ADVERTORIAL
 

.

Καθώς παγκοσμίως αναζητούμε λύσεις που θα μπορέσουν να προστατέψουν τον πλανήτη μας από την κλιματική κρίση, χρειάζεται να επενδύσουμε σε εργαλεία που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Ευτυχώς, το 2022, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ικανή να προσφέρει σημαντική βοήθεια στο να δημιουργήσουμε έναν πλανήτη πραγματικά βιώσιμο.

 

.

Οι πυρκαγιές σε διάφορα μέρη του πλανήτη, αλλά και στην Ελλάδα, αποτελούν τεράστια απειλή για τα δάση που προσφέρουν κάτι παραπάνω από όμορφα τοπία. Σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καίγονται περί τα 500.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Ωστόσο, τα δάση μας προσφέρουν οξυγόνο, στέγη, ζωή. Είναι ζωντανοί οργανισμοί - και γι' αυτό οφείλουμε να τα προστατεύουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε διαθέσιμους. Φέτος, λοιπόν, με την βοήθεια της τεχνολογίας, η Vodafone Ελλάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει ένα έργο που πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντός.
 

.

 

 

.

Η πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» δάσος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα, το οποίο εντοπίζει έγκαιρα τη φωτιά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη δύναμη του Vodafone Green Network. Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεχνολογιών, όπως το Internet of things (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και πρόκειται ουσιαστικά για ένα τριπλό σύστημα παράλληλου ελέγχου, το οποίο αποτελείται από μία πανοραμική 360 τεχνολογία ανίχνευσης μέσω ειδικής θερμικής κάμερας μεγάλων αποστάσεων, κάμερες διπλού φάσματος και ειδικές Super Starlight κάμερες παρακολούθησης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το προηγμένο αυτό σύστημα ζωντανής 24ωρης παρακολούθησης ενεργοποιεί αυτόματα συναγερμό και ειδοποιεί τις αρχές, σε ενδεχόμενο ανίχνευσης φωτιάς ή καπνού.
 

.

.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικό σύστημα ανίχνευσης φωτιάς που μπορεί να εντοπίσει ανά πάστα στιγμή την πιθανότητα πυρκαγιάς και στέλνει άμεσα «σήμα» για βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορεί να εντοπίσει μια πιθανή πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο και να δώσει ακριβή τοποθεσία και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στην μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού. Το Vodafone Smart Forest είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται και θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά για διάστημα 12 μηνών στην Πάρνηθα, με σκοπό να αξιοποιηθεί από όλα τα δάση και περιοχές φυσικού κάλλους σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προστασία των ελληνικών δασών. 
 

.

 

 

.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Vodafone Ελλάδας αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και επενδύει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας. Το Vodafone Green Network, ισχυρό και αξιόπιστο, αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης και είναι παράλληλα βιώσιμο, αντλώντας δύναμη από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 

.

 

 

.

Καθώς, λοιπόν, η Vodafone, ως παγκόσμιος ηγέτης στο Internet of Things (IoT), εξελίσσει το δίκτυό της, δίνει το έναυσμα για ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες που έχουν στον πυρήνα τους τεχνολογίες που υπόσχονται ένα ασφαλέστερο και πιο καθαρό πλανήτη. Μάλιστα, η Vodafone στοχεύει μέσα από τις τεχνολογίες της, να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από την λειτουργία της έως το 2030. Στόχος του Ομίλου Vodafone είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040.
 

.

Με το Smart Forest η Vodafone αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, πως όταν μπορούμε να προστατεύουμε το δάσος, μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.