Οι νέοι «σωματοφύλακες» για τις μυστικές μετακινήσεις του Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τη θωρακισμένη Cadillac One με το παρατσούκλι The Beast, δηλαδή Το Κτήνος.

Τα νέα θωρακισμένα SUV για τις μυστικές μετακινήσεις του Τζο Μπάιντεν

Με νέα θωρακισμένα SUV θα προστατεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις ανεπίσημες μετακινήσεις του, ενώ στη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κατέχουν δεσπόζουσα θέση και ευρωπαϊκές μάρκες, όπως η Mercedes και η BMW.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε μία σημαντική παραγγελία ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ στην εταιρεία GM Defense, θυγατρική της General Motors. Η παραγγελία αφορά την εξέλιξη νέων θωρακισμένων αυτοκινήτων για τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας των Αμερικανών διπλωματών και πιο συγκεκριμένα την ολική αναβάθμιση των SUVs Chevrolet Suburban, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στόλου προστασίας του πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ.

 

Η GM Defense είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τα επόμενα δύο χρόνια δέκα τέτοια θωρακισμένα SUVs, τα οποία βασίζονται στο Chevrolet Tahoe, αλλά με ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Εφόσον πείσουν τα πρώτα Chevrolet Suburban, η παραγωγή τους θα αυξηθεί από το 2023 και μετά,  φτάνοντας τις 200 μονάδες σε ετήσια βάση και με ορίζοντα εννέα ετών!

 

Τα συγκεκριμένα μοντέλα εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή δεν προορίζονται μόνον για το διπλωματικό προσωπικό των διαφόρων πρεσβειών των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

 

Ο 78χρονος ηγέτης των ΗΠΑ χρησιμοποιεί φυσικά για τις επίσημες μετακινήσεις του τη θηριώδη λιμουζίνα Cadillac One, γνωστή και ως «The Beast», δηλαδή «Το Κτήνος», όταν όμως κυκλοφορεί ινκόγκνιτο επιλέγεται ένα μικρότερο θωρακισμένο SUV τέτοιου τύπου, ώστε να μη συγκεντρώνει τη γενική προσοχή.

 

Οι νέοι «σωματοφύλακες» για τις μυστικές μετακινήσεις του Τζο Μπάιντεν
Το θωρακισμένο Chevrolet Suburban προορίζεται για τις ινκόγκνιτο μετακινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

 

Ειδικά για το Chevrolet Suburban της επόμενης γενιάς η GM εξέλιξε ένα νέο σκαλωτό πλαίσιο για μείωση του βάρους, ενώ η θωράκιση του οχήματος δεν είναι ορατή εξωτερικά. Έτσι ένα τέτοιο θωρακισμένο SUV μπορεί να ενταχθεί ανάμεσα σε παρόμοια συμβατικά μοντέλα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να μπορούν να ξεχωρίζουν οι επίδοξοι τρομοκράτες σε ποιο όχημα βρίσκεται ο στόχος τους, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ είτε για κάποιον διπλωμάτη.

 

Φυσικά, αντίστοιχης φιλοσοφίας θωρακισμένα οχήματα προσφέρουν και ορισμένες ευρωπαϊκές μάρκες, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά προσοδοφόρα αγορά.

 

Τη μερίδα του λέοντος κατέχει παραδοσιακά στις προτιμήσεις η Mercedes με νεότερο μοντέλο την εντυπωσιακή λιμουζίνα S 680 Guard βασισμένη στην πολυτελή S-class. Η θωρακισμένη Mercedes S 680 Guard εφοδιάζεται με V12 βενζινοκινητήρα 612 ίππων, ζυγίζει στην κορυφαία εκδοχή βαθμού προστασίας VR10 περίπου 4,2 τόνους και η τελική της ταχύτητα «περιορίζεται» στα 190 χλμ./ώρα λόγω των ειδικών ελαστικών της, ενώ το αμάξωμά της αντέχει σε βαρέα όπλα και σε εκρηκτικά υψηλής ισχύος.

 

Οι νέοι «σωματοφύλακες» για τις μυστικές μετακινήσεις του Τζο Μπάιντεν
Η θηριώδης Mercedes S 680 Guard προσφέρει υψηλότατη προστασία απέναντι και σε βαρύ οπλισμό.

 

Το ενισχυμένο αμάξωμα γίνεται αντιληπτό μόνον όταν ανοίξουν οι πόρτες και αποκαλυφθούν τα εξαιρετικά παχιά κρύσταλλα των παραθύρων, τα οποία είναι τόσο βαριά ώστε να εφοδιάζονται με υδραυλικό και όχι με ηλεκτρικό σύστημα λειτουργίας.

 

Να σημειώσουμε ότι μία τέτοια θωρακισμένη λιμουζίνα κοστολογείται από το εργοστάσιο γύρω στις 500.000 ευρώ και μάλιστα στη βασική εκδοχή της χωρίς κάποια πρόσθετα εξτρά.

 

Οι νέοι «σωματοφύλακες» για τις μυστικές μετακινήσεις του Τζο Μπάιντεν
Η θωρακισμένη BMW M5 Protection κατασκευάζεται αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια γίνονται οι εργασίες ενίσχυσης στο Μεξικό.

 

Η BMW έχει ακολουθήσει μία άλλη πολιτική, καθώς δεν προβλέπει εργοστασιακή θωρακισμένη έκδοση της πολυτελούς σειράς 7. Αντ’ αυτής η βαυαρική μάρκα προσφέρει την έκδοση υψηλής προστασίας X5 Protection του μεγάλου SUV της, που κατασκευάζεται αρχικά στο εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ των ΗΠΑ και ακολούθως μεταφέρεται στο Μεξικό, όπου γίνονται επί έξι εβδομάδες οι απαιτούμενες μετατροπές και αναβαθμίσεις.

 

Όλο το όχημα έχει δεχθεί ενισχύσεις από ατσάλι, τα παράθυρά του έχουν πάχος τριών εκατοστών, το πάτωμα αντέχει σε χειροβομβίδες και η οροφή σε επιθέσεις drones με εκρηκτικά. Το θωρακισμένο όχημα των 3,2 τόνων προστατεύει από την έκρηξη 15 κιλών ΤΝΤ σε απόσταση τεσσάρων μέτρων και από σφαίρες πολυβόλων ΑΚ-47, των γνωστών μας Καλάσνικοφ.

 

Λόγω του βάρους της η BMW X5 Protection μεταφέρει μόνον έως τέσσερα άτομα, στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του ο γνωστός V8 της Χ5 Μ50 i με τους 530 ίππους.

 

Όπως αναφέρει μάλιστα η μάρκα από το Μόναχο, το 80% των θωρακισμένων Χ5 δεν αγοράζεται από διάσημους πελάτες και πολυεκατομμυριούχους, αλλά κυρίως από γερμανικές και ξένες υπηρεσίες για την προστασία υψηλόβαθμων πολιτικών, διπλωματικών και κρατικών στελεχών.

 

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ