ADVERTORIAL
Τις δύο τελευταίες χρονιές, ανακαλύψαμε την πόλη μας όπως ποτέ άλλοτε. Τις πιο όμορφες γωνιές της, τα σημεία που έγιναν hot-spots και τα έργα που την αναδεικνύουν σε κάθε τομέα. Άλλωστε, μάθαμε πως η διασκέδαση μπορεί να έχει πολλές μορφές - και να κρύβεται ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Όπως σε ένα σιντριβάνι.
 

.

Μιλάμε, φυσικά, για το σιντριβάνι στο experience park του Ελληνικού, ένα έργο σχεδιασμένο από την εταιρεία Doxiadis+, που έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή spots της Αθήνας - μιας που είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά σιντριβάνια της Ευρώπης. Ίσως να το έχετε δει στα Instagram stories σας, ίσως να έχετε περάσει και να έχετε εντυπωσιαστεί από μακριά στο θέαμα - αλλά η πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σιντριβάνι.
 

.

.

Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά την ολοκληρωμένη εμπειρία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα σιντριβάνια παγκοσμίως. Το εντυπωσιακό θέαμα ξεκίνησε με ολόκληρη την περιοχή να αναβοσβήνει δημιουργώντας σχήματα που έμοιαζαν με διαμάντια - το intro κάθε μουσικού show, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε η «χορογραφία». Το σιντριβάνι είναι, άλλωστε, ένα από τα πιο χορογραφημένα σιντριβάνια στον κόσμο, αφού αποτελείται από 1.260 πίδακες και 540 φωτιστικά. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να χρειάζεται 96% λιγότερη ενέργεια και 83% λιγότερο νερό σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους κατασκευής σιντριβανιών, ενώ όταν φυσάει, το σιντριβάνι συρρικνώνεται αυτόματα χάρη σε έξυπνους αισθητήρες, ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να χάνεται νερό ή να βρέχονται όσοι βρίσκονται δίπλα του.
 

 

 
Όσο λοιπόν απολαμβάναμε αυτή τη διαδραστική εμπειρία έχοντας πλέον μπει ανάμεσα στους χρωματιστούς πίδακες του σιντριβανιού, ξαφνικά δημιουργήθηκε ένας «λαβύρινθος» που έπρεπε να περπατήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε. Γύρω μας, μικροί και μεγάλοι έκαναν το ίδιο, ενώ τα γέλια και οι φωνές ακούγονταν χαρούμενες παντού. 
 

.

 

 

.

Σε εκείνο το σημείο αποφασίσαμε να μάθουμε το ποιοι βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό του σιντριβανιού που έχει γίνει το αγαπημένο σημείο διασκέδασης για τόσο κόσμο. Όπως μάθαμε αργότερα, πίσω από το ιδιαίτερο αυτό έργο, βρίσκεται μια εταιρεία που έχει βάλει την υπογραφή της σε μερικά από τα πιο ξεχωριστά έργα σε όλο τον κόσμο. Η Fontana ιδρύθηκε το 1971 στο Αιγάλεω, μέσα σε έναν μικρό βιοτεχνικό χώρο, ενώ πλέον στεγάζεται στο υπερσύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο της στη Κηφισιά. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει επιλέξει να μείνει στην Ελλάδα ενώ δραστηριοποιείται πλέον σε 85 χώρες, σχεδιάζοντας, δημιουργώντας και κατασκευάζοντας υψηλής ποιότητας σιντριβάνια - μάλιστα, είναι η πρώτη στη χώρα που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα.
 

 

 
Η Fontana πρωταγωνιστεί στα σημαντικότερα έργα νερού στον κόσμο, δημιουργώντας υπερθεάματα χρησιμοποιώντας το νερό και τον φωτισμό ως βασικά στοιχεία και σχηματίζοντας πανέμορφες και αρμονικές χορογραφίες. Η εταιρεία καταφέρνει να ξεχωρίζει σε πολύπλοκα και δύσκολα έργα για πελάτες όπως η Disney, τα MGM Casino (ΗΠΑ), τα "mega-projects" στο Dubai και τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε πολλά και ιδιαίτερα έργα στην Ελλάδα - συγκεκριμένα, έχει βάλει την υπογραφή της και στο σιντριβάνι της Ομόνοιας (στο οποίο αποτελεί και συν-δωρητής), στο σιντριβάνι του SNFCC και φυσικά στο experience park στο Ελληνικό.
 

.

 

 

.

Το «έξυπνο» σιντριβάνι στο Ελληνικό είναι ένα έργο που έχει καταφέρει να αναδείξει την Fontana ακόμα πιο ψηλά στην κορυφή. Κι αυτό γιατί προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις αισθήσεις, αλλά τις στιγμές χαράς που μοιράζεσαι με τους άλλους, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζεις. Άλλωστε, ένα fun fact που μάθαμε επίσης είναι πως ο λόγος που διασκεδάζουν όλοι τόσο πολύ δεν είναι μόνο ο τεχνολογικά αναπτυγμένος σχεδιασμός του σιντριβανιού - αλλά και το ότι μελέτες δείχνουν πως όταν βρισκόμαστε κοντά σε φυσικές ή τεχνητές πηγές νερού, μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης (stress hormone) και εκκρίνονται χημικές ουσίες όπως σεροτονίνη. Επιπλέον, είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι προσβάσιμο και από ΑΜΕΑ, έξω και μέσα σε αυτό, ενώ το καλοκαίρι η θερμοκρασία πέφτει έως και 8-10 βαθμούς στην περιοχή που βρίσκεται το σιντριβάνι.

 

Φεύγοντας, η εμπειρία που ζήσαμε στο σιντριβάνι του experience park στο Ελληνικό, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο από χαρά, διασκέδαση, χαλάρωση. Κι όλα αυτά, λίγα λεπτά μακριά από το σπίτι μας.

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο fontana.gr

Lamda Development