Αφιερώματα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

TO ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε., τα οφέλη, οι προβληματισμοί και τι δείχνουν οι έρευνες; Απαντούν Έλληνες ευρωβουλευτές και ειδικοί.
4 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Αναδεικνύοντας τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού για τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον, βρίσκεται πολύ ψηλά στη φετινή ατζέντα του θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. ως ο βασικός τρόπος για να προαχθούν η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα.  Ταυτόχρονα, το Ε.Κ. επιδιώκει να θεμελιώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών. Άλλωστε, ζούμε σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνάει με ταχύτατο ρυθμό τις δικές μας νοητικές ικανότητες. Όπως βλέπουμε, η πανδημία αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, λειτουργώντας ως καταλύτης σε διάφορους τομείς. Αυτή η νέα πραγματικότητα οφείλεται στην ιλιγγιώδη ψηφιοποίηση και στα εργαλεία που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, που, βεβαίως, εγείρουν πολλά ηθικά ερωτήματα και προκαλούν δυνητικούς κινδύνους. 
Σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται στις ολομέλειες και στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου έχει τονιστεί ότι η ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης είναι αναμφίβολα άρρηκτα συνδεδεμένες με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών συνδεσιμότητας και διαχείρισης δεδομένων. Όμως ύψιστης σημασίας είναι και η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.  Η LiFO με ένα πλούσιο αφιέρωμα αναδεικνύει όλες τις πτυχές της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Με ποιες κινήσεις επιδιώκει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει στην Ε.Ε. τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής εξέλιξης; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπός της στην καθημερινότητα μας; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις;

Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Digital EU Forward / Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά εγείρει πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη προσπαθεί να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει. H πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο Εύα Καϊλή μας δίνει μια εικόνα σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα με αφορμή την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Τίμος Κουρεμένος
Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, προσπαθεί να εξετάσει τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της Ε.Ε.
Τίμος Κουρεμένος
Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές θέλουν να διαμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταλλαγής μη προσωπικών δεδομένων για να προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή.
Τίμος Κουρεμένος

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ