Θαύμα αυτονομίας το νέο Hyundai Kona Electric
Το ανανεωμένο Hyundai Kona Electric διατίθεται σε εκδόσεις 136 και 204 ίππων με μπαταρίες 39 kWh και 64 kWh.

Θαύμα αυτονομίας το νέο Hyundai Kona Electric

Το ηλεκτρικό SUV της κορεάτικης φίρμας μάς εξέπληξε ευχάριστα με πραγματικές αυτονομίες της τάξης των 450 χιλιομέτρων, την προσεγμένη κατασκευή του, την ευχάριστη αίσθηση στον δρόμο και τις εξαιρετικές επιδόσεις του.

Η Hyundai ανήκει στις εταιρείες που μπήκαν νωρίς στα βαθιά νερά της ηλεκτροκίνησης και το Kona ήταν το πρώτο SUV τέτοιας τεχνολογίας στην κατηγορία B-segment, με έτος λανσαρίσματος το 2018.

 

Τώρα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για ένα φρεσκάρισμα και μία τεχνολογική αναβάθμιση του δημοφιλούς μοντέλου, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει πλέον μία σειρά υπολογίσιμων –επίσης αμιγώς ηλεκτροκίνητων– αντιπάλων.

 

Μετά την εξαντλητική δοκιμή που κάναμε στο Hyundai Kona Electric με τον δυνατότερο ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων, ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από τις ικανότητές του, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως είναι για παράδειγμα εκείνος της αυτονομίας.

 

Θαύμα αυτονομίας το νέο Hyundai Kona Electric
Το ηλεκτροκίνητο Kona Electric εντυπωσιάζει με τη σβελτάδα του και την ευχάριστη αίσθηση οδήγησης.

 

Το μοντέλο της δοκιμής μας ήταν εφοδιασμένο με τη μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh και κατάφερε να εμφανίσει αυτονομία σχεδόν 500 χιλιομέτρων, δηλαδή λίγο υψηλότερη από την εργοστασιακή τιμή των 484 χιλιομέτρων.

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξαιρετική επίδοση έπαιξε σαφώς το γεγονός ότι κινηθήκαμε κατά κύριο λόγο στην πόλη, όπου το σύστημα ανάκτησης ενέργειας με κάθε επιβράδυνση του αυτοκινήτου προσφέρει σαν... μπόνους πρόσθετα χιλιόμετρα αυτονομίας, ωστόσο το Kona Electric απέδειξε στην πράξη ότι ανήκει στα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά SUV.

 

Ακόμη όμως και με ένα σημαντικό μέρος των διαδρομών εκτός πόλης μπορείς να διανύσεις γύρω στα 430 χιλιόμετρα –πάντα με νορμάλ ρυθμούς– χωρίς να χρειαστεί ενδιάμεση στάση για φόρτιση της μπαταρίας.

 

Θαύμα αυτονομίας το νέο Hyundai Kona Electric
Στο ποιοτικό κόκπιτ ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων.

 

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι πρόκειται για ένα οδηγικά πολύ ευχάριστο και σβέλτο αυτοκίνητο, με την επιτάχυνση από στάση έως 100 χλμ./ώρα να έρχεται σε μόλις 7,9’’, με εξαιρετικές ρεπρίζ για γρήγορες και ασφαλείς προσπεράσεις και με μία αξιοπρεπέστατη τελική ταχύτητα της τάξης των 167 χλμ./ώρα.

 

Η αίσθηση οδήγησης τείνει προς το διασκεδαστικό, αφού οι αναρτήσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, φροντίζουν για πολύ καλή πρόσφυση στον δρόμο και ταυτόχρονα φιλτράρουν ικανοποιητικά τους κραδασμούς. Θα εκτιμούσαμε πάντως ένα πιο άμεσο τιμόνι και ένα κλικ δυνατότερα φρένα.

 

Θαύμα αυτονομίας το νέο Hyundai Kona Electric
Η αυτονομία του μήκους 4,21 μ. SUV κυμαίνεται γύρω στα 450 χιλιόμετρα και βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο.

 

Το ανανεωμένο –και αεροδυναμικότερο– Kona Electric έχει πλέον 4,21 μ. μήκος (+4 εκατοστά σε σχέση με το προηγούμενο), διατήρησε το ίδιο μεταξόνιο των 2,60 μ. και απέκτησε πιο συμπαγείς προφυλακτήρες, εντονότερο σχήμα φτερών και εκλεπτυσμένα φωτιστικά σώματα υψηλότερης απόδοσης.

 

Στο εσωτερικό του συναντάμε πλέον ποιοτικότερα υλικά και ένα λειτουργικότερο κόκπιτ με οθόνη 10,25 ιντσών, όπως επίσης ένα προηγμένο σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής επίσης 10,25 ιντσών και ικανοποιητικότατες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

 

Να σημειώσουμε ότι στη διάθεση οδηγού και επιβατών βρίσκεται ένα πλουσιότατο πακέτο εξοπλισμού ασφαλείας με συστήματα, που αποτρέπουν την εκτροπή από τα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας, ελέγχουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και κούρασης του οδηγού κ.λπ.

 

Η ευρυχωρία κρίνεται απλά επαρκής καθώς οι συμπαγείς διαστάσεις του αμαξώματος δεν επιτρέπουν θαύματα, ενώ στον μέσο όρο της κατηγορίας κυμαίνεται ο όγκος του πορτ-μπαγκάζ με 332 λίτρα όγκο.

 

Θαύμα αυτονομίας το νέο Hyundai Kona Electric
Η υποδοχή του καλωδίου φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου.

 

Στα τεχνολογικά συν του ανανεωμένου ηλεκτροκίνητου SUV των Κορεατών καταγράφεται σίγουρα η δυνατότητα γρηγορότερης πλήρους φόρτισης της μεγάλης μπαταρίας των 64 kWh σε περίπου 9,5 ώρες με Wallbox, ενώ με φορτιστές συνεχούς ρεύματος ο χρόνος μπορεί να μειωθεί περίπου έως τα 50 λεπτά.

 

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Hyundai προσφέρει με το νέο Kona Electric οκταετή εγγύηση μπαταρίας αντί πέντε ετών, όπως ίσχυε στο μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, ενώ η εγγύηση για το υπόλοιπο αυτοκίνητο είναι πενταετής χωρίς όριο χιλιομέτρων.

 

Η αρχική τιμή αγοράς κρίνεται αρκετά υψηλή, καθώς ανέρχεται σε 47.590 ευρώ για την έκδοση Distinctive των 204 ίππων, όμως χάρη στις εκπτώσεις της αντιπροσωπείας και την κρατική επιδότηση μειώνεται θεαματικά στις 33.677 ευρώ, που ακούγονται σίγουρα συμπαθητικότερα και άκρως ανταγωνιστικά.

 

Να σημειώσουμε, ότι το Kona Electric διατίθεται και σε έκδοση 136 ίππων με μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία 39 kWh, η οποία κοστολογείται μετά την αφαίρεση εκπτώσεων και επιδοτήσεων στα 26.588 ευρώ. 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ