Η Γρηγόρης κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του food waste και την προστασία του πλανήτη

Ο Γρηγόρης κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του food waste και την προστασία του πλανήτη

Ο Γρηγόρης δεσμεύεται για να μην καταλήγει πια φαγητό στα σκουπίδια, μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

ADVERTORIAL

Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη μας - γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια - ξεκινώντας από τα πιο απλά. Όπως, το να μην σπαταλάμε τα τρόφιμά μας. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και επηρεάζει τόσο το περιβάλλον, όσο και την κοινωνία και την οικονομία μας, με αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ, το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων - δηλαδή 931 τόνοι - καταλήγουν στα σκουπίδια, κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, το 61% προέρχεται από νοικοκυριά, το 26% από εστιατόρια και εταιρείες επισιτισμού και το 13% από το λιανεμπόριο, ενώ σε συνολικό παγκόσμιο μέσο όρο σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν 74 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, το 2019, 690 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε διατροφικά αγαθά.

 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα νούμερα δεν προκαλούν αισιοδοξία, καθώς ο κάθε ένας από εμάς πετάει στα σκουπίδια 98 κιλά τρόφιμα το χρόνο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που κάνει ο Γρηγόρης για τη μείωση του food waste, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή του στην επίτευξη του στόχου αυτού.

 

Η Γρηγόρης κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του food waste και την προστασία του πλανήτη

 

O Γρηγόρης είναι ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» από την έναρξή της και ταυτόχρονα, εδώ και χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις που έχουν σαν στόχο να μην καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια. Πώς το έχει καταφέρει αυτό; Πρώτα από όλα, με συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού των καταστημάτων, προκειμένου να κατανοήσει τη σημασία και τις συνέπειες της σπατάλης τροφίμων και να γίνει «κοινωνός» στη συλλογική προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει καρπούς.

 

Η Γρηγόρης κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του food waste και την προστασία του πλανήτη

 

Γιατί σε όλα τα καταστήματα Γρηγόρης, το προσωπικό κάθε πρωί παρασκευάζει φρεσκοψημένα και φρεσκοφτιαγμένα προϊόντα και κάθε βράδυ  προσφέρει όλα όσα δεν έχουν πωληθεί για κοινωφελείς σκοπούς και σε όσους το έχουν  ανάγκη. Μάλιστα, ο Γρηγόρης εκτιμά ότι κάθε χρόνο προσφέρονται πάνω από 1.500.000 μερίδες φαγητού από το σύνολο των καταστημάτων του, με κάθε κατάστημα να διαθέτει περισσότερες από 5.000 μερίδες ετησίως. Με αυτό τον τρόπο μηδενίζει τη σπατάλη τροφίμων και ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας.

 

Η Γρηγόρης κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του food waste και την προστασία του πλανήτη

 

Επίσης από το 2013, ο Γρηγόρης διατηρεί μια σταθερή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία με την ΜΚΟ «Μπορούμε», η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Η Ντία Χωραφά, εκ μέρους της ομάδας του «Μπορούμε», χαρακτηριστικά αναφέρει:

 

«Από το 2013 έχουμε την τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με την Γρηγόρης, ένθερμο και έμπρακτο υποστηρικτή του έργου του "Μπορούμε" και του μηνύματός μας "Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη". Τόσο η εταιρεία όσο και καταστήματα Γρηγόρης, ως μέλη του δικτύου "Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων" του Μπορούμε, προσφέρουν τα πλεονάσματα τροφίμων και μερίδων αντίστοιχα σε κοινωφελείς φορείς για την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η αξιοποίηση των πλεονασμάτων τροφίμων με τον βέλτιστο αυτό τρόπο έχει σημαντικό κοινωνικό, και παράλληλα περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 

Η Γρηγόρης κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του food waste και την προστασία του πλανήτη

 

Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται σταθερά δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, καθώς επίσης συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοση του μηνύματος με στόχο όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης.»

 

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί για το Γρηγόρη ένα βασικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς όραμά του είναι να μεταδίδει καθημερινά το χαμόγελο σε όλο τον κόσμο μέσω του καφέ και των γεύσεών του, να στηρίζει την κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για όλους.

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ