«Είναι μεγάλη τιμή που με εμπιστεύτηκε ο Christian Louboutin»: Η Κατερίνα Μακρυγιάννη για τη συνεργασία της με τον διάσημο οίκο

«Είναι μεγάλη τιμή που με εμπιστεύτηκε ο Christian Louboutin»: Η Κατερίνα Μακρυγιάννη για τη συνεργασία της με τον διάσημο οίκο

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων που συνεργάστηκε με τον οίκο μόδας Louboutin για τη capsule συλλογή Greekaba.

ADVERTORIAL

 

Στα όνειρα δεν υπάρχει ταβάνι. Η Κατερίνα Μακρυγιάννη όμως, η βραβευμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων από την Κρήτη που έχει δει τα έργα της να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να κοσμούν σελίδες της ισπανικής Vogue, δεν είχε τολμήσει ποτέ να ονειρευτεί πως μια μέρα θα συνεργαζόταν με τον οίκο του αγαπημένου της σχεδιαστή.

 

Το τηλέφωνο όμως χτύπησε και η πρόταση ήρθε. Ο οίκος Louboutin θα ετοίμαζε μία νέα capsule συλλογή ονόματι «Greekaba», αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό και το μεσογειακό καλοκαίρι, και ήθελε να εξετάσει το ενδεχόμενο συμβολής της στον σχεδιασμό.


«Η χαρά μου φυσικά ήταν τεράστια που θέλησε αυτός ο οίκος να με προσεγγίσει, αλλά προσπαθούσα παράλληλα να μην αφήσω τον ενθουσιασμό μου να με κατακλύσει γνωρίζοντας από την εμπειρία μου στον χώρο, ότι σε έναν σχεδιαστή μπορεί να προταθούν πολλές συνεργασίες χωρίς να σημαίνει ότι όλες θα ολοκληρωθούν», περιγράφει.

 

«Είναι μεγάλη τιμή που με εμπιστεύτηκε ο Christian Louboutin»: Η Κατερίνα Μακρυγιάννη για τη συνεργασία της με τον διάσημο οίκο

 

«Έχω την εμπειρία να μην ενθουσιάζομαι πλέον με τις προτάσεις που μου γίνονται έως ότου να φτάσουμε στο σημείο της συμφωνίας. Αφού το κλείσαμε βέβαια σκέφτηκα ότι θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα, είτε προχωρούσε η συνεργασία είτε όχι, για να γνωρίσω μέλη της ομάδας του οίκου Louboutin. Από μικρή σχεδίαζα παπούτσια εξαιτίας του Christian Louboutin και μόνο. Με συνέπαιρνε το ελεύθερο και καλλιτεχνικό πνεύμα αυτού του δημιουργού. Το να πλησιάζει η στιγμή που μπορεί να ακουμπούσα λίγο την “πηγή” ήταν για μένα όνειρο απατηλό».

 

Η ομάδα του οίκου όμως κατέφθασε πράγματι στο εργαστήριό της στα Χανιά. Αφού εντυπωσιάστηκαν από τα χρώματα στον χώρο και τα παραδοσιακά έργα τέχνης που τον περιβάλλουν, είχε έρθει η ώρα να δουν από κοντά τα σχέδιά της.

 

«Μέσα στο εργαστήριο έχουμε παντού δείγματα της δουλειάς μας, άλλες φορές ολοκληρωμένα και άλλες όχι. Τα ερεθίσματα ήταν παντού και πολλά», θυμάται. «Εντυπωσιάστηκα με την ευγένειά τους, με το γεγονός ότι επισκέφθηκαν ένα μικρό για τα δεδομένα τους εργαστήριο, αλλά και με την προσοχή που έδωσαν καθ’ όλη τη συνάντησή μας. Διερεύνησαν όλο τον χώρο για να βρουν νέες ιδέες και ερεθίσματα».

 

 

Το ενδιαφέρον τους μετατοπίστηκε τότε στις τεχνικές της σχεδιάστριας, στην προσοχή της στην λεπτομέρεια, και στο μεγάλο ποσοστό χειρωνακτικής εργασίας που είναι έκδηλο στα έργα της. Το επόμενο βήμα ήταν να συζητηθεί η δυνατότητα παραγωγής του εργαστηρίου, και οπωσδήποτε η διαδικασία που ακολουθούν τα δύο μέρη για να διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες τους ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τελικά η συμφωνία έκλεισε γρήγορα, και μετά τη σύντομη χαρά ήρθαν η αγωνία και η ευθύνη.

 

«Ήταν ένα τεράστιο challenge για όλους μας», εξηγεί η Κατερίνα. «Θέλαμε να αποδείξουμε ότι και από μία μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας μπορούμε να αναλάβουμε τόσο μεγάλα project και να τα φέρουμε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, ήταν ένα σημαντικό crash test για να δούμε εάν η ομάδα έχει στηριχθεί σε γερές βάσεις που θα αντέξουν τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε. Τελειώσαμε το project με μεγάλη επιτυχία και κυρίως με αυτοπεποίθηση για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι και πόσο καλά κάνουμε τη δουλειά που αγαπάμε τόσο πολύ».

 

«Είναι μεγάλη τιμή που με εμπιστεύτηκε ο Christian Louboutin»: Η Κατερίνα Μακρυγιάννη για τη συνεργασία της με τον διάσημο οίκο

 

Πώς άλλαξε όμως την καθημερινότητά της η ανάληψη ενός τόσο απαιτητικού project;

 

«Τις πρώτες μέρες, μέχρι να σιγουρευτώ ότι όλοι οι συνεργάτες μου είχαν αντιληφθεί τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και πως όσα είχαμε συμφωνήσει θα γίνουν, είχα χάσει για λίγο τον ύπνο μου», ανακαλεί.

 

«Στη συνέχεια οργανώθηκα στο εργαστήριο σχετικά με την ημερήσια παραγωγή και έπειτα ήμουν έτοιμη, όσο γίνεται βέβαια, να αντιμετωπίσω τυχόν αναποδιές. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το project ξεπέρασε κάθε προηγούμενο που έχω αναλάβει. Η κούραση, ψυχική και σωματική, ήταν πολύ μεγάλη. Ήρθα πολλές φορές στα όριά μου. Το πιο απαιτητικό κομμάτι ήταν η σωστή οργάνωση της παραγωγής παράλληλα με τον συγχρονισμό στις παραδόσεις των πρώτων υλών. Χρειαζόταν εξαιρετική μαεστρία και σημαντική θυσία προσωπικού χρόνου για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα στη σωστή στιγμή. Το καλύτερο κομμάτι, όμως, ήταν η ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε μέσα στο εργαστήριο όταν τα είχαμε όλα στα χέρια μας και τα πράγματα πήγαιναν ρολόι. Αν και οι ώρες ήταν πολλές και η ομάδα είχε μεγαλώσει κατά πολύ, το κλίμα ήταν τόσο ευχάριστο που σου έδινε τη δύναμη να συνεχίσεις. Θα το επιχειρούσα ξανά».

 

 

Η capsule συλλογή Greekaba 

είναι εμπνευσμένη από τη γη και τη θάλασσα, από την Αθήνα και τις Κυκλάδες, και φυσικά από τη μακροχρόνια φιλία του Christian Louboutin με τον Έλληνα καλλιτέχνη, Κωνσταντίνο Κακανιά.

 

«Η δική μου συμβολή αφορούσε τη δημιουργία υφασμάτινων χαντρών που κόσμησαν όλες τις τσάντες της κολεξιόν, ενός βραχιολιού που ήταν και το μοναδικό κόσμημα της κολεξιόν, ενός βραχιολιού για τον αστράγαλο που τοποθετήθηκε στο δέσιμο μίας γόβας με το όνομα Konstantinella, και ενός μικρού διάκοσμου που τοποθετήθηκε σε ένα όμορφο πασούμι με την ονομασία Konstantimule. Τα δύο τελευταία σχέδια, επειδή ήταν εξ ολοκλήρου χειροποίητα και πολύ απαιτητικά στην παραγωγή, ο οίκος τα παρουσίασε ως limited edition με τη σχετική αρίθμηση στο εσωτερικό του παπουτσιού», επισημαίνει με υπερηφάνεια.

 

«Το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το βραχιόλι του αστραγάλου που μπήκε στο σανδάλι Konstantinella. Είναι ένα υπέροκομψο βραχιόλι με boho στοιχεία που συνδυάζει το χρυσό χρώμα, το ύφασμα και τις πέτρες, έναν συνδυασμό που λατρεύω. Έρχεται να αγκαλιάσει τέλεια ένα λεπτεπίλεπτο και φινετσάτο σανδάλι και το απογειώνει. Αυτό το σανδάλι από μόνο του έχει αρχή, μέση και τέλος, τόσο σχεδιαστικά όσο και κατασκευαστικά. Θα επιμείνω λέγοντας ότι ο Christian Louboutin είναι ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης που δεν θυσιάζει ποτέ τη φαντασία του».

 

«Είναι μεγάλη τιμή που με εμπιστεύτηκε ο Christian Louboutin»: Η Κατερίνα Μακρυγιάννη για τη συνεργασία της με τον διάσημο οίκο

 

Πώς νιώθει, όμως, τώρα που μπορεί να απολαύσει το αποτέλεσμα;
 

«Είμαι ήρεμη, νιώθω περήφανη για τη δουλειά μου και μεγάλη τιμή γι’ αυτό που μου εμπιστεύτηκαν. Επίσης, νιώθω ότι έβαλα ένα μεγάλο παράσημο στην καριέρα μου και ένα μικρό λιθαράκι για να ακουστεί η χώρα μου για τις δυνατότητες που έχει μέσα από τους ανθρώπους της στον χώρο της παγκόσμιας μόδας. Όταν οι συνεργάτες ενός τόσο μεγάλου οίκου σου στέλνουν συγχαρητήρια για τον ομαλό τρόπο που ολοκληρώθηκε το project, ότι η συμβολή σου ήταν εξαίρετα σημαντική και ότι η συνεργασία ήταν τιμή τους, μόνο δάκρυα χαράς έρχονται στα μάτια. Δεν είναι τυχαία στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας. Από την αρχή μέχρι το τέλος οι λέξεις που τους χαρακτηρίζουν είναι ευγένεια και επαγγελματισμός».

 

Τα μελλοντικά σχέδια της Κατερίνας Μακρυγιάννη περιλαμβάνουν και άλλες νέες συνεργασίες, όμως προς το παρόν έχει τον νου της στην ξεκούραση ώστε να ξαναρχίσει ανανεωμένη τον κύκλο δημιουργίας της.

 

«Είμαι ευτυχής και τυχερή που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα», λέει κλείνοντας. «Αισθάνομαι ότι κατάφερα να αποδείξω την αξία μου μέσα από την συνεργασία με έναν κολοσσό της παγκόσμιας μόδας».

 

Περισσότερα: https://katerinamakriyianni.com/

*Φωτογραφίες Κατερίνας Μακρυγιάννη: Γιώργος Αναστασάκης

Στυλ & Ομορφιά
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ