Tα μυστικά της οδήγησης τοn χειμώνα
Ο σωστός οδηγός κατεβάζει ταχύτητες τον χειμώνα και αυξάνει τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, καθώς η βροχή και το χιόνι δημιουργούν συνθήκες υψηλής ολισθηρότητας.

Tα μυστικά της οδήγησης τον χειμώνα

Η πιο κρύα εποχή του έτους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον οδηγό, που καλείται να προσαρμοστεί σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, τηρώντας ορισμένους απλούς, αλλά εξαιρετικά χρήσιμους κανόνες οδικής ασφάλειας.

H οδήγηση τον χειμώνα είναι απαιτητικότερη από τις υπόλοιπες εποχές του έτους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, η περιορισμένη ορατότητα, η βροχή και το χιόνι διαφοροποιούν τις αντιδράσεις του αυτοκινήτου μας και απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση και προσαρμογή του οδηγού σε αυτά τα νέα δεδομένα. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε ένα αμυντικότερο και προσεκτικότερο στυλ οδήγησης αλλά και σε μια ανάλογη προετοιμασία του αυτοκινήτου γι’ αυτές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ας δούμε αναλυτικότερα τους πιο σημαντικούς κανόνες της ασφαλούς οδήγησης σε χειμωνιάτικο περιβάλλον.


Σπεύδε βραδέως

Ο σωστός οδηγός κατεβάζει ταχύτητες τον χειμώνα και αυξάνει τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, καθώς η βροχή και το χιόνι δημιουργούν συνθήκες υψηλής ολισθηρότητας, αυξάνοντας δραματικά τις αποστάσεις ακινητοποίησης ενός οχήματος. 

 

Απαλές κινήσεις

Ένα αυτοκίνητο αντιδρά πολύ πιο ευαίσθητα σε βρεγμένη και χιονισμένη άσφαλτο παρά σε στεγνό οδόστρωμα. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός πρέπει να αποφεύγει τις απότομες κινήσεις του τιμονιού, ιδιαίτερα στις στροφές, καθώς κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του.

 

Έγκαιρα φρεναρίσματα

Η προβλεπτικότητα βοηθά πάρα πολύ τον χειμώνα. Αν βλέπει ο οδηγός πολύ μπροστά του, μπορεί να χαμηλώσει έγκαιρα ταχύτητα, χωρίς να χρειαστεί να φρενάρει απότομα στο τέλος. Πάρτε, λοιπόν, νωρίς το πόδι από το γκάζι, κατεβάστε σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων για να αξιοποιήσετε τη δύναμη του κινητήρα για την επιβράδυνση του αυτοκινήτου σας και αποφύγετε έτσι το απότομο πάτημα του πεντάλ των φρένων, στο οποίο το όχημα μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα.

 

Tα μυστικά της οδήγησης τοn χειμώνα
Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες.

 

Σεμνά και ταπεινά

Οι κανόνες ασφαλούς οδήγησης ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, ανεξαρτήτως των τεχνικών προδιαγραφών και δυνατοτήτων τους. Δυστυχώς, αυτό το ξεχνούν ορισμένοι οδηγοί ακριβών αυτοκινήτων με συστήματα τετρακίνησης, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία τούς κάνει άτρωτους στον δρόμο. Η υπερβολική εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ενός μοντέλου 4Χ4 μπορεί ωστόσο να αποδειχτεί επικίνδυνη, αφού κανένα σύστημα δεν είναι σε θέση να παραβεί τους κανόνες της φυσικής.

 

Απαγορεύονται τα ρίσκα

Ξεχάστε τις ριψοκίνδυνες προσπεράσεις, τις γρήγορες εκκινήσεις και τους απότομους ελιγμούς. Οι αυξημένες αποστάσεις φρεναρίσματος, οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του τιμονιού και η γλιστερή άσφαλτος κάνουν απαγορευτική μια τέτοια συμπεριφορά και απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας του οδηγού σε σχέση με τις άλλες εποχές του έτους.

 

Καλή ορατότητα

Η καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πολύ σημαντική τον χειμώνα, καθώς το φως είναι λιγοστό ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σκοτεινιάζει και πολύ νωρίς. Πριν ξεκινήσουμε, λοιπόν, τη διαδρομή μας, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε οι καθρέφτες και όλες οι γυάλινες επιφάνειες του αμαξώματος να είναι καθαρά, για να μπορούμε να ελέγχουμε καλά την κυκλοφορία στον δρόμο. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση λειτουργίας και τα φώτα του οχήματός μας, ώστε να βλέπουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά και να μας διακρίνουν έγκαιρα οι οδηγοί των άλλων οχημάτων.

 

Tα μυστικά της οδήγησης τοn χειμώνα
Σε περιοχές όπου χιονίζει αρκετά τον χειμώνα τα οχήματα πρέπει να φορούν χειμερινά ελαστικά, ενώ οι αλυσίδες οφείλουν να βρίσκονται άμεσα διαθέσιμες στο πορτμπαγκάζ μας.

 

Ελαστικά και αλυσίδες

Τα ελαστικά αποτελούν έτσι κι αλλιώς ένα κρίσιμο μέγεθος για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας, όμως αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τον χειμώνα. Έτσι πρέπει να διαθέτουν αρκετό προφίλ για να πιάνουν σωστά στην άσφαλτο και να επιτρέπουν υψηλά αποθέματα πρόσφυσης και αποτελεσματικές επιβραδύνσεις. Σε περιοχές όπου χιονίζει αρκετά τον χειμώνα τα οχήματα πρέπει να φορούν χειμερινά ελαστικά, ενώ οι αλυσίδες οφείλουν να βρίσκονται άμεσα διαθέσιμες στο πορτμπαγκάζ μας.

 

Χειμερινή προετοιμασία

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες. Οι μπαταρίες ταλαιπωρούνται από το κρύο και την υγρασία, οπότε απαιτείται ο έλεγχός τους, ενώ αυτονόητη είναι και η αλλαγή ή το συμπλήρωμα του αντιψυκτικού υγρού για το ψυγείο. Γεμάτο πρέπει να είναι και το ειδικό δοχείο υγρών για το καθάρισμα του παρμπρίζ από τους υαλοκαθαριστήρες, ενώ και οι προβολείς οφείλουν να είναι σωστά ρυθμισμένοι για να φωτίζουν σωστά και να μην τυφλώνουν τους άλλους οδηγούς. Αξιοποιήστε σε αυτή την περίπτωση τα προγράμματα δωρεάν χειμερινών ελέγχων, τα οποία προσφέρουν αρκετές εταιρείες αυτοκινήτων στη χώρα μας.

 

Ιδανική ατμόσφαιρα

Ένας οδηγός που τουρτουρίζει από το κρύο ή ιδρώνει από τη ζέστη δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σωστά στον δρόμο. Φροντίστε, λοιπόν, να επικρατούν μέσα στο αυτοκίνητό σας ευχάριστες θερμοκρασίες που σας επιτρέπουν να οδηγείτε χωρίς να φοράτε βαριά ρούχα, παλτά και μπουφάν, που περιορίζουν τις κινήσεις στο τιμόνι και καθυστερούν τις αντιδράσεις σας.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ