Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Συμπεράσματα Πανελληνίου Σεμιναρίου του Νευρολογικού Τμήματος

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Συμπεράσματα Πανελληνίου Σεμιναρίου του Νευρολογικού Τμήματος

Το Πανελλήνιο Σεμινάριο του Νευρολογικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ολοκληρώθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα, προσφέροντας τη δυνατότητα παρακολούθησης τόσο με διά ζώσης παρουσία όσο και διαδικτυακά.

Το Πανελλήνιο Σεμινάριο του Νευρολογικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ολοκληρώθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα, προσφέροντας τη δυνατότητα παρακολούθησης τόσο με διά ζώσης παρουσία όσο και διαδικτυακά. Ο σκελετός του προγράμματος περιλάμβανε 12 συνεδρίες, 19 προεδρεία και 57 ομιλητές, ενώ τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησαν συνολικά 400 άτομα, εκ των οποίων 116 με φυσική παρουσία και 284 διαδικτυακά.

 

Το σεμινάριο άνοιξε με τον χαιρετισμό της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Α. Γκάγκα, του καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και προέδρου της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Γ. Τσιβγούλη και του επιστημονικού συμβούλου Διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Ν. Σαχίν.

 

Η θεματολογία του σεμιναρίου αφορούσε την πορεία των νευροεπιστημών κατά τη διάρκεια του Covid-19. Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν τα συνηθέστερα νευρολογικά νοσήματα όπως η επιληψία, οι εξωπυραμιδικές διαταραχές και η νόσος Parkinson, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η πολλαπλή σκλήρυνση, η σπαστικότητα, οι περιφερικές πολυνευροπάθειες, τα νευρομυϊκά νοσήματα, η μυασθένεια, η άνοια, τα νευρολογικά νοσήματα παιδιών, οι διαταραχές ύπνου και η κεφαλαλγία. Επιπλέον, αναφέρθηκαν νευρολογικές εκδηλώσεις σπάνιων νοσημάτων, όπως η αμυλοείδωση και το σύνδρομο Leber.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επίδραση του Covid-19 στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση των νευρολογικών νοσημάτων και των σπανίων παθήσεων. Μια καινοτομία του σεμιναρίου ήταν η ύπαρξη 2 συνεδριών με διαδραστικές συζητήσεις ομιλητών και κοινού αφενός σχετικά με την εμπειρία από τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην πολλαπλή σκλήρυνση και αφετέρου για το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης.

 

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Συμπεράσματα Πανελληνίου Σεμιναρίου του Νευρολογικού Τμήματος
Η Δρ. Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Έγιναν δύο επιστημονικές ομιλίες στην επίσημη έναρξη του σεμιναρίου. Η πρώτη από τον λοιμωξιολόγο Π. Γαργαλιάνο-Κακολύρη με θέμα «Τι νεότερο στη διάγνωση, αντιμετώπιση και αποθεραπεία για τον Covid-19;». Η δεύτερη ομιλία δόθηκε από τον γνωστό ογκολόγο, συγγραφέα και ιστορικό της Ιατρικής Γ. Ρηγάτο με θέμα «Οι πανδημίες από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα και η αντιμετώπισή τους».

 

Η πανδημία Covid-19 έφερε στο προσκήνιο και ενίσχυσε νέες τεχνολογίες. Το θέμα «Τηλεϊατρική και νέες τεχνολογίες στην εποχή του Covid-19» παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ανωτάτη Σχολή Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ Γ. Αλεβιζόπουλος.

 

Δυο θέματα σημαντικά για την ορθή λειτουργία ενός νοσοκομείου, δημόσιου ή ιδιωτικού, αναφέρθηκαν στο σεμινάριο αυτό. Το ένα ήταν η ύπαρξη μονάδας αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, η οποία λειτουργεί από το 2015 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από ομάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων και νοσηλευτών υπό την καθοδήγηση νευρολόγων. Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία ειδικού ιατρείου σπανίων παθήσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με τη συνεργασία νευρολόγων, καρδιολόγων και πνευμονολόγων. 

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εργασίες έληξαν με τα θετικά σχόλια όλων των συμμετεχόντων, ενώ για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ο καταλυτικός ρόλος του νευρολόγου στη λειτουργία ενός γενικού νοσοκομείου, δημόσιου ή ιδιωτικού, κάτι το οποίο έχει αποδειχτεί εμπράκτως από τη λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ