ATHENS DESIGN MAP Νο.1

36 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια

Design Sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια - Mια από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσαν το minimal design στην Ελλάδα

Οι πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια αλλά και τα παραθεριστικά σπίτια των νησιών, με έμφαση στο Μεγανήσι, αποτέλεσαν τη σταθερά μιας οικογενειακής επιχείρησης, για την οποία το SA δεν σημαίνει άλλο παρά Sydney - Athens.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού

Design XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού

Η ομάδα των XOXarchitects σχεδίασε ένα συγκρότημα κατοικιών που θέλει να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το οικιστικό μέλλον της περιοχής, ένα αειφόρο σύνολο που χαλαρώνει και αναζωογονεί με την αισθητική του τον χρήστη.
Ζωή Παρασίδη
Omniview σημαίνει δημιουργία πέρα από την πεπατημένη

Design Omniview σημαίνει δημιουργία πέρα από την πεπατημένη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Omniview έχει συνδεθεί με την απόλυτη ανατροπή της αρχιτεκτονικής τυπολογίας. Από το αστικό τοπίο της Αθήνας μέχρι τις Κυκλάδες, ο design director Δημήτρης Τσίγκος υπογράφει έργα με ρηξικέλευθες μορφολογίες και καινοτόμο design. Ο ίδιος πιστεύει πως το επάγγελμα το οποίο έχει επιλέξει μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο όμορφα, αρκεί ο δημιουργός να δουλεύει εμπνευσμένα, τολμηρά και με συνέπεια.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Oκτώ δημιουργοί της ελληνικής αρχιτεκτονικής μας μιλούν για το όραμά τους

ΤΗΕ VISIONARIES Oκτώ δημιουργοί της ελληνικής αρχιτεκτονικής μας μιλούν για το όραμά τους

Με την καμπάνια "The Visionaires", η εταιρεία Orama Minimal Frames καλεί σπουδαίους Έλληνες αρχιτέκτονες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν το όραμά τους ανοιχτά, προς κάθε άνθρωπο.
By Orama Minimal Frames. Curated by Archisearch
Νίκος Γεωργόπουλος: Ένας art director µε ποιητική µατιά επιστρέφει στην Αθήνα, ανοίγοντας τη συζήτηση για το place branding

Design Νίκος Γεωργόπουλος: Ένας art director µε ποιητική µατιά επιστρέφει στην Αθήνα, ανοίγοντας τη συζήτηση για το place branding

Ο Νίκος Γεωργόπουλος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2019, όταν διέρρευσε στον Τύπο η συνεργασία του µε την παγκοσμίου φήμης φωτογράφο και φίλη του Polly Brown στη sci-fi τριλογία «Time travel branding», αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς που χαρακτήρισαν το έργο του «φαντασιακό µεν, αλλά υπέροχο». Από τότε, η δουλειά του και η ποιητική του ματιά έγινε ακόμα πιο περιζήτητη σε Λονδίνο και Αθήνα.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Kamchis Shading Systems: Αρχιτεκτονικά συστήματα σκίασης

Design Kamchis Shading Systems: Αρχιτεκτονικά συστήματα σκίασης

Η εταιρεία Kamchis Shading Systems εξειδικεύεται στη σχεδίαση και κατασκευή συστημάτων αρχιτεκτονικής σκίασης εδώ και περίπου πενήντα χρόνια.
The LiFO team
elvial

Design Elvial: Kαινοτομία και εξωστρέφεια

Λίγο πριν ολοκληρωθεί οριστικά η μεγάλη επένδυση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας ELVIAL στον Ασπρόπυργο, μιλήσαμε με τη διευθύνουσα σύμβουλό της, κ. Ασημίνα Τζίκα.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Mastrominas Architecture: Η αρχιτεκτονική της φιλοξενίας

Design Mastrominas Architecture: Η αρχιτεκτονική της φιλοξενίας

Αποτελεί το μοναδικό ελληνικό γραφείο που βραβεύτηκε από την UNESCO με το Prix Versailles για την καλύτερη αρχιτεκτονική ξενοδοχείου στην Ευρώπη τo 2018.
The LiFO team
PETRĀS Αrchitecture: Δημιουργώντας κτίρια που μας εκπαιδεύουν

Design PETRĀS Αrchitecture: Δημιουργώντας κτίρια που μας εκπαιδεύουν

Η αρχιτεκτονική του γραφείου PETRĀS Αrchitecture, που ίδρυσε ο Τσαμπίκος Πετράς το 2013, συνδυάζει προσβασιμότητα, καινοτομία αλλά και παράδοση. Στον κοινό παρονομαστή όλων των παραπάνω βρίσκεται η ευφυΐα.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
MICROMEGA: Ιdentity Αrchitecture and Storytelling

Design MICROMEGA: Ιdentity Αrchitecture and Storytelling

Kάθε πρότζεκτ και μια μοναδική ευκαιρία να συγκινήσουν τον χρήστη μέσω ενός δυναμικού storytelling. Στόχος της Micromega είναι η δημιουργία exclusive εμπειριών στην τομή του χωρικού σχεδιασμού και του branding.
The LiFO team
Créateurs de Convivialité: Οι DiP Architects μάς ξεναγούν στα νέα γραφεία της Pernod Ricard Hellas

Design Créateurs de Convivialité: Οι DiP Architects μάς ξεναγούν στα νέα γραφεία της Pernod Ricard Hellas

Η ιδιαίτερη πρόκληση για τους DiP Architects ήταν να μεταφέρουν το πνεύμα της convivialité σε μια αρχιτεκτονική πρόταση με ελληνικό πρόσημο
The LiFO team
Kizi Studio: Σχεδιάζοντας τη νέα αστική ζωή

Design Kizi Studio: Σχεδιάζοντας τη νέα αστική ζωή

Tο Kizi Studio ετοιμάζει ένα μουσείο-τόπο φυγής και ένα πάρκο που μπορεί να «κατοικηθεί» με ποικίλους τρόπους, δύο έργα που ανυπομονούμε να επισκεφτούμε.
Ζωή Παρασίδη
Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει

Design Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει

Η αρχιτεκτονική του Αριστείδη Ντάλα ξεκινά, έχοντας ως βάση και αφετηρία την ομάδα. Η διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, όπως λέει και ο ίδιος, είναι σαν τη μαγειρική, μόνο που τα υλικά που έχεις να χειριστείς εδώ είναι η πέτρα, το τούβλο, το ξύλο, το μπετόν. Με δεδομένη την κοινή πρώτη ύλη, δεν είναι το budget που κάνει τη διαφορά αλλά η ίδια η διαδικασία, η μέθοδος, το πνεύμα και η ομαδική εργασία.
The LiFO team
Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς

Design Urban Soul Project: Τρία νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς

Τα νέα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα αλλά κυρίως τη δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης και θα δημιουργήσουν νέα σημεία ενδιαφέροντος και ανάπτυξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.
The LiFO team
ΕΝΑ Campus

Design ΕΝΑ Campus: H KN Group δείχνει τον δρόμο για τα γραφεία του μέλλοντος

Με κτίρια που δανείζονται εικόνες από τις έξι ηπείρους, με δωμάτια που κρατάνε τον χρήστη μέσα και εξωτερικούς χώρους που τον καλούν έξω, το έργο της KN Group στην οδό Πειραιώς δείχνει τον δρόμο για τα γραφεία του μέλλοντος.
Ζωή Παρασίδη
Viral Loops

Design Είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητος ένας χώρος που έχει φτιάξει το Studiomateriality

Από ένα μπαρ μέχρι ένα παγωτατζίδικο, από ένα κομμωτήριο μέχρι ένα παιδιατρείο, ο Μίλτος Κοντογιάννης βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό χώρων με μοναδική αισθητική.
Ζωή Παρασίδη
Μπορεί η πανδημία να γεννήσει ένα νέο αρχιτεκτονικό κίνημα;

Design Μπορεί η πανδημία να γεννήσει ένα νέο αρχιτεκτονικό κίνημα;

Αν ναι, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του; Αν όχι, τι στέκεται εμπόδιο σε αυτό; Πέντε αρχιτέκτονες απαντούν.
Ζωή Παρασίδη
Ι. Κ. KATSARAS: Surfaces & Architecture

Design Ι. Κ. KATSARAS: Η καινοτομία των υλικών

Surfaces & Architecture
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

Design Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

Το υπό κατασκευή κτιριακό συγκρότημα επιφάνειας 15.600 τ.μ. από τους Bennetts Associates & Divercity Architects έχει σχεδιαστεί ως τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργεί έναν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας χώρο εργασίας με διεθνούς κύρους πιστοποιητικά αειφορίας και κατάφυτους κήπους.
The LiFO team
Project X: Ένα από τα πιο υπερβατικά έργα της Potiropoulos+Partners

Design Project X στα Σπάτα: Ένα από τα πιο υπερβατικά έργα της Potiropoulos+Partners

Το καλοκαίρι του 2019 στο γραφείο των Potiropoulos+Partners αντίκρισα για πρώτη φορά τις εικόνες από την επόμενη «ιδέα» τους, ένα θεαματικό σε μέγεθος και σχεδιασμό έργο. Σήμερα, το Project X στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται και ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος μάς το παρουσιάζει, εξηγώντας τόσο την έμπνευση όσο και τις προκλήσεις που το συνοδεύουν.
Θανάσης Χαραμής
Γυψοσανίδα: Η αρχιτεκτονική της επιδερμίδας

Design Γυψοσανίδα: Η αρχιτεκτονική της επιδερμίδας

Η γυψοσανίδα είναι ένα αντιπροσωπευτικό υλικό της ελαφριάς αρχιτεκτονικής, όπως παρουσιάστηκε διεθνώς στην Έκθεση Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι το 1925.
The LiFO team
KRAFT Paints: Eστιάζοντας στα πράσινα κτίρια

Design KRAFT Paints: Eστιάζοντας στα πράσινα κτίρια

Κάθε κτίριο μπορεί να είναι «πράσινο», είτε πρόκειται για κατοικία, γραφείο, σχολείο, νοσοκομείο, κοινοτικό κέντρο ή οτιδήποτε άλλο, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ενεργειακά αποδοτικό. Σήμερα, η κατασκευαστική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 38% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.
The LiFO team
taratsa sarantapichou

Design Αρχιτεκτονική στις ταράτσες της Αθήνας

Ένας συνήθως ανεκμετάλλευτος χώρος των πολυώροφων κτιρίων της πόλης μεταμορφώνεται μέσα από δύο διαφορετικά, εντυπωσιακά με τον τρόπο, τους έργα.
Ζωή Παρασίδη
Η πανδημία μάς έκανε να δούμε τον δημόσιο χώρο

Urban Culture Η πανδημία μάς έκανε να δούμε τον δημόσιο χώρο: Μιλώντας με τους ανθρώπους 6 αρχιτεκτονικών γραφείων

Συζητήσαμε με τους ανθρώπους έξι αρχιτεκτονικών γραφείων της Αθήνας για τις ελλείψεις του, για τα παραδείγματα διαχείρισης άλλων πόλεων, για όσα έλειψαν σ’ εκείνους από το «έξω» αυτόν τον δύσκολο χρόνο.
Ζωή Παρασίδη
ΕΠΕΞ Μικρά και λειτουργικά: Τα νέα, έξυπνα σπίτια της Αθήνας

Design Μικρά και λειτουργικά: Τα νέα, έξυπνα σπίτια της Αθήνας

Όταν οι αρχιτέκτονες καλούνται να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε λίγα τετραγωνικά, δημιουργούνται κατοικίες που μας εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα του σχεδιασμού τους.
Ζωή Παρασίδη
Ανδριόπουλος Dimand

Αthens Design Map No.1 Dimand: Ένας πυλώνας ανάκαμψης μετά την πανδημία

Η Dimand έχει εξελιχθεί σε εγχώρια υπερδύναμη στον χώρο του real estate development κι αυτό δεν έγινε χωρίς όραμα και πείσμα για την υλοποίησή του, όπως κατέστη σαφές στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Ανδριόπουλο.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Ιωάννης Βικέλας

Design Ιωάννης Βικέλας: Ο αρχιτέκτονας του πρώτου ουρανοξύστη της Αθήνας μιλά στη LIFO

Μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης φέρουν την υπογραφή του. Δημιούργησε οικοδομήματα που καθόρισαν την ταυτότητα ολόκληρων περιοχών. Έχει σχεδιάσει πάνω από 900 κτίρια στην 60ετή καριέρα του. Σήμερα συνεχίζουν μαζί με τον γιο του, Αλέξη, την πολυετή επιτυχημένη πορεία τους και παραχωρούν στη LiFO μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.
Γιάννης Πανταζόπουλος
ΔΔ

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος Αυτοί που χτίζουν τις πόλεις του αύριο

Ένα καινούριο εκδοτικό εγχείρημα της LIFO σε συνεργασία με την Design Ambassador.
Στάθης Τσαγκαρουσιάνος
Πύργος Πειραιά

Design Oκτώ μεγάλα έργα που ξεκινούν ή ολοκληρώνονται στην Αττική το επόμενο διάστημα

Επενδυτικά σχέδια, κατασκευαστικά έργα, αξιοποιήσεις εκτάσεων, κτιρίων και περιοχών, στρατηγικές παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα.
Γιάννης Πανταζόπουλος
ΑLUMICO: Don’t imitate. Innovate

Design ΑLUMINCO: Don’t imitate. Innovate

Η Aluminco κοιτάζει μακριά και αλλάζει πριν την αλλάξουν οι συνθήκες. Και βλέπει κοντά, γιατί κι αυτό δεν πρέπει να χάνεται. Έτσι πετυχαίνει καθημερινά, κάνοντας χαρούμενους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, προσθέτοντας σημαντικά οφέλη στην ποιότητα της ζωής τους αλλά και προστατεύοντας το περιβάλλον, που θα μείνει και μετά από εμάς.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Μύκονος εμπιστευτικό

Design Μύκονος εμπιστευτικό

Η επιτυχία των Division Architects, ιδιαίτερα στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας στη Μύκονο, αποδεικνύει πως ο τουρισμός, με την ευρύτερη έννοια, προωθεί τον εκμοντερνισμό της ελληνικής πραγματικότητας.
The LiFO team
Four Seasons Astir Palace

Design doxiadis+: Δημιουργώντας τοπία και αρχιτεκτονική με πραγματικό σεβασμό στους ανθρώπους και στη φύση

To γραφείο που ίδρυσε ο Θωμάς Δοξιάδης ήταν από τα πρώτα που έστρεψαν το βλέμμα τους στη σύνδεση αρχιτεκτονικής και φύσης και κατάφερε να δημιουργήσει πρωτοποριακά έργα, που θα έπρεπε να αποτελούν ήδη πρότυπο για τον χώρο. 
The LiFO team
Site-Specific: Φως, περισσότερο (φυσικό) φως!

Light is more Site-Specific: Φως, περισσότερο (φυσικό) φως!

Μερικές ερωτήσεις προς τον Γιώργο Σαμολαδόπουλο, το πρόσωπο πίσω από την εταιρεία φωτισμού Site-Specific.
The LiFO team
Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline

Design ArXellence 2 Thessaloniki Skyline: Ο διαγωνισμός που έστρεψε το βλέμμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικοί επαγγελματίες του κλάδου της αρχιτεκτονικής οραματίστηκαν το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης χάρη στην πρωτοβουλία της Alumil που στοχεύει στην επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας ιστορικής περιοχής.
The LiFO team
τευχος

Design Το πρώτο τεύχος μιας συνεργασίας για την εξωστρέφεια της αρχιτεκτονικής και του design

Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία μίας σειράς από τεύχη που θα απελευθερώσουν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον καθαρά κλαδικό του χαρακτήρα και θα επαναφέρουν τη συζήτηση για την αρχιτεκτονική στον πρώτο και τελικό της αποδέκτη, τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Του Βασίλη Μπαρτζώκα
Nikos Adrianopoulos Architecture & Lighting: «Σχεδιάζουμε φωτίζοντας» - Τα εντυπωσιακότερα έργα του γραφείου

Design Nikos Adrianopoulos Architecture & Lighting: «Σχεδιάζουμε φωτίζοντας» - Τα εντυπωσιακότερα έργα του γραφείου

Ο μοναδικός χαρακτήρας που εκπέμπουν όλα τα έργα του Nikos Adrianopoulos Architecture & Lighting
The LiFO team