Ανεκτίμητη αξία το ωραίο χαμόγελο στη ζωή, στην εποχή των social media

Ανεκτίμητη αξία το ωραίο χαμόγελο στη ζωή, στην εποχή των social media

Συνέντευξη του ορθοδοντικού Γιώργου Πολυχρονόπουλου (οrthodontist DDS, MOrth).

Η καλύτερη ένεση αυτοπεποίθησης στη ζωή είναι ένα ωραίο χαμόγελο. Η σύγχρονη ορθοδοντική διαφέρει πολύ από θεραπείες με τα παραδοσιακά σιδεράκια, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στον ασθενή και στον γιατρό, ενισχύει τη συνεργασία τους και εξασφαλίζει άψογο αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο ορθοδοντικός Γιώργος Πολυχρονόπουλος.

 

— Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες έχει ηλικιακούς περιορισμούς;
Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες. Στην περίπτωση των παιδιών πρέπει να συμπληρώνονται οι απαραίτητες ώρες χρήσης των ναρθήκων, δηλαδή 22 ώρες/ημέρα. Εάν οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται λιγότερες από τις προβλεπόμενες ώρες, η θεραπεία είναι αδύνατο να προχωρήσει, εφόσον όμως το παιδί συνεργαστεί, η θεραπεία εξελίσσεται σωστά. Μάλιστα μελλοντικά οι διαφανείς νάρθηκες μπορεί να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την ορθοδοντική με τα παραδοσιακά σιδεράκια.

 

Στους ενήλικες προσέχουμε πρωτίστως την περιοδοντική κατάσταση, δηλαδή την υγεία των ούλων. Οι διαφανείς νάρθηκες, σε αντίθεση με τα σιδεράκια, προάγουν το επίπεδο της στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας και είναι πιο εύκολοι στη χρήση, επειδή είναι αόρατοι. 

 

Ένα όμορφο χαμόγελο χαρίζει αυτοπεποίθηση στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Επίσης, ο καθένας έχει σήμερα τη δυνατότητα να προβάλλει την εικόνα του σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, με αποτέλεσμα το ζήτημα της εμφάνισης να έχει κυρίαρχο ρόλο.

 

— Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μεθόδου; 
Το βασικό πλεονέκτημα είναι η ευκολία. Η δυνατότητα αφαίρεσης των ναρθήκων όταν κάποιος τρώει ή πλένει τα δόντια του είναι εξαιρετικά σημαντική και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν βάλει σιδεράκια, όπου δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Επίσης, σημαντική είναι η άνεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν συμβάντα αποκόλλησης ή ενόχλησης από τα σύρματα, όπως συμβαίνει με τα σιδεράκια. Συνήθως οι ασθενείς προσαρμόζονται ταχύτατα και η θεραπεία εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Επειδή η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες οργανώνεται ψηφιακά, υπάρχουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Αφενός για τον ασθενή, που έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει όλα τα στάδια της θεραπείας του μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και μπορεί να κάνει λιγότερες και ταχύτερες επισκέψεις στο ιατρείο. Αφετέρου για τον γιατρό, που μπορεί ευκολότερα να αρχειοθετήσει και να αποθηκεύσει τα περιστατικά, να κάνει ψηφιακό έλεγχο και μετρήσεις, να προβλέψει το αποτέλεσμα και να μεταφέρει το ηλεκτρονικό αρχείο ενός ασθενή σε άλλον γιατρό σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει αλλού τη θεραπεία του.

 

POLYXRONOPOULOS
Γιώργος Πολυχρονόπουλος

— Πόσο σημαντική είναι η ορθοδοντική θεραπεία στην ψυχολογία, στην κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή των εφήβων και των νέων και στην επαγγελματική αποκατάσταση;
Το να μην μπορείς να χαμογελάσεις ελεύθερα είναι καταπιεστικό και επιβλαβές για την ψυχική υγεία. Ένα όμορφο χαμόγελο χαρίζει αυτοπεποίθηση στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Επίσης, ο καθένας έχει σήμερα τη δυνατότητα να προβάλλει την εικόνα του σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, με αποτέλεσμα το ζήτημα της εμφάνισης να έχει κυρίαρχο ρόλο. Σημαντικό στοιχείο της εμφάνισης, αν όχι το σημαντικότερο, είναι αναμφισβήτητα το χαμόγελο. Η ορθοδοντική βοηθά να έχουμε ένα όμορφο, φυσικό, υγιές χαμόγελο.

 

— Οι ορθοδοντικές θεραπείες αυτής της κατηγορίας τι προβλήματα αντιμετωπίζουν; Η θεραπεία έχει ισόβια διάρκεια;
Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το φάσμα των ορθοδοντικών προβλημάτων, όπως η αφαίρεση δοντιών ή τα περιστατικά με έγκλειστους κυνόδοντες. Η επιτυχία μιας ορθοδοντικής θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες σχετίζεται με τη σωστή επιλογή των περιστατικών. Σχετικά με τη διατήρηση του αποτελέσματος, ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για να υπάρχει σταθερότητα είναι η τοποθέτηση μόνιμης ακινητοποίησης, όπου αυτό είναι εφικτό. Η μόνιμη ακινητοποίηση είναι ένα λεπτό ορθοδοντικό σύρμα που συγκολλάται απευθείας επάνω στην εσωτερική όψη των έξι προσθίων δοντιών. Η μόνιμη ακινητοποίηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γιατί δεν απαιτεί τη συνεργασία του ασθενούς. Αντίθετα, οι διαθέσιμες εναλλακτικές, δηλαδή οι νάρθηκες ή τα μασελάκια συγκράτησης, είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα δόντια να ξαναστραβώνουν και να αναζητείται επαναληπτική ορθοδοντική θεραπεία.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ