Citroen Ami
Το Citroen Ami αναμένεται τον Νοέμβριο στην Ελλάδα με τιμές εκκίνησης κάτω από τις 8.000 ευρώ.

Citroen Ami: Από την ηλικία των 16 θα μπορεί να οδηγηθεί το νέο γαλλικό ηλεκτρικό μοντέλο

Το νέο Citroen Ami προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα, ενώ δεν μπορεί να πιάσει ούτε 50 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα, ωστόσο δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο!ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ στο προπέρσινο –και τελευταίο– Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου η Citroen έκανε την έκπληξη με τη λιλιπούτεια μελέτη Ami One Concept, ένα μοντελάκι μήκους μόλις 2,50 μ. και πλάτους 1,40 μ. που οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν πρόκειται να περάσει σε φάση παραγωγής. Οι Γάλλοι τους διέψευσαν και το ηλεκτρικό μίνι τους κυκλοφορεί ήδη στην πατρίδα του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

 

Η ενθουσιώδης υποδοχή από πλευράς αγοραστικού κοινού δεν ήταν διόλου τυχαία, αλλά οφείλεται στον καινοτόμο χαρακτήρα του Ami σχεδιαστικά, τεχνολογικά, αλλά και όσον αφορά τον τρόπο κτήσης και χρήσης του.

 

Φυσικά θα ήταν παράλειψη αν δεν τονίζαμε ότι το διθέσιο Citroen Ami φέρνει την ηλεκτροκίνηση και σε νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό εισόδημα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά οχήματα που απευθύνονται κυρίως στα... ρετιρέ της κοινωνίας.

 

Χάρη στις τεχνικές προδιαγραφές του μπορεί να οδηγηθεί το Citroen Ami -και στην Ελλάδα- από την τρυφερή ηλικία των 16 ετών και μόνο με δίπλωμα μοτοποδηλάτου.

 

Σχεδιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου Lifestyle, με ένα αμάξωμα από μόλις 250 διαφορετικά μέρη, αφού, για παράδειγμα, το μπροστινό και το πίσω μέρος είναι ίδια. Ο σπαρτιάτικος εξοπλισμός περιορίζεται στο σύστημα εξαερισμού και θέρμανσης. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει τον ρόλο του πλοηγού και του διασκεδαστή το Smartphone, για το οποίο προβλέπεται μία ειδική στήριξη δίπλα από το τιμόνι, ενώ οι απαιτητικοί μπορούν να παραγγείλουν προαιρετικά ένα ηχείο Bluetooth για καλύτερο ήχο.

 

Citroen Ami
Οι δύο πόρτες ανοίγουν με αντίθετη φορά.

 

Το κλασικό πορτμπαγκάζ λάμπει με την απουσία του, οπότε λειτουργεί ως υποκατάστατο το κάθισμα του συνοδηγού και –αν είναι η θέση του κατειλημμένη– ο χώρος για τα πόδια του, ενώ κάνουν δουλίτσα και οι δικτυωτές θήκες στις πόρτες.

 

Η μεγάλη ώρα του Citroen Ami έρχεται όμως όταν βάλεις μπροστά τον μικρό ηλεκτροκινητήρα των 8 ίππων και ξεκινήσεις τις διαδρομές σου εντός πόλης. Το στενό αμάξωμα πλάτους μόλις 1,40 μ. και ιδίως η διάμετρος ολικής στροφής των 7,2 μ. δημιουργούν συνθήκες μοναδικής ευελιξίας για ένα μοντέλο, που χωρά σχεδόν παντού (ακόμη και κάθετα). Η ανώτατη ταχύτητα περιορίζεται στα 45 χλμ./ώρα, όμως επαρκεί για την καθημερινότητα σε αστικό περιβάλλον, όπου η συνεχής ανάκτηση ενέργειας από τα συχνά φρεναρίσματα και τις επιβραδύνσεις λειτουργεί υπέρ της αυτονομίας, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 75 χλμ.

 

Citroen Ami
Το εσωτερικό είναι σπαρτιάτικο και το Smartphone υποκαθιστά το σύστημα πολυμέσων.

 

Χάρη στις τεχνικές προδιαγραφές του, το Citroen Ami μπορεί να οδηγηθεί –και στην Ελλάδα– από την τρυφερή ηλικία των 16 ετών και μόνο με δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Στη χώρα μας αναμένεται γύρω στον Νοέμβριο με τιμές από περίπου 7.900 ευρώ, ενώ έχει εκδηλωθεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης με μία προκαταβολή κάτω των 3.000 ευρώ και περίπου 20 ευρώ μηνιαία δόση, ενώ οι πωλήσεις του Γάλλου φίλου (ami σημαίνει στα γαλλικά φίλος) θα γίνονται μέσω διαφόρων καναλιών, δηλαδή διαδικτυακά, από αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων και φυσικά από το δίκτυο εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της Citroen.

 

Yπό σκέψη είναι και η λειτουργία ενός προγράμματος κοινοχρησίας (Carsharing), όπου θα παραλαμβάνεις και θα αφήνεις το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης και θα χρεώνεσαι με την ώρα. Όσο μικρό είναι λοιπόν το Citroen Ami, τόσο μεγάλες ανατροπές φιλοδοξεί να προκαλέσει στο τοπίο της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα επιδιώξει να προσεγγίσει ένα κοινό που ήταν αποκλεισμένο μέχρι σήμερα από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον.

 

Citroen Ami
Τα πλαστικά είναι απλά για συμπίεση του κόστους παραγωγής.

 

Citroen Ami
Τα πίσω μέρη του αμαξώματος είναι πανομοιότυπα με τα μπροστινά.

 

Citroen Ami
Θήκες με διχτάκια στις πόρτες για την αποθήκευση μικρών αντικειμένων.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ