Στη ζωή δεν κουνάμε το δάχτυλο ποτέ και σε κανέναν. Ούτε κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με υγειονομικές απειλές. Επιβάλλεται όμως να έχουμε το θάρρος να σηκώσουμε το δάχτυλο ενάντια στον φόβο και την προκατάληψη, ενάντια στο στίγμα του HIV και να κάνουμε την εξέταση για τη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός. Στην καταπολέμηση του φόβου και του στιγματισμού που περιβάλλει την εξέταση για τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν αφιερωμένη η φετινή ενημερωτική εκδήλωση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Ελλάδας στην πλατεία Μοναστηρακίου, με σύνθημα #ZeroStigma. Γιατί η μάχη με το AIDS θα τελειώσει όταν εξαλειφθεί το στίγμα που εμποδίζει την έγκαιρη διάγνωση και ακολουθεί τον ασθενή σαν μια βαριά σκιά. Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, και τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την ανακάλυψη του ιού HIV, η Gilead Sciences Ελλάδας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με τα κέντρα πρόληψης και εξέτασης Checkpoint άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει την αξία της εξέτασης, δίνοντας στον καθένα την ευκαιρία να γνωρίζει αν έχει μολυνθεί από τον ιό.

Checkpoint HIV στο Μοναστηράκι

Από τις 11:00 έως τις 15:00, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Μοναστηρακίου, εκατοντάδες πολίτες εύκολα και γρήγορα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο, υψώνοντας το δάχτυλο για να δώσουν μια σταγόνα αίμα στο εξειδικευμένο προσωπικό του Checkpoint. Άλλωστε, τα δάχτυλά μας έχουν αντέξει τόσο πολλά, μπορούν να αντέξουν ένα απλό τρύπημα για καλό και πολύ σημαντικό σκοπό. Εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, του δημοσιογραφικού, καλλιτεχνικού και ιατρικού χώρου προσήλθαν για να υποστηρίξουν τη δράση και να κάνουν το τεστ για τον HIV, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ιός μάς αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Νίκησε το στίγμα, κάνε την εξέταση, άνοιξε την πύλη της πρόληψης
Δημήτρης Μοθωναίος

Δημήτρης Μοθωναίος

Στα κόκκινα η Πύλη του Αδριανού

Στο πλαίσιο της εκστρατείας #ZeroStigma και του καλέσματος που συνόδευσε την πρωτοβουλία, οι πίσω όψεις αστικών λεωφορείων που διασχίζουν καθημερινά τους δρόμους της Αθήνας, οι προθήκες των στάσεων, οι συρμοί και οι στάσεις του μετρό ντύθηκαν με τα εικαστικά της καμπάνιας, διαδίδοντας με έξυπνο τρόπο το μήνυμα του αποστιγματισμού της εξέτασης για τον HIV. Παράλληλα, ένα εμβληματικό σημείο της πόλης των Αθηνών, η Πύλη του Αδριανού, ύστερα από ευγενική παραχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, φωταγωγήθηκε με κόκκινο χρώμα, αναγνωρίζοντας τον ανθρωπιστικό και συμβολικό χαρακτήρα της δράσης.

Πολιτικοί και καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών»

Τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #ZeroStigma, που έφερε κοντά την ιατρική κοινότητα, τους ασθενείς, την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Βασίλης Οικονόμου, Θανάσης Κοντογεώργης, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γιάννης Κεχρής, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιώργος Παπαδάκης, Φοίβος Παπαδάκης, Ρίτσα Μπιζόγλη, Κατερίνα Διδασκάλου, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Μοθωναίος, Στέλιος Παρλιάρος, Νίκη Λυμπεράκη, Σταύρος Θεοδωράκης, Γωγώ Μπρέμπου κ.ά.

Νίκησε το στίγμα, κάνε την εξέταση, άνοιξε την πύλη της πρόληψης
Λεωνίδας Κακούρης
Νίκησε το στίγμα, κάνε την εξέταση, άνοιξε την πύλη της πρόληψης
Γιώργος Παπανδρέου
 

Το μήνυμα της Gilead Sciences Ελλάδας

«Η επιστήμη τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει πετύχει θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης HIV. Το AIDS, μια ασθένεια που κάποτε οδηγούσε τον ασθενή στον θάνατο, σήμερα, χάρη στις καινοτόμες αντιρετροϊκές αγωγές, είναι πια μια χρόνια νόσος, με τους πάσχοντες να απολαμβάνουν μια φυσιολογική καθημερινότητα με καλή ποιότητα ζωής. Οι απλές και αποτελεσματικές αυτές θεραπείες καθιστούν το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο και τη νόσο μη μεταδοτική. Όμως το κοινωνικό στίγμα, ο φόβος και η άγνοια εξακολουθούν να περιβάλλουν τον ιό HIV. Η Gilead Sciences Ελλάδας διαχρονικά στηρίζει την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HIV. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, συνδράμουμε ενεργά τον κοινωνικό αποστιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV, καλώντας όλους να κάνουν μια απλή και ανώδυνη εξέταση», υπογραμμίζει o κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης με μια απλή εξέταση που ο καθένας πρέπει να κάνει.

Νίκησε το στίγμα, κάνε την εξέταση, άνοιξε την πύλη της πρόληψης
Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου με την κόρη του Μυρτώ, Νίκη Λυμπεράκη, Σταύρος Θεοδωράκης, Στέλιος Παρλιάρος.
Νίκησε το στίγμα, κάνε την εξέταση, άνοιξε την πύλη της πρόληψης
Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας και Κύπρου, ο υφυπουργός πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Νίκος Δέδες, ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».