Μη μας ξεχάσετε

«Μη μας ξεχάσετε»: Η σημασία της αλληλοϋποστήριξης μέσα από μια σειρά από ξεχωριστές ενέργειες

Η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ μαζί με το Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, τα Κέντρα Νέων CONNECT YOUR CITY και την τράπεζα ρουχισμού Fabric Republic, στήριξαν φέτος χιλιάδες συνανθρώπους μας.

ADVERTORIAL

 

Του Νίκου Μπαλτά

Οικονομολόγος (Msc Finance, Uni. Strathclyde), συνιδρυτής, μέλος του Δ.Σ. και γενικός διευθυντής της ΙΑΣΙΣ ΑμΚΕ

 

Τι φέρνει κοντά δύο κοντινούς κόσμους και συνάμα τόσο μακρινούς όπως το κέντρο της Αθήνας και την Βόρεια Εύβοια; Πλέον οι άνθρωποι έχουμε ξεχάσει, έχουμε μάθει να μην ακούμε, να μην εστιάζουμε την προσοχή μας παρά μόνο σε περιπτώσεις καταστροφών όπως μια παγκόσμια πανδημία ή μια καταστροφική πυρκαγιά.

 

Μη μας ξεχάσετε

 

Η πανδημία από τη μία ξεσκέπασε ένα κοινωνικό πρόβλημα που είχε παραμείνει στην αφάνεια. 300.000 κλήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 ως συνέπεια της πανδημίας σε διάστημα ενός έτους, η πλειονότητα των κλήσεων προήλθε από ανθρώπους μόνους. Άνθρωποι ξεχασμένοι, οι οποίοι παρόλο που ζουν στο κέντρο μιας πόλης εκατομμύρια κατοίκων παραμένουν μόνοι.

 

Λίγο πιο βόρεια, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από την Αθήνα, σε ένα τόπο μοναδικά όμορφο, χρειάστηκε μια φυσική καταστροφή για συνειδητοποιήσουμε πως εκεί ζουν άνθρωποι ξεχασμένοι εδώ και δύο δεκαετίες. Από τη δεκαετία του ’90, οπότε και έκλεισαν οι τελευταίες βιομηχανικές μονάδες και άφησαν ένα τόπο πλούσιο σε ανθρώπους και φυσική ομορφιά να μαραζώσει. Αυτό συνέβη καθώς δεν υπήρχαν πια θέσεις εργασίας για να κρατήσουν τους κατοίκους. Έτσι, όπως σε κάθε οικονομική κρίση προέκυψε και μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απουσία ενός δικτύου αλληλοϋποστήριξης. Οι νέοι, ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε κοινωνίας δεν ήταν πια εκεί, και όσοι έμειναν πίσω, έμειναν μόνοι, έμειναν ξεχασμένοι, ξανά.

 

Μη μας ξεχάσετε

 

Παρατηρώντας τα παραπάνω ως ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ μαζί με τους συνεργάτες μας Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, Κέντρα Νέων CONNECT YOUR CITY, τράπεζα ρουχισμού Fabric Republic, πάντα υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας καθώς και των αρμόδιων αρχών πήραμε θέση και πέσαμε στη μάχη χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Μέσα από την τηλεφωνική γραμμή 10306 υποστηρίχθηκαν 300.000 κλήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε χιλιάδες κατ' οίκον παρεμβάσεις σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τους φορείς ψυχικής υγείας της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ και το ΕΚΠΑ.

 

Μη μας ξεχάσετε

 

 

Παράλληλα, στη Βόρεια Εύβοια έχουν υποστηριχθεί περισσότεροι από 2.000 συμπολίτες μας με τη συμβολή επαγγελματιών ψυχικής υγείας αλλά και την παροχή υλικών αγαθών μέσω της ομάδας παρέμβασης της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας Ζωής Ράπτη.

 

Τα Κέντρα Νέων CONNECT YOUR CITY κατά το τελευταίο έτος δημιούργησαν ένα Δίκτυο υποστήριξης με την συμμετοχή και ενεργοποίηση πάνω από 5000 νέων, την υλοποίηση 15.000 δράσεων εθελοντισμού και τη συμμετοχή 110 φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

Μη μας ξεχάσετε

 

Η τράπεζα ρουχισμού Fabric Republic μέσα από το Δίκτυο 90 κοινωφελών φορέων κατά το τελευταίο έτος προσέφερε 18 τόνους καθαρού ρουχισμού σε άτομα που στερούνται πρόσβασης σε αυτόν.

 

Θα μπορούσα να συνεχίσω να παραθέτω στοιχεία αναφορικά με τη δράση των παραπάνω φορέων καθώς η συνεισφορά τους είναι πολυάριθμη και πολυεπίπεδη, δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Το γεγονός που χρειάζεται να εντοπίσουμε είναι ότι παρόλη την κινητοποίηση οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες και η παρούσα προσπάθεια δεν επαρκεί.

 

 

Συχνά ακούμε το εξής: «Μπράβο, ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω; Δεν έχω χρόνο λόγω δουλειάς ή οι πόροι μου είναι περιορισμένοι όπως και οι ψυχικές μου δυνάμεις».

 

1.  Κι όμως, μέσα από 3 απλές πράξεις μπορούμε όλοι μας να κινητοποιηθούμε εύκολα και γρήγορα χωρίς να μας κοστίσει τίποτα:

 

2.  Κοιτάμε στη ντουλάπα μας ποια ρούχα δε χρειαζόμαστε και τα αφήνουμε στα σημεία συλλογής του Fabric Republic. Ένα ρούχο που για εμάς πιάνει απλά χώρο στη ντουλάπα για κάποιον συνάνθρωπο μας είναι πολύτιμο. Τα σημεία συλλογής είναι διαθέσιμα στο www.fabricrepublic.gr .

 

3.  Κατεβάζουμε την εφαρμογή CONNECT YOUR CITY, διαθέσιμη σε Android και IOS, όπου αποκτάμε πρόσβαση σε όλες τις εθελοντικές δράσεις που συμβαίνουν γύρω μας για περισσότερες από 110 οργανώσεις σε θεματικές όπως η κοινωνία και το περιβάλλον.

 

Κοιτάμε τον περίγυρο μας είτε πρόκειται για γείτονες είτε για φίλους είτε για την οικογένεια μας ακόμα και εμάς τους ίδιους. Μεταδίδουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε μόνοι και αν χρειαζόμαστε βοήθεια απλά καλούμε το 10306 για υποστήριξη.

 

 

Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα συμπαγές δίκτυο αλληλεγγύης και υποστήριξης γιατί στο τέλος της ημέρας το μοναδικό που έχουμε όλοι μας είναι ο ένας τον άλλο.

 

Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις της ΙΑΣΙΣ στο www.iasismed.eu

 

 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ