Η πρώτη προφυλακτική αγωγή για ανοσοκατεσταλμένους με συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού

Η πρώτη προφυλακτική αγωγή για ανοσοκατεσταλμένους με συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού

H AstraZeneca θα προμηθεύσει τις ΗΠΑ με 1,7 εκατ. δόσεις του συνδυασμού αντισωμάτων συνολικά.

Το θεραπευτικό οπλοστάσιο έναντι της Covid-19 ενισχύεται με την πρώτη προφυλακτική θεραπεία που χορηγείται σε ιδιαιτέρως ευπαθή άτομα προτού εκτεθούν στον κορωνοϊό, ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού, αποτελώντας τη μοναδική εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) θεραπεία που είναι αποτελεσματική και έναντι του στελέχους Όμικρον και έναντι της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, όπως δείχνουν ανεξάρτητες μελέτες.

 

Η αγωγή, που μπορεί να δοθεί και ως χημειοπροφύλαξη στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αποτελείται από τον σταθερό συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης AZD7442 (150 mg tixagevimab συσκευασμένο μαζί με 150 mg cilgavimab) της AstraZeneca, που, σύμφωνα με έρευνες, εξασφαλίζει προστασία έναντι του κορωνοϊού για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών, έως και 1 χρόνο.

 

Στην πατρίδα μας, βάσει των στοιχείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (μεταμοσχευμένα άτομα, καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία, άνθρωποι που πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες κ.λπ.), οι οποίοι δεν προστατεύονται επαρκώς από τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, ακόμα κι αν τους έχουν χορηγηθεί οι αναμνηστικές δόσεις, καθώς ο οργανισμός τους δεν μπορεί να παραγάγει ικανοποιητικό τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Γι’ αυτούς τους τουλάχιστον 40.000 ασθενείς, παρότι υπάρχουν τα εμβόλια και μια σειρά φαρμάκων τα οποία δίνονται βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων μετά τη μόλυνση (δηλαδή μετά το θετικό εργαστηριακό τεστ), παραμένει μια σοβαρή ρωγμή στο τείχος προστασίας τους, αφού μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί άλλη προφυλακτική αγωγή.

 

Η χώρα μας δεν έχει προμηθευτεί ακόμα δόσεις του σταθερού συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca που έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2021 για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) στην Covid-19 ενηλίκων και εφήβων (ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν 40 κιλά ή περισσότερο) με μέτρια έως σοβαρή ανοσογονική ανεπάρκεια λόγω ιατρικής κατάστασης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά τoυ κορωνοϊού. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός απευθύνεται και στα άτομα στα οποία δεν συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 λόγω ιστορικού σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης.

 

Πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες ζωντανών ιών και ψευδοϊών έδειξαν ότι το AZD7442 διατηρεί εξουδετερωτική δράση έναντι της παραλλαγής Όμικρον και όλων των παραλλαγών ειδικού ενδιαφέροντος του SΑRS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της υποπαραλλαγής Όμικρον 2. Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η AstraZeneca θα προμηθεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 1,7 εκατομμύρια δόσεις του συνδυασμού αντισωμάτων συνολικά. Αυτός ο συνδυασμός είναι επίσης εξουσιοδοτημένος για χρήση έκτακτης ανάγκης κατά της Covid-19 σε πολλές άλλες χώρες, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε και στη Μ. Βρετανία για την πρόληψή της. Στα τέλη του Μαρτίου αναμένεται και η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την προμήθεια δόσεων στα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ