Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει
Φωτο: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος/Stereosis

Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει

Ένας χώρος-χρονοκάψουλα με μεγάλη ιστορία, που έχει αναδειχτεί σε έναν ξεχωριστό ξενώνα στην πόλη.

ADVERTORIAL

Επί Τουρκοκρατίας, τα σεράγια (χάνια ή «καραβάν σεράϊα») ήταν διώροφα οικοδομήματα που φιλοξενούσαν τους ταξιδιώτες με τα άλογα. Στα περίπου 50 που είχαν μείνει στη Θεσσαλονίκη ως το τέλος του 19ου αιώνα, οι επισκέπτες πλήρωναν ελάχιστα για τον ύπνο και το φαγητό τους. Αν ήταν φτωχοί μπορεί να μην πλήρωναν και τίποτα.

 

Το σημερινό «The Caravan»,  το πιο ξεχωριστό κατάλυμα στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή, είναι ένας «γάμος» του παλιού με το μοντέρνο, με άρωμα από γλυκό τριαντάφυλλο και γεύση βανίλια υποβρύχιο.

 

Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει
Φωτο: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος/Stereosis

 

«Από την αρχή της λειτουργίας μας μέχρι και σήμερα, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την υψηλότερη βαθμολογία σε κατάλυμα στην Θεσσαλονίκη με βαθμολογία 9,7 και περίπου 1.500 σχόλια», μας λέει ο συνιδιοκτήτης του, Χάρης Παπαδόπουλος. «Μάλιστα, από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα είναι πρώτο στο TripAdvisor στην κατηγορία του ξενώνα bed and breakfast στη Θεσσαλονίκη και σταθερά ανάμεσα στα 25 καλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Πέρσι, μάλιστα, έφτασε να είναι 3ο σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθώντας, μεταξύ άλλων, να αποτυπώσουμε  την οικολογική μας κουλτούρα σε όλο το φάσμα της, το “The Caravan” απέκτησε το σήμα ποιότητας Green Key (eco-label) για τον τουρισμό και έγινε ένας ξενώνας της οικογένειας των Greece bike hotels».

 

«Οι διακρίσεις, ειδικά όταν προέρχονται από τους επισκέπτες, απλά σου δίνουν ώθηση για να προσπαθείς ακόμα περισσότερο», συμπληρώνει ο έτερος συνιδιοκτήτης του «The Caravan», Γιώργος Κουρτίδης. «Δείχνουν ότι προσπαθείς προς την σωστή κατεύθυνση. Νιώθουμε περήφανοι για όλους τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε μαζί μεθοδικά, προσπαθώντας να εντάξουμε ό,τι πιο πρωτοπόρο. Χαιρόμαστε όταν τα σχόλια περιγράφουν ακριβώς αυτό που νιώθουμε».

 

Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει
Φωτο: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος/Stereosis

 

Το «The Caravan» είναι μία χρονοκάψουλα που γεννήθηκε ως ιδέα μέσα σε ένα βανάκι Caravan που ταξίδευε από τη Βαρκελώνη στη Σεβίλη, μεταξύ φίλων που είχαν πια νιώσει την ανάγκη να προσανατολιστούν επαγγελματικά σε έναν πιο δημιουργικό δρόμο από αυτόν που διένυαν ως τότε.

 

«Το “The Caravan” είναι κομμάτι της γειτονιάς του και της ιστορίας του», συνεχίζει ο Γιώργος. «Στη γειτονιά που δεσπόζει το Καραβάν σεράι και το Χάμτζα μπέη ή αλλιώς Αλκαζάρ, ένα ροζ μικρό παστέλ κτίριο ξεπροβάλει φωτίζοντας τις σκιές της ιδιαίτερης ιστορίας της. Είναι η γειτονιά των καραβανιών, των ταξιδευτών με τα άλογα και τα καμουτσίκια. Πριν την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης είχε σεράγια πίσω από το παλαιότερο τζαμί της πόλης και ήταν μία περιοχή γεμάτη κίνηση. Η πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη γειτονιά, όλα εκτός από το τζαμί. Η ανοικοδόμηση της περιοχής ξεκίνησε από το 1929».
 

Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει
Φωτο: Ιωάννα Τοκμακίδου

 

Κάποια από τα έπιπλα μπήκαν από φίλους, θείες και γιαγιάδες, κοσμώντας τις γωνίες του ξενώνα και συνδέοντάς το με την ιστορία του Μπιτ Παζάρ. Έχουν όλα τους μια ιστορία να σου πουν, όπως ακριβώς και ο χώρος που τα φιλοξενεί.

 

«Η περιοχή συνδέεται επίσης με την ταινία “Καραβάν Σαράι” με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη, αλλά και με την Αμερική μέσα από ένα τεράστιο γοβάκι άρτι αφιχθέν από το Λας Βέγκας γνωστό και ως γοβάκι του Καρύδα. Εκείνο αποτυπώνει την αίγλη της εμπορικότερης περιοχής του ‘60-’80. Όπως και το πρώτο πρατήριο υγρών καυσίμων, ο πρώτος σταθμός αγοραίων ταξί και το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης που επί 50 χρόνια φιλοξενούνταν στο Καραβάν Σεράι, σε ένα κτίριο περίπου 20.000 τ.μ.».

 

Το «The Caravan» είναι η ομάδα του. H   Κική, η Δέσποινα, η Έλλη , η Ζωγραφιά, η Βάλια, η Έφη, η Δήμητρα, ο Μάριος, η Δέλια, η Χαρά, ο Χάρης και ο Γιώργος.  Είναι μία «οικογένεια» 13 ατόμων  - όσα είναι και τα δωμάτια του ξενώνα - με τη φιλοσοφία της φιλοξενίας της γιαγιάς από τη δεκαετία του ‘70 και του ’80 συνδυασμένη με την τεχνολογία του 2021. Η προσωποκεντρική προσέγγισή του, μάλιστα, προσπαθεί να σε παρασύρει και να σε μετατρέψει με ταχύρρυθμες οδηγίες σε λοκάλι. Οι ταξιδιώτες συναντούν τους ντόπιους, οι επισκέπτες τους γείτονες, οι φίλοι τους ξένους μέσα σε έναν ανοιχτό και φιλικό χώρο για όλους. Αυτό είναι το «The Caravan».

 

Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει
Φωτο: Ιωάννα Τοκμακίδου

 

«Αυτή την αυθεντική φιλοξενία την είχαμε βιώσει στην Κούβα τι και αν ο καθένας μας πήγε διαφορετική περίοδο, όταν μέναμε σε σπίτια Κουβανών αντί σε ξενοδοχεία», θυμάται ο Γιώργος. «Ενώ δεν μιλούσαμε ισπανικά, καταλαβαίναμε ότι οι οικοδεσπότες ήθελαν να περάσουμε μοναδικά. Όχι απλά καλά, τέλεια. Να μας μείνουν όλα αξέχαστα. Προσπαθούμε, λοιπόν, να παρέχουμε την επαγγελματική φιλοξενία με τη μαγεία ενός ερασιτέχνη που προσπαθεί να κάνει την παραμικρή λεπτομέρεια μοναδική για τον επισκέπτη. Να πετύχει το απόλυτο στην εμπειρία του. Όταν επανέλθουν όλα σε μια κανονικότητα θα βρεθείτε ανάμεσα σε ντόπιους καθώς θα πίνουν τον καφέ τους, ή θα διαβάζουν στο λόμπι του με cocκtails σχεδιασμένα με μεράκι από τον αγαπημένο μας Γιάννη Αραμπατζή».
 

«Αυτό το αγνό νοιάξιμο για κάτι διαφορετικό», τονίζει ο Χάρης. «Το σφίξιμο στην καρδιά αν κάτι δεν πάει καλά και η ομαδική προσπάθεια για να κερδίσουμε ένα χαμόγελο και να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία. Το “The Caravan” είναι ένα όχημα όπου ο καθένας μας είναι ένας απλός συνεπιβάτης. Είναι ο εαυτός του και δίνει τη δική του χροιά στην εμπειρία σου. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε την ικανοποίηση των επισκεπτών μας φέρνοντάς τους σε επαφή με τους ντόπιους στους χώρους του καφέ, χωρίς να διαταράσσεται η αίσθηση του σπιτιού. Παράλληλα, είμαστε ένα ενεργό κύτταρο της πόλης. Θέλουμε να συνεισφέρουμε σε οτιδήποτε κοινωνικό - πολιτιστικό, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας για μια αλλαγή προς το καλύτερο, τόσο για την πόλη όσο και για τους κατοίκους της. Κάνουμε συνεργασίες και συνέργειες όπως με το TEDx, το Taratsa International Film Festival, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Thessaloniki Allios, τα Δημήτρια, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και πολλά ακόμη».

 

Το «The Caravan» στη Θεσσαλονίκη είναι η φιλοξενία όπως δεν την είχαμε προλάβει
Φωτο: Ιωάννα Τοκμακίδου

 

Το πιο κολακευτικό σχόλιο που μπορούν να ακούσουν από τους επισκέπτες τους είναι πως, όπου κι αν έχουν ταξιδέψει, φιλοξενία όπως στο «The Caravan» δεν έχουν συναντήσει ξανά. Κάποιες από όλες τις αναμνήσεις, βέβαια, είναι ανεξίτηλες.

 

«Νομίζω μια ιδιαίτερη ιστορία είναι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Γάλλων με διπλό ποδήλατο», θυμάται ο Χάρης. «Είχαν έρθει από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη και μετά θα συνέχιζαν για την Κωνσταντινούπολη με το ποδήλατο τους. Δυστυχώς είχαν μια περιπέτεια με το ποδήλατο αφού έφυγαν από το “The Caravan”. Πήγαμε με το αυτοκίνητο να τους παραλάβουμε από τις λίμνες Βόλβη, ενώ τους ετοιμάσαμε ατμόσφαιρα στο δωμάτιό τους για να τους φτιάξουμε το κέφι και μετά ποτά στο μπαρ φροντίζοντάς για ό,τι χρειαζόταν το ποδήλατό τους. Μετά απ’ αυτό μας έστελναν ενημερώσεις και φωτογραφίες απ’ όπου πήγαιναν. Μας μετέτρεψαν σε συνταξιδιώτες στο ταξίδι τους».

 

Του Γιώργου οι ιστορίες έχουν μπόλικα δάκρυα συγκίνησης.

 

«Ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει μείνει στο “The Caravan” ήταν 97 χρονών. Ταξιδιώτης από το Ισραήλ που ήρθε με όλη την οικογένεια του από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη, γιατί ήθελε να τους δείξει την πόλη που μεγάλωσε. Μια επιθυμία πολλών ετών, που θα έπρεπε να του μείνει ανεξίτηλη. Έτσι, μετά από ερεύνα και πολλά, πολλά τηλέφωνα, βρήκαμε πού πήγε σχολείο στην πόλη μας, καταφέραμε να συνεννοηθούμε να το ανοίξουμε, μπήκε στην τάξη του, και βρήκε αναμνηστική φωτογραφία στο λεύκωμα του σχολείου. Κλαίγαμε όλοι καμιά ώρα.

 

Πριν περίπου δύο χρόνια , ήρθε στο “The Caravan café” μία κυρία με την κόρη της. Αφού κάθισαν και παρήγγειλαν, η κύρια Άννα ξέσπασε σε κλάματα. Μετά από κουβέντα καταλαβαίνουμε ότι η κύρια ήταν ένοικος του κτιρίου το 1970, είχε ζήσει εκεί τα πρώτα της παιδικά χρόνια. Καταλήξαμε να οργανώσουμε μαζί ένα μοναδικό tour για τη ζωή πριν το ξενοδοχείο, για μία πόλη του ‘70 με γεύσεις παγωτού και αλάνας. Το παρακολούθησαν 1.000 άτομα μέσω της διοργάνωσης του Open House Thessaloniki».

 

Παρά την αναμφισβήτητη επιρροή της πανδημίας στον τουρισμό, οι δυο τους παραμένουν αισιόδοξοι. Το πρότζεκτ άλλωστε είχε αρχίσει να κατασκευάζεται την περίοδο των capital controls, άρα έχει μάθει στα δύσκολα.

 

«Τον Ιούνιο αρχίσαμε να πιάνουμε ρυθμό και θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να μην έχουν οι επισκέπτες μας καμία ανασφάλεια», επισημαίνει ο Γιώργος. «Το άμεσο στοίχημα της χρονιάς αυτής είναι η επιβίωση και η δημιουργία πολύ βασικών οργανωτικών βάσεων που θα μας βοηθήσουν στην εξέλιξη του πρότζεκτ, μαζί με την παράλληλη εξέλιξη της ομάδας».

 

«Θα εγκαινιάσουμε πολύ σύντομα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ένα μοναδικό ελληνικό δεκατιανό - τύπου brunch, με μαγευτικές γεύσεις αναμνήσεων (όπως ρυζόγαλο, τραχανά και διάφορα άλλα) από τον μοναδικό σεφ Αντώνη Μουστάκη. Έπειτα, οργανώνουμε όλες τις δομές για τη δημιουργία franchise του Brand και σχεδιάζουμε μία εταιρεία διαχείρισης ιδιαίτερων ξενοδοχείων με ταυτόχρονη δημιουργία τοπικής κουλτούρας. Επιδιώκουμε συνεργασίες με ανθρώπους που θαυμάζουμε και που γουστάρουμε να ταξιδέψουμε μαζί με το βανάκι μας. Μαζί σε ό,τι μας βγάλει».

 

Info: https://www.thecaravan.gr/

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ