και του Syrah. 

Η ποιότητα των σταφυλιών από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες ήταν τόσο υψηλή φέτος, που κάναμε ρεκόρ της μεγαλύτερης ποσότητας που παραλάβαμε ποτέ στο οινοποιείο μέσα σε μία μέρα.

Μελίνα Τάσσου

Κτήμα Παυλίδη - Δράμα

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο τρύγος του 2015 στο Κτήμα Παυλίδη έδωσε πολύ αρωματικά  λευκά.

Καλή εικόνα έχουν και τα ερυθρά και αν συνεχίσει ο καλός καιρός (ζέστη, χωρίς καύσωνες και βροχές), θα είναι εξαιρετική χρονιά.

Ποσοτικά είμαστε λίγο πιο κάτω από πέρσι (5-10%).

Παναγιώτης Κυριακίδης

Κτήμα Σιγάλα - Σαντορίνη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η χρονιά στη Σαντορίνη έχει χαμηλή παραγωγή, όπως οι προηγούμενες δυο-τρεις χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές τον χειμώνα και την άνοιξη. Δεν είχαμε καύσωνες το καλοκαίρι, αλλά τον τελευταίο μήνα είχαμε υψηλές θερμοκρασίες , χωρίς βοριάδες που αναζητούμε. Αν και είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε, φαίνεται να είναι μια χρονιά με λεπτότητα, ενώ διακρίνεται μια ελαφριά τανικότητα.

Πάρις Σιγάλας

Κτήμα Χαριτάτου - Κεφαλονιά

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η χρονιά ήταν δύσκολη στην Κεφαλονιά, με πολλές βροχές τη βλαστική περίοδο και παρότι φαινόταν ότι θα έχουμε μια όψιμη χρονιά, τρυγήσαμε τη Μαυροδάφνη στις περσινές ημερομηνίες . Μικρότερη παραγωγή, αλλά σαφέστατα εντυπωσιακά καλύτερη ποιότητα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, περιμένουμε μια εξαιρετικής ποιότητας ξηρή Μαυροδάφνη, με σωστή συμπύκνωση τανινών και ανθοκυάνων. Όσο για την ξηρή οινοποίηση του Μοσχάτου, που είχε μια ελαφρά πρωιμότητα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η φετινή παραγωγή θα υπερτερεί όλων των προηγούμενων ετών.

Χρήστος Πέππας

Κτήμα Δουλουφάκη - Κρήτη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο φετινός τρύγος στον Νομό Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, που προσμετριέται στα θετικά της ποιότητας. Ο χειμώνας που προηγήθηκε είχε δυνατές βροχοπτώσεις, που ήταν επιθυμητές. Ακολούθησε ένα δροσερό καλοκαίρι, επίσης θετικό για την πορεία της ωρίμανσης των σταφυλιών. Όμως το χαλάζι που έπεσε στον Νομό Ηρακλείου τη Μεγάλη Πέμπτη και η δυνατή βροχή την ημέρα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου –πολύ σπάνιο φαινόμενο– ήταν καθοριστικά για τη μείωση της παραγωγής. Σε γενικές γραμμές, όμως, όσοι παραγωγοί είχαν σωστές καλλιεργητικές μεθόδους δεν είχαν σοβαρό πρόβλημα και είχαν καλή ποιότητα.

Νίκος Δουλουφάκης

Οινοποιείο Μελισσινού - Κεφαλονιά

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο φετινός τρύγος στην Κεφαλονιά ήταν δύσκολος όσον αφορά την υγιή κατάσταση των σταφυλιών, με τα περισσότερα προβλήματα να παρατηρούνται στις Ρομπόλες, εξαιτίας των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης κατά τον Ιούλιο. Ο τρύγος ήταν όψιμος λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού και η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν φυσιολογική, με αποτέλεσμα την καλή διατήρηση αρωμάτων και οξύτητας. 

Κική Σιαμέλη

Κτήμα Τέχνη Οίνου - Δράμα

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η καλλιέργεια και ο τρύγος του 2015 στο Κτήμα Τέχνη Οίνου πραγματοποιήθηκαν υπό συνθήκες τυπικές της περιοχής της Δράμας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και του κάθε αμπελοτεμαχίου. Σε λίγο καιρό θα γευτούμε κρασιά που αντανακλούν το οινικό δυναμικό της περιοχής, με αρωματικά, φρουτώδη λευκά και πλούσια, χυμώδη ερυθρά.

Ηρακλής Τοπαλίδης

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παγωτίνια της Αθήνας: Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα

Γεύση / Τα παγωτίνια της Αθήνας: Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα

Χωνάκια και ξυλάκια, σάντουιτς και μπουκίτσες. Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα παγωτό με πλούσια γεύση και τέλεια υφή. Ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που μπορούν να πουν όχι στο απόλυτο καλοκαιρινό κέρασμα. Τους καταλαβαίνουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Stay

Γεύση / Πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα από τα μισελενάτα εστιατόρια του Ντουμπάι;

Το Ντουμπάι έχει για πρώτη φορά φέτος έντεκα αστεράτα εστιατόρια στον διάσημο γαλλικό γαστρονομικό οδηγό Michelin. Ο Χαράλαμπος Δαυίδ του διάστερου πλέον Stay by Yannick Alleno περιγράφει πώς είναι να διευθύνει ένα εστιατόριο υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων, στο οποίο τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν για κρατήσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Rooftop: Στην Πλατεία Θεάτρου βρήκαμε την πιο cool ταράτσα του φετινού καλοκαιριού

Γεύση / The Rooftop: Στην πλατεία Θεάτρου βρήκαμε την πιο cool ταράτσα του φετινού καλοκαιριού

Εκεί που κάποιοι θα περνάνε απλώς τις ώρες των διακοπών τους, οι Αθηναίοι θα έχουν συνέχεια κάτι καινούργιο να δουν και να δοκιμάσουν: από εναλλακτικά μπάρμπεκιου και βραδιές αφιερωμένες στα φυσικά κρασιά μέχρι προβολές ταινιών που θα επηρεάζουν όσα σερβίρονται στο μπαρ και DJ sets για να χορέψουμε και όχι μόνο να γκρουβάρουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Γεύση / Γιατί όσοι πίνουν τζιν τόνικ δεν το αλλάζουν με τίποτα;

Το (φαινομενικά) πιο εύκολο και απλό κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε ως γιατροσόφι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και κατέληξε να φτιάχνεται σε μπαρ όλου του κόσμου – κάποια είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό. Τελευταία, στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που το προσφέρουν άψογο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Γεύση / Knave: Το νέο χοτ μπαρ του κέντρου προσγειώθηκε στον πιο χοτ δρόμο των Εξαρχείων

Αφού συνεργάστηκαν σε τρία πολύ επιτυχημένα πρότζεκτ της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, ο Λέλος Γεωργόπουλος, ο ​​Βαγγέλης Θανάσης και o Δημήτρης Μπούκουρης άνοιξαν μόλις ένα καινούργιο μπαρ που θα συζητηθεί για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα και για τα απλά, αλλά καθόλου απλοϊκά ποτά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Γεύση / Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Λέμε πως, αν δεν φτάσει Ιούνιος, δεν μπορούμε να τη βρούμε ποιοτική και νόστιμη. Ισχύει όμως αυτή μας η πεποίθηση; Ο μανάβης του Παγκρατίου που εμπιστεύονται οι foodies, o Στέλιος Χαρκιωλάκης από το «Μποστάνι» της πλατείας Μεσολογγίου, μας λύνει μερικές απορίες για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κουζίνας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Psyche

Νέα άφιξη / Psyche: To νέο wine bar της Αθήνας είναι πολύ καλά κρυμμένο στην καρδιά του κέντρου

Αν και βρίσκεται ανάμεσα στους πολυσύχναστους δρόμους του Συντάγματος, είναι σχεδόν αδύνατο να το πιάσει το μάτι κάποιου περαστικού. Σε μια στοά του κέντρου μόλις άνοιξε ένα μέρος αφιερωμένο στο καλό κρασί και στις νόστιμες μπουκιές που μπορούν να το συνοδεύσουν, το επόμενο after work στέκι για χαλαρές βραδιές και συζητήσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Γεύση / Θεόδωρος και Ελένη: Η ψαροταβέρνα που κάνει τους Αθηναίους να οδηγήσουν μέχρι τα Λεγραινά

Έχει συνδέσει το όνομά της με τα αχνιστά μύδια, με μια σαλάτα «ποικιλία», με τις γαρίδες που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Από τη δεκαετία του ’80 μια οικογενειακή ταβέρνα που διαχειρίζεται απλά την καλή πρώτη ύλη της έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλη την Αττική, και ας μην έχει θέα τη θάλασσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ