Η Αθήνα δεν κοιμάται πια – Στιγμιότυπα στην καρδιά του Σαββατόβραδου

Η νυχτερινή έξοδος επέστρεψε και το Nightography του Samsung Galaxy S22 Ultra καταγράφει αυθεντικά με τρόπο μοναδικό, τις παρέες που μοιάζουν να κατακτούν ξανά με ορμή μια Αθήνα που δεν κοιμάται ποτέ και τις στιγμές εκείνες που φωτίζουν τα βράδια μας.

Από τον Γιώργο Ψωμιάδη

Η Αθηναϊκή νύχτα επιστρέφει. Αυτή την άνοιξη η έννοια της σαββατιάτικης βραδινής εξόδου παίρνει ξανά μορφή σε μια σχεδόν post covid εποχή. Στα γεμάτα με κόσμο αυτοκίνητα που δονούνται από τη μουσική, τις neon επιγραφές των μπαρ, στις ουρές από τα κλαμπ που γεμίζουν ξανά με κόσμο και τα μεταμεσονύχτια ταξί της επιστροφής. Άλλωστε, μια βόλτα το Σαββατόβραδο αρκεί για να δεις πρόσωπα που αναζητούν στους δρόμους και τα μπαρ της Αθήνας όσα έχασαν τα τελευταία δυο χρόνια. Τσουγγρίζουν στην υγειά ενός καλοκαιριού που ο κόσμος της διασκέδασης, της εστίασης και της ψυχαγωγίας περιμένει με βουλιμία, τριγυρνούν ψάχνοντας την επόμενη στάση σε μια πόλη που ανάβει. Οι περαστικοί ενώνονται στα στενά χορεύοντας με ένα ποτό στο χέρι, στις καντίνες η κούραση της εξόδου σβήνει με ένα after βρώμικο και τα σκαλιά στις πλατείες γεμίζουν με νεαρόκοσμο. Τι άλλαξε; Η αναγέννηση της γειτονιάς, που ξεκίνησε στην αρχή της καραντίνας μοιάζει να έχει καθιερωθεί. Η βόλτα που είχαμε ως μοναδική απόδραση για πολλούς μήνες, μετατοπίστηκε σε μια επίσκεψη στο μπαρ δίπλα απ’ το σπίτι, στο εστιατόριο και την καντίνα της γωνίας, την αξία της οποίας τώρα πια προσέχουμε. Τα βράδια πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μη ξεμακρύνουν από το μέρος τους και οργανώνουν την έξοδο τους γύρω από τις επιλογές που αυτό προσφέρει. Όμως την ίδια στιγμή η μπαρότσαρκα του κέντρου επιστρέφει. Ακόμη κι αν για πολλούς το ωράριο έχει αλλάξει. Άλλοι βγαίνουν νωρίς, δίνουν ραντεβού στα σημεία που έχουν διαλέξει και επιστρέφουν πριν τις τρεις προσπαθώντας να βρουν ξανά το party animal της προ-καραντίνας εποχής. Όμως την ίδια στιγμή οι νεότεροι ψάχνουν την τρέλα που έχασαν μέσα σε τέσσερεις τοίχους και κατακτούν με ορμή την πόλη γεμίζοντας τις πλατφόρμες του μετρό, βγαίνοντας στον δρόμο γεμάτοι έξαψη για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν το βράδυ.

Dev Angel: Η Αθήνα δεν κοιμάται πια – Στιγμιότυπα στην καρδιά του Σαββατόβραδου
Φωτογραφία: Giorgos Xanthinakis / LIFO

Τα πάρτι επέστρεψαν

Μπορεί η έξοδος στα μπαρ και τα εστιατόρια να είναι must, όμως τα home parties που εξαντλήθηκαν μέσα στην καραντίνα δεν δείχνουν να χάνονται, ακόμη κι αν περνούν πια σε private μορφή και σε κάποιον χώρο που κλείνεται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Στο Μεταξουργείο και στο Γκάζι, άδειοι χώροι γεμίζουν με στολισμένα πρόσωπα, drag ενδυμασίες, ντισκομπάλες, αυτοσχέδια μπαρ, DJs που παίζουν 90s επιτυχίες και εκείνους που φέρνουν το ποτό τους, χορεύοντας μέχρι το πρωί.

Όλες οι λήψεις εντός του άρθρου πραγματοποιήθηκαν με το Samsung Galaxy S22 Ultra χρησιμοποιώντας τη μοναδική λειτουργεία του advanced Nightography για εντυπωσι- ακές βραδινές λήψεις και πλάνα video. Τα spots, οι στιγμές και οι πρωταγωνιστές του Σαββατόβραδου καταγράφονται μέσα από το φακό του με τρόπο αυθεντικό και αποτυ- πώνουν την επιστροφή της Αθηναϊκής νύχτας, με τον τρόπο που της αξίζει.

Την ίδια στιγμή η queer σκηνή φέρνει διαστημικά electronic πάρτι σε γνωστές διευθύνσεις του κέντρου. Τα θεματικά events είναι εδώ. Επαναλαμβάνονται κάθε Σάββατο αφού γίνονται sold out ξανά και ξανά με κόσμο που ντύνεται εμφατικά ακολουθώντας dress code που προσφέρονται για ευρηματικές ενδυμασίες. Πρόκειται για ένα στοιχείο που υπάρχει και στα secret location parties, τα οποία με διαφορετικά themes κάθε φορά κατακλύζονται από κόσμο σε άγνωστες, συχνά post-apocalyptic τοποθεσίες, και δονούνται από techno ρυθμούς. Στους ίδιους που δονούνται και οι υπόγειες στοές, με το πάντα πιστό κοινό που τρυπώνει για να παρτάρει σε καθαρά urban σκηνικά χωρίς περιορισμούς, να δίνει πάντα το παρόν.

Clubbing - Festivals

Εάν κάτι περιμέναμε να βγει με φόρα από τον πάγο του covid και πλέον δείχνει να το κάνει εμφατικά, αυτά είναι τα lives. Οι καλλιτέχνες που κρατούσαν τις παρουσιάσεις τους για την post covid εποχή συνεχίζουν τις sold out εμφανίσεις, οι σχεδιασμοί γίνονται πια κανονικά, με το πρόγραμμα των party spots να υπόσχεται δυνατές live βραδιές στην πόλη. Μπλούζες με στάμπες, σφραγίδες και βραχιολάκια δίνουν ξανά χρώμα στα βράδια μας, τη στιγμή που ο κόσμος ακολουθεί πλέον ακόμη πιο πιστά συγκεκριμένα μουσικά είδη για τη διασκέδαση του. Από το ραπ στοιχείο μέχρι την ηλεκτρονική και την techno, οι πιστοί διαλέγουν προσεκτικά τα μέρη και τα events και διασκεδάζουν επιλεκτικά με αυτό που θεωρούν στοχευμένα ποιοτικό αντί για μια «όπου με βγάλει» έξοδο. Η micro-clubbing σκηνή ήταν άλλωστε πριν ακόμη από το ξέσπασμα της πανδημίας σε έξαρση. Τα μικρότερα μαγαζιά στα οποία στρεφόταν ο κόσμος για να παρτάρει συνεχίζουν και τώρα να έχουν τους θαμώνες τους, ενώ τα μεγάλα stages των φεστιβάλ που γέμιζαν σε μηδενικό χρόνο επιστρέφουν με θόρυβο. Έτσι και φέτος, αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται μετά από δυο χρόνια αναποδιών για τους οργανωτές, ενθουσιώδες. Tα ονόματα που έρχονται στα line up των μεγαλύτερων φεστιβάλ της Αθήνας αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη φλόγα του φεστιβαλικού κοινού.

 

Dev Angel: Η Αθήνα δεν κοιμάται πια – Στιγμιότυπα στην καρδιά του Σαββατόβραδου
Φωτογραφία: Giorgos Xanthinakis / LIFO

 

Γεμάτα στενά, γεμάτες πλατείες, γεμάτοι δρόμοι

Αν οι πλατείες γέμισαν στην καραντίνα και έγιναν το φαινόμενο μιας εποχής που καθιέρωσε το ποτό, το παγκάκι και την περιπτερόμπύρα στο χέρι ως βασική λύση κοινωνικοποίησης, η επιλογή τους συνεχίζει να υάρχει παρά τη μεγάλη επιστροφή της εστίασης αυτή την άνοιξη. Από την Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη μέχρι τη Βαρβάνα ο καιρός έχει οδηγήσει τον κόσμο στα αγαπημένα του εξωτερικά σημεία. Την ίδια στιγμή στο Ψυρρή άδειοι δρόμοι της καραντίνας μοιάζουν ασφυχτικά με παρέες, ενώ οι οδηγοί που ψάχνουν πάρκινγκ κατακλύζουν την Πειραιώς και τους κεντρικούς δρόμους. Στο μετρό τα στολισμένα, έτοιμα για έξοδο πρόσωπα και τα γέλια από τα πιτσιρίκια που έχουν ήδη μπει στο vibe του Σαββατόβραδου δίνουν ζωή στους συρμούς. Το πλήθος κατακτά την πόλη μόλις τα φώτα πέσουν με τους δικούς του τρόπους.

Νέες κοιτίδες συνάντησης

Νέες γειτονιές που γεμίζουν με θαμώνες, ανθίζουν στην σχεδόν post-covid εποχή της νυχτερινής Αθήνας. Ξεχωριστά spots δημιουργούν κοιτίδες διασκέδασης στο πεζοδρόμιο ή σε κλειστούς χώρους. Ακόμη κι αν ο καιρός είναι ιδανικός για τραπεζάκια έξω ή για ένα ποτό στα όρθια δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα καθίσουν στη μπάρα προκειμένου να απολαύσουν μια αγάπη που στερήθηκαν στην εποχή της πανδημίας. Με διάφορες επιλογές είτε για γρήγορο φαγητό, είτε για ποτό το βράδυ, η γειτονιά του Νέου Κόσμου συγκεντρώνει φανατικό κοινό. Από ένα all day bar πίσω από τη Στέγη που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει talk of the town μέχρι και σε θρυλικά ονόματα της περιοχής οι μπάρες των οποίων έχουν γράψει ιστορία, οι Νεοκοσμίτες γεμίζουν την περιοχή τους και καλούν τους Αθηναίους να εξερευνήσουν τη νέα hot γειτονιά της πόλης. O αγαπημένος δρόμος που έχει εξελιχθεί σε χαρακτηριστική πιάτσα για ποτό είναι φυσικά η Ασκληπιού στα Εξάρχεια με τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά παλαιότερων ή νέων καταστημάτων να προσκαλούν σταθερά κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που θα δεις να μιλούν με ένα ποτό στο χέρι, πάνω στο πεζοδρόμιο, ενώ από τα rock n roll parties που διοργανώνονται από παλιά μέχρι, σήμερα, στους χαμηλούς φωτισμούς και τον τζαζ ήχο που βγαίνει μέσα από ανοιχτές πόρτες, ο δρόμος μοιάζει γεμάτος από ζωή. Είναι η industrial αισθητική και ο μυσταγωγικός χαρακτήρας, ο ιδιαίτερος φωτισμός και οι new wave jazz μουσικές που βγαίνουν από τις ανοιχτές πόρτες - όλα τα στοιχεία που δημιουργούν μια συνολική δυναμική στη φιλοσοφία της περιοχής.

Dev Angel: Η Αθήνα δεν κοιμάται πια – Στιγμιότυπα στην καρδιά του Σαββατόβραδου
Φωτογραφία: Giorgos Xanthinakis / LIFO

Ιδιαίτερα μπαρ και πέρα από το κέντρο

Η μπαρ σκηνή της πόλης ξεδιπλώνεται και πέρα από το κέντρο. Είτε είναι το Περιστέρι είτε γειτονιές όπως η Κυψέλη και η Ηλιούπολη, είναι αρκετά τα μέρη στα οποία ξεφυτρώνουν μπαρ με ύφος διαφορετικό. Ακόμη και μακριά από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, βλέπεις εκείνους που αναζητούν το κάτι ιδιαίτερο να μη αποθαρρύνονται από την απόσταση. Από τις κρυφές μπάρες της Σόλωνος μέχρι την Αγίας Ζώνης στην οποία μπορείς να βρεις μπαρ που σερβίρουν φαγητό για συνοδευτικά αντί για ξηρούς καρπούς, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μαρτυρούν ότι η αθηναϊκή νύχτα αναδιοργανώνεται και τα μέρη για φαγητό και ποτό γεννούνται με στοιχεία μοναδικά.

Η επιστροφή

Και όσο η ώρα περνάει, και οι στάσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, οι καντίνες γεμίζουν με ουρές, λίγο πριν το ξημέρωμα. Η αναμονή άλλωστε στον τελευταίο σταθμό της εξόδου πριν οι παρέες μπουν στους πρωινούς συρμούς είναι αναμενόμενη και οι κουβέντες κατά τη διάρκεια της ανεπανάληπτες. Τη στιγμή που το Σαββατόβραδο φεύγει μέχρι να έρθει το επόμενο σε μια Αθήνα που μετά από καιρό, φαίνεται να μη κοιμάται ποτέ. Με τα πρόσωπα να ενώνονται για να την κατακτήσουν και να ποζάρουν στον φακό με την αυτοπεποίθηση μιας ζωής που μοιάζει να είναι και πάλι στα χέρια τους.

 

 

Διαφημιστική καταχώρηση της Samsung Electronics Ελλάς Μ.Α.Ε.

 

 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ