ADVERTORIAL

Αν πάρουμε ένα λεπτό κι αναζητήσουμε τον ορισμό της σύμπτωσης, θα δούμε ότι πρόκειται για την «τυχαία, αναπάντεχη ταυτόχρονη εμφάνιση δύο γεγονότων». Και μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να γεννηθούν ιδέες κοινωνικής δράσης, ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης, είναι ακριβώς αυτό. Έτσι έγινε στην περίπτωση του Πάνου Ισμαήλου, CEO της Α. Ισμαήλος Α.Ε., Eξουσιοδοτημένου Διανομέα και Επισκευαστή της Mercedes-Benz - μία σύμπτωση οδήγησε σε ένα πλάνο δράσεων στο πλαίσιο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, με στόχο την βοήθεια προς τους κατοίκους του Βορείου Έβρου.

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη του για την περιοχή, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Μία αγάπη που αγκάλιασαν στη συνέχεια οι Α. Ισμαήλος Α.Ε. και IRC Automotive, όπως αγκάλιασαν και όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που είχαν στο επίκεντρο τα χωριά του νομού.  Από την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων τον καιρό της πανδημίας, μέχρι την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μαθητών, την προώθηση υποτροφιών, αλλά και τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών που θα αντιστρέψουν τη σταδιακή εγκατάλειψη του τόπου. 

 

Έχοντας ως αφετηρία την πεποίθηση ότι η επένδυση στη γνώση είναι ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης, λοιπόν, ξεκίνησε η «Υιοθεσία του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδος», στα ακριτικά Δίκαια του νομού Έβρου. Στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή του τοπικού πληθυσμού στην περιοχή και η αναβάθμιση του επίπεδου εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να μην στερούνται εργαλεία και μέσα που άλλοι, στις μεγάλες πόλεις θεωρούν αυτονόητα. 

Η πρώτη φάση, το 2018, ξεκίνησε με την παράδοση του απαιτούμενου εξοπλισμού – από διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές και τηλεοράσεις, μέχρι την κατασκευή ενός νέου χημείου στο Γυμνάσιο-Λύκειο - και την παροχή αθλητικού υλικού σε όλες τις βαθμίδες. Με αυτόν τον τρόπο, η διδασκαλία άλλαξε πρόσωπο και οι μαθητές βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον που τους ενθάρρυνε να προσπαθήσουν περισσότερο.  

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Μέσω της «Mentor Day» η οποία πραγματοποιείται δύο με τρεις φορές τον χρόνο συνδέονται οι μαθητές με ανθρώπους της αγοράς, προσφέροντας στους πρώτους την δυνατότητα να ανακαλύψουν πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής ώστε να γίνουν παραγωγικοί από απόσταση, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Η τρίτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει τη γνωριμία των μαθητών όλων των βαθμίδων με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που καλύφθηκαν όλα τα έξοδα για την εκδρομή Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στην Αθήνα, Γυμνασίου και Λυκείου στους Δελφούς. 
 
 Όπως δήλωσε ο  Διευθυντής του Γυμνασίου Δικαίων Έβρου, Δημήτρης Τσαμόγλου, το 2019 στην τελετή «Υιοθεσίας του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδος», τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 οι εγγραφές των μαθητών άγγιζαν τις 50 ανά έτος. Το 2018, ωστόσο, ήταν μόλις 6. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τους καθηγητές και τον Πάνο Ισμαήλο, τον γεμίζει αισιοδοξία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε άξιους συμπαραστάτες μας μια τόσο μεγάλη εταιρία όπως είναι η Mercedes-Benz Α.ΙΣΜΑΗΛΟΣ Α.Ε.» επεσήμανε.

«Οι 125 μαθητές των σχολείων εδώ μεγαλώνουν την οικογένεια της Α. Ισμαήλος Α.Ε. και θα παραμείνουμε κοντά τους όσο περισσότερο μπορούμε με σκοπό να βελτιώνουμε την σχολική τους εμπειρία και να συμβάλουμε στο να γίνουν ενεργοί πολίτες του σύγχρονου ψηφιακού οικονομικού γίγνεσθαι από το μέρος που βρίσκονται» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Ισμαήλος, εκφράζοντας τη χαρά του που μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ανακοπής της εγκατάλειψης της περιοχής.

Σημαντικό είναι και να διατηρείται ψηλά ο πήχης των μαθητών και να τους δίνεται κίνητρο, για να επιδιώκουν την προσωπική τους εξέλιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Α. Ισμαήλος Α.Ε. έχει ξεκινήσει το ετήσιο «Πρόγραμμα Υποτροφιών» που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των μαθητών με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία. Η ενίσχυση αυτή, αφορά στην κάλυψη εξόδων του κόστους διαβίωσης, αν ο δικαιούχος φοιτά σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Φέτος, με βάση τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων, θα στηριχτούν οικονομικά δύο φοιτήτριες  - την περασμένη χρονιά, την ίδια στήριξη έλαβε ένα άτομο. 

 

Μία μόνο σύμπτωση αρκεί για να αλλάξουν πολλές ζωές. Κι είδαμε πώς αυτό γίνεται πραγματικότητα - τώρα, χάρη στις υποτροφίες, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την οργάνωση των εγκαταστάσεων, οι μαθητές του «Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδος» βλέπουν έναν νέο κόσμο να ανοίγεται μπροστά τους.

 

 
Η Α ΙΣΜΑΗΛΟΣ Α.Ε. είναι Eξουσιοδοτημένος Διανομέας & Επισκευαστής της Mercedes-Benz εδώ και 30 χρόνια, κάτι που την καθιστά τον παλαιότερο διανομέα στην Ελλάδα. Σήμερα, λειτουργεί συνολικά 4 εξουσιοδοτημένα σημεία σε Αττική και Δωδεκάνησα. Παράλληλα, με την IRC Automotive, έχει επεκταθεί στον χώρο του leasing αυτοκινήτων παρέχοντας πρωτοποριακές και εξειδικευμένες υπηρεσίες.